БУЏЕТ РАЗВОЈНИ... Јарослав Хрубик

Интервју

Јарослав Хрубик, председник Општине Ковачица

ПОСЕБНО САМ ПОНОСАН НА ДЕЧЈУ СОЦИЈАЛНУ ПОЛИТИКУ

• У фокусу нашег рада  свакако ће бити локална путна инфраструктура, комунална питања и рад на новим инвестиционим пројектима, као и подједнак развој свих насељених места општине
• После Црепаје, радне зоне и у Падини и Дебељачи

Пре него што је вољом новог сазива Скупштине општине Ковачица изабран за председника ове општине, обављао је функцију заменика председника, у време када је председник општине био Милан Гарашевић.

Од 21. августа, Милан Гарашевић, сем што ће бити и посланик Скупштине АП Војводине,  на функцији је и председника Скупштине општине Ковачица, док је на челу општине  Јарослав Хрубик. Ово је његов први интервју за Старт 013.

Однедавно сте на челу општине Ковачица. Шта су били ваши први потези на функцији председника општине и шта ће бити у фокусу Вашег рада током овог мандата?

  • Иако сам сада председник Општине Ковачица, претходно сам обављао функцију заменика председника општине и знао сам колика је одговорност која ме је чекала. Захваљујем се на поверењу које ми је указао претходни председник општине Ковачица, Милан Гарашевић, који сада заступа интересе наше општине и свих грађана Војводине у Скупштини АП Војводине, и наравно захваљујем се Српској напредној странци.

Мој посао који сам обаваљао раније се наставља, грађани су нам дали поверење и подршку да спроведемо у дело све што је у склопу нашег програма развоја општине. Равномерно ћемо улагати, колико нам то буџет дозволи, у сва насељена места. Настављамо и политику отворених врата, разговараћемо са грађанима и на тај начин усмеравати развојне циљеве. У фокусу ће свакако бити локална путна инфраструктура, комунална питања и рад на новим инвестиционим пројектима.

Који су то инвестициони пројекти у току, а који су пројекти у плану како би се што више привукли инвеститори и отворила нова радна места у вашој општини?

  • Нажалост, општина Ковачица је у прошлости била ускраћена за нове инвестиције. Ниједан инвеститор није могао да дође у нашу општину, без обзира на све погодности, јер наша општина није имала радну зону. Најважнији посао у претходном мандату је управо био да се радна зона оформи. Након првог мандата ми имамо радну зону, у Црепаји,  у коју је уложено 80 милиона динара. А први предуслов за долазак инвеститора је управо то.

Поред тога, грађани су изразили жељу и потребу да се радне зоне оформе и у Падини и Дебељачи, што је и био део нашег програма, тако да настављамо у правцу стварања повољног пословног окружења. Морам да нагласим, да радне зоне не морају нужно да буду намењене великим и средњим предузећима која долазе ван наше општине, већ и нашим локалним пољопривредним произвођачима који имају жељу да свој посао и производњу развијају и унапређују.

     Што се социјалне политике тиче, које су то мере и активности које ће локална самоуправа предузети у наредном периоду како би резултати те политике били што ефектнији?

  • Општина Ковачица има веома активну социјалну политику, а посебно смо поносни на дечју социјалну политику. Када говоримо о подршци породицама са децом, морам да истакнем да се из буџета Општине Ковачица издваја 20.000 динара за новорођене бебе, сви прваци добијају бесплатне анатомске ранчеве и део школске лектире, 3. и 4. дете бесплатно похађа вртић, као и деца чији родитељи користе социјалну помоћ и деца самохраних родитеља.
МЛАДИ У ПРИОРИТЕТУ… Јарослав Хрубик у посети Гимназији „Михајло Пупин“

Деца са посебним потребама имају свог личног пратиоца који помаже у настави, финансирамо услугу Дневног боравка за младе особе са инвалидитетом, али и геронто службу која помаже најстаријим грађанима. Центар за социјални рад се брине о услугама Дневног боравка, о геронто служби и личним пратиоцима.

Сарадња са Центром за социјални рад је до сада била беспрекорна и сигуран сам да ће се и даље наставити у истом правцу.

Поред тога, сваки ученик који путује ка Београду, Зрењанину и Панчеву и од свих насељених места ка Ковачици, има право на номинални износ од 4.000 динара за трошкове превоза, свако другорођено дете у породици остварује право на пуно покриће трошкова превоза, као и друге категорије путника из осетљивих група становништва.

Поделили смо и ауто седишта за малишане,  а родитељима, у сарадњи са Агенцијом за безбедност у саобраћају, обезбедили неопходну едукацију. Такође,  Општина је донела одлуку да се појача подршка породицама које имају ту срећу да добију тројке, те смо тројкама из Падине поклонили колица, ауто седишта, једнократну помоћ, и са том праксом наставићемо и даље.

И на крају, Општина Ковачица увек дарује своје најбоље ђаке књигама и таблет рачунарима. И поред свих мера које сам навео, трудићемо се да и даље јачамо подршку  породицама са децом и уопште још активнију социјалну политику у свим њеним сегментима.

Какву сарадњу очекујете са Покрајинском владом и Владом Републике Србије и где би њихова подршка била најзначајнија, када су у питању пројекти везани за општину на чијем сте челу?

  • Очекујем добар наставак сарадње са свим ниовима власти, те и са Владом Републике Србије и са Покрајинском владом. У претходном мандату Покрајинска влада је путем пројектног финансирања подржала велике и значајне пројекте у општини Ковачица – од атарских путева, водоводне мреже, субвенционисања ученичког превоза…

Подсетио бих да је Управа за капитална улагања имала велики удео у средствима за постројења за Фабрику воде у Ковачици, такође и у изградњу радне зоне у Црепаји са преко 160 милиона динара. Средства која су издвојена су изузетно велика, а то сведочи да у руководство општине Ковачица постоји поверење да се сви пројекти и реализују према планираној динамици. Само реконструкција водоводне мреже вредела је преко 130 милиона динара, а у атарске путеве уложено је преко 60 милиона динара. Наставићемо и даље  да развијамо и путну и комуналну  инфраструктуру.

Започели смо радове на два фронта, на изградњи спортске хале у Црепаји и на реконструкцији Дома културе „Михал Бабинка“ у Падини. Очекујемо подршку Министарства културе, пошто је реч о највећем дому културе у Војводини.

 Ближи се крај године и буџет за следећу годину. Какав буџет је потребан општини Ковачица за наредну годину?

  • Трудили смо се да се према буџету односимо домаћински и успели смо у веома тешким тренуцима за читаву нашу земљу да сачувамо стабилност. За наредну годину настављамо са развојним буџетом општине Ковачица, надам се да ћемо успети да реализујемо све што планирамо, пред нама су бројни циљеви, али сам сигуран да ћемо успети да их и реализујемо.

Колико сте задовољни досадашњим радом Општинске управе и хоће ли ту бити неких значајнијих промена како би она функционисала још боље, а у складу са потребама грађана?

  • Задовољан сам радом Општинске управе у претходном периоду. Сада је на њеном челу нова начелница, Тања Бубесков,  наш тим је сада још јачи и снажнији и настављамо напред, у служби грађана, као њихов истински сервис.

Грађани су дали своје мишљење на претходним изборима, подржали су нашу политику и сигуран сам да ћемо уз подршку и других органа власти успети да реализујемо све оно што смо и предвидели нашим амбициозним развојним планом.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Ковачица – знакови поред пута“ суфинансирала Општина Ковачица.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.