ЖЕНЕ, АЛИ И... Удружење „Падинки“ не брине за будућност

Падина

Заједничком снагама за све лепшу и све уређенију Падину

ДА, ТАКО ТО РАДЕ ПАДИНКЕ И ПАДИНЦИ!

• Без обзира ко их иницира, у Падини су честе акције уређења села у које су, поред самих мештана, укључена и сеоска удружења, а њихова реализација никада не пролази без подршке локалне самоуправе
• Село са чак девет дечјих игралишта

Мештани Падине су већ годинама веома активни када је у питању уређење села у којем живе, а уз помоћ Месне заједнице, Општине Ковачица, ЈКП „Падина“, као и бројних удружења, и ове године су многе јавне и зелене површине у овом ковачичком селу добиле нов, лепши изглед. Тако су током пролећа сви они били укључени у неколико акција, током којих је посађено цвеће на зеленим површинама, окречено дрвеће по селу, као и уређена дечија игралишта, којих у Падини има чак девет,  за сада.

Како нам је рекла Маријана Мелиш, помоћница председника Општине Ковачица (из Падине, иначе), у све ове акције локална самоуправа је увек активно укључена и на сваки потребан начин Оштина Ковачица подржава акције уређења Падине.

  • Када примете да нешто треба уредити, мештани се самоорганизују, а некад се, на њихову иницијативу организују акције које Општина увек помаже. Тако нам је сада у плану да уредимо аутобуска стајалишта у селу, што су иницирали грађани Падине, а ми у МЗ смо одлучили да помогнемо и набавимо све што је потребно како би се то реализовало. На мештанима је само да нам се у тој акцији придруже – каже помоћница председника Општине Ковачица,  и додаје да су се раније маштани често сами организовали по питању уређења села, али да им се данас прикључује и руководство МЗ, радници ЈКП „Падина“, Удружења жена „Падина“, Унија жена СНС из Падине, као и друга удружења и појединци.
ЈЕДНО ОД ДЕВЕТ… Падинке уређују дечје игралиште

Поред акција уређења села, мештани се често организују и по питању хуманитарних акција, каже Маријана Мелиш,   подсећајући да је прошле године једној породици у овом селу сређена кућа, и то од пода до крова, а захваљујући највише самим мештанима који су се укључили у ову акцију. Без обзира ко иницира овакве акције, и локална самоуправа и предузећа из Падине често својим донацијама помажу да се оне реализују до краја, напомиње помоћница председника општине,  и додаје да током пролећа у Падини посађено доста цвећа, да су уређене јавне површине испред просторија Месне заједнице, као и да је уређен мобилијар дечијих игралишта по селу.

Најновија акција одржана је средином јуна у организацији Удружења жена „Падина“, током које је офарбан мобилијар једног од девет дечијих игралишта у Падини, наравно уз подршку Месне заједнице која је набавила потребан материјал. А управо је Удружење жена „Падина“ готово увек укључено у акције уређења села, што нам је потврдила и председница Удружења Еленка Хањик.

     – Током бројних акција у Падини ми смо садиле цвеће, фарбале справе на дечијим игралиштима, клупе у парковима, уређивале смо цветне леје, кречили дрвеће и то не треба да чуди пошто је екологија један од наших циљева. Заштита животне средине заузима важно место у статуту Удружења тако да она, поред наших других редовних активности чине оно чиме се бавимо већ 18 година, када смо обновиле рад Удружења – каже председница Еленка Хањик,  и додаје да у свему томе ово удружење има увек праве партнере у Месној заједници, ЈКП „Падина“ и другим организацијама.

Иначе, ово удружење жена, са прекидима, ради готово читав век, од 1923. године када је основано, а од 2003. када је обновљен његов рад, више од 20 жена из Падине је свакодневно укључено у редовне активности удружења, које су усмерене очувању традиције и обичаја мештана Падине. Међу њима има и млађих чланица, које ће сутра наставити са активностима овог удружења, али о томе више неки други пут.

До тада, мештанима и мештанкама Падине желимо да и даље буду активно укључени у уређење свог села што је најбољи начин да ово банатско село буде све лепше место за живот оних који не намеравају да одатле оду. А и зашто би!

(Старт 013)

Пројекат „Општина Ковачица – будућност у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Ковачица
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.