ПОТЕНЦИЈАЛИ СУ ТУ... Јошка Дудуј

Иваново

Јошка Дудуј, председник Скупштине Месне заједнице Иваново

ТУРИЗАМ ЈЕ НАША ВЕЛИКА ШАНСА

• Иваново има велике туристичке потенцијале, које уз помоћ Града, треба што пре и што више да искористи

Иваново се налази на двадесетак километара од Панчева. Према последњем попису, 2011. године, имало је 1053 становника и најмање је насељено место Града Панчева. Повољан географски положај и непосредна близина Дунава, очувана природа, богатство ретких биљака и животиња чине огроман потенцијал за развој руралног туризма, пошто те природне лепоте села и његове околине привлаче све више љубитеља природе и пецароше, сматра председник Скупштине МЗ Иваново Јошка Дудуј. Он напомиње да је Иваново вишенационална средина, где већинско становништво чине Мађари и банатски Бугари- Палћени.

– Иако најмање по броју становника, у инфраструктурном смислу наше село не заостаје за осталим селима Града Панчева. С обзиром да смо се највише базирали на путну инфраструктуру, око 80 процената улица добило је асфалтну подлогу. Ове године урађен је и атарски пут према Старчеву, у дужини од 6,5 км, што је најзначније за пољопривреднике. Протеклих година, такође се активно радило на уређењу паркинг простора у селу, санирању  тротоара, уређењу спортског центра, дечијих игралишта, а започето је постављање канализационе мреже… Своју делатност веома успешно обављају и Основна школа „Моша Пијаде“ и Дом културе „Жарко Зрењанин“. Школа је комплетно адаптирана и опремљена савременим наставним средствима, а у току је реконструкција зграде за забавиште и вртић – каже први човек МЗ Иваново. Он додаје да је током године у Иванову стално живо са пуно различитих дешавања.

Месна заједница је организатор манифестације „Рибарски дани и ноћи“, у првој половини јула сваке године. У Дому културе своје активности спроводе Удружење банатских Бугара „Иваново-Банат“ и мађарско Културно-уметничко друштво „Боназ Шандор“, која се баве очувањем језика, традиције и културе припадника националних мањина. Дом културе Иваново сваког 21. фебруара обележава међународни дан матерњег језика, чији је циљ промовисање вишејезичности, чиме уједињује и зближава језике националних заједница. Такође, треба поменути Фото-сафари, који окупља више стотина учесника, односно фотографа, сваке године у априлу, а фотографије се излажу на салону фотографије за дан села „Иваново у фокусу“. Од прошле године у овом селу се организује и манифестација „Прва хармоника Војводине“, која је одмах после сокобањског фестивала „Прва хармоника Србије“. У Иванову постоји и Фудбалски клуб „Стрела“ који се такмичи се у петом рангу такмичења, Јужнобанатска А лига и то у две селекције, сениорској и омладинској.

– Скупштина МЗ Иваново и даље ће се максимално ангажовати да уз подршку Града Панчева, који води рачуна о потребама становника Иванова,  и да живот у Иванову још више унапреди. Ми у Иванову, мислим на Mесну заједницу, Дом културе, Школу и удружења, на истом смо колосеку, заједно радимо на промоцији и оживљавању нашег села, трудимо се да младе задржимо да остану са својим породицама, да живе, раде и школују своју децу у Иванову, месту које је безбедно, чисто, лепо уређено, а надомак града. Циљ нам је да се започете инвестиције заврше,  а када су у питању нови капитални пројекти, изградња капеле и културно-едукативног центра, аплицирањем код различитих извора финансирања, започне и њихова реализација – каже Дудај, оцењујући да би изградња културно-едукативног центра, свакако, допринела да Иваново добије шансу, мобилише све своје природне, културне и људске ресурсе чиме би се обогатила туристичка понуда овог места.

И. В.

(Старт 013)

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево