БРОЈА ПРИЗНАЊА И ПОХВАЛЕ... Жељко Стаменковић

Бела Црква

Жељко Стаменковић, директор СШ „Сава Мунћан“ Бела Црква

ЈЕДНА ОД ДВЕ ШКОЛЕ У СРБИЈИ КОЈА…

• Константно смо активни на побољшању квалитета наставе и праћењу савремених трендова у образовању, што и јесте задатак сваке, па и наше школе – каже Жељко Стаменковић, директор школе и члан УО Друштва директора школа Србије

У првом делу разговора са директором СШ „Сава Мунћан“ у Белој Цркви, упознали смо се са историјатом школе, областима рада које покрива, стручним кадром, а сада мало о ваннаставним активностима, успесима њених ученика, о опремљености,  сарадњи  са локалном самоуправом, као и сарадњи у ширим оквирима и у различитим областима и на различитим нивоима, а све у циљу… Али кренимо редом, и стићи ћемо до циља.

Колико је Техничка школа „Сава Мунћан“ успешна у свом послу, између осталог,  говоре и резултати њених ученика на различитим такмичењима.

Како каже Жељко Стаменковић, директор,  ученици ове школе су најуспешнији из области машинства: на републичком нивоу бравари су увек у врху, тако су једне године  на републичком такмичењу освојили прво место, а друге године друго место, док су аутомеханичари стигли до трећег места, а сличан успех забележили су и на регионалном нивоу (више пута су освајали прва, друга или трећа места). У саобраћају, у иначе веома јакој конкуренцији, ученици ове школе су у “златној” средини, док су фризери, и женски и мушки,  такође, постизали успехе на такмичењима, баш као и туристички техничари, док је овај смер постојао у школи.

У ХОЛУ… као у неком музеју

– И у спорту смо веома активни кроз рад наших секција у кошарци, одбојци, стоном тенису, стрељаштву и малом фудбалу. У стоном тенису и одбојци смо увек међу најбољима у округу, а највећи успех смо имали у малом фудбалу, где је наша женска екипа играла финале против репрезентације Србије на Спортској олимпијади школске омладине Војводине. Иначе, око такмичења и њиховог организовања, Школа “Сава Мунћан” има добре сараднике у сродним школама из других јужнобанатских градова и места, али и из целе Србије. На једном такмичењу, где смо били домаћини, успели смо да уведемо већу транспарентност у процес одлучивања, тако што смо омогућили да ученик и његов професор – ментор присуствују раду комисије и оцењивању. То је после постала стандардна процедура за сва такмичења – са поносом каже директор Стаменковић.        Поред такмичења, ова школа је веома активна и у раду различитих школских удружења, попут Заједнице машинских школа Србије. У раду Заједнице саобраћајних школа, у којој је директор Стаменковић обављао функцију в. д. председника, ова школа је веома активна и то у процесу израде правилника за такмичења, али и као једна од две школе у Србији које су добиле одобрење од Агенције за безбедност саобраћаја да држе семинаре за инструкторе вожње неопходне за њихово лиценцирање.

– Веома смо активни и у области саобраћаја, а ту имамо веома добру сарадњу и са републичком Агенцијом за безбедност саобраћаја и са Српском полицијском унијом. Уз подршку Покрајине, реализовали смо пројекат “Бициклом до здравља, здрављем до безбедности”. Овим пројектом набавили смо лутку за прву помоћ, која умногоме помаже и унапређује  наставу.  Сарађујемо и са другим школама по питању безбедности саобраћаја, а кроз један од пројеката обезбедили смо и наочаре симулаторе, које симулирају осећај пијанства, умора или дејства психоактивних супстанци. У основним школама радимо са децом, возимо по полигонима са овим наочарима, а последњи пројекат је изградња возила на педале, које ћемо користити за вожњу на полигонима – каже наш саговорник и додаје да је школа на чијем је он челу веома активна у друштвеном животу Беле Цркве, где сарађује са бројним удружењима на разним пројектима.

ПОДРШКА И САРАДЊА

    Са локалном самоуправом Техничка школа има одличну сарадњу. Школа је увек ту када треба помоћи у организацији неке манифестације, такмичења или неког догађаја у којем може помоћи, каже директор и као пример наводи организовање избора најбољег спортисте Јужнобанатског округа, који је пре пар година био организован управо у овој установи. Школа је на локалу учествовала и у такмичењу у рециклажи, које је организовало ЈКП “Комуналац”, на којем је и победила, а у сарадњи са тим предузећем, општинским властима и Немачким удружењем за међународну сарадњу, школа је направила и пет контејнера за прикупљање рециклажног отпада који су постављени по граду. Наравно, и ова школа је редовни учесник Белоцркванког карневала, а како су професори књижевности активни, школа често има прилику да јој гост буде неки песник или писац.

– У сарадњи са Српско-руским друштвом, уз подршку руске Фондације за подршку кадетским корпусима “Алексеј Јордан”, Руског дома и Амбасаде Русије у Београду, опремили смо кабинет за руски језик, први у школи са интерактивном таблом. Кроз пројекат модернизације средњег образовања који је подржала Европска унија, рачунарима, видео бимом, штампачима и скенерима опремили смо један кабинет за информатику. Набавили смо и 3Д штампач, као и камион и три аутомобила за обуку возача – наводи директор Стаменковић и подсећа да ова школа има и два фризерска салона намењена за потребе ученика, као и један кабинет опремљен за куваре. Поред тога, постоји и кабинет за саобраћај као и машинска радионица у којој се, поред потребног алата и прибора, налазе камион и џип у пресеку, што су најбоља очигледна наставна средства које је школа добила из војне касарне у овој општини. Тиме је омогућено да се константно побољшава квалитет наставе и прате савремени трендови у образовању, што и јесте задатак сваке, па и наше школе, закључује Жељко Стаменковић, директор Техничке школе “Сава Мунћан“ у Белој Цркви и, свака част, члан Управног одбора Друштва директора школа Србије.

КАО У МУЗЕЈУ

У веома пространом холу Техничке школе, у којем се често организују разне манифестације, поред огласне табле и бројног цвећа, налазе се и лутке оснивача Беле Цркве, грофа Мерсија и његове супруге, које су направили ученици ове школе за Белоцрквбански карневал, а који су једне године, у фијакеру који је, нажалост, расклопљен, били на челу карневалске поворке. Поред тога, хол је улепшан и јединственим дрвеним скулптурама локалног уметника, као и увећаном макетом Дупљајских колица,  а одскора и има и још нешто, јако интересантно, а шта је то, нека то остане наша мала тајна до изласка новогодишњег Старта 013.

ДИРЕКТОР

Жељко Стаменковић је дипломирани машински инжењер, који је као професор у ТШ ”Сава Мунћан” запослен од 2002. године. У раду са ученицима, као професор је посебно био активан у припремању ученика за такмичења, а обављао је и неке руководеће функције у школи. На предлог и уз подршку колектива, 2010. године преузима на себе вођење ове школе и данас, на почетку трећег мандата, као своје најважније задатке за будућност он наводи проширење броја ученика за упис, набавку камиона за обуку возача и обнову возног парка, замену котлова у котларници и прелазак на неки економичнији енергент, а као најважнији задатак од свих, наглашава легализацију зграде школе која, стицајем околности није уписана у катастар, а без чега је немогуће учествовати на конкурсима за средства потребна за реализацију пројеката.

И. Владан

Пројекат „Бела Црква јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира Општина Бела Црква