НА СВОМ ТЕРЕНУ... Јадранка Сорић (лево) на једној од бројних манифестација

Представљамо…

Јадранка Сорић, председница Удружења жена “Велико храбро срце” Мало Баваниште

ЧУВАТИ ЗДРАВЉЕ УЗ ПОСТ И ПРАВОСЛАВЉЕ

• Удружење жена “Велико храбро срце” већ више од деценије окупља вредне и марљиве жене које се баве хуманитарним активностима, али и спремају локалне специјалитете и на тај начин, на различитим манифестацијама, представљају своју општину, а то је Ковин

Удружење жена “Велико храбро срце” из Малог Баваништа основано је 2010. године, када је и званично регистривано. По речима председнице овог удружења Јадранке Сорић, ово удружење је тада имало 18 чланица, док данас оно има 12 чланица, и старијих и млађих, а које су све окупљене око основне идеје удружења, а то је спремање традиционалне хране овог краја Баната, као и учешће у разним хуманитарним акцијама, на разне начине.

-Поред хуманитарних акција, највише се бавимо спремањем хране и, у сарадњи са Општином Ковин и Туристичком организацијом општине Ковин, током целе године посећујемо различите манифестације других удружења, углавном из јужног Баната и на тај начин представљамо нашу општину Ковин. Морам рећи да имамо одличну сарадњу, како са локалним властима, тако и са Туристичком организацијом Ковина, а све са циљем да на најбољи начин представимо традиције нашег краја – истиче Јадранка Сорић.

И НА ПРЕЛУ… на ТВ Хепију, са Дивном Кирилов, директорком ТО

Поред гостовања на другим манифестацијама, ово удружење само организује две своје, аутохтоне манифестације, прва је “Сачувајмо здравље, уз пост и православље”, које се одржава првог викенда у децембру, а са идејом да се обележи почетак поста.

– Током ове манифестације спремамо посну храну и имамо прилику да угостимо чланице других удружења жена којима на тај начин узвраћамо гостопримство указано током године. Друга наша манифестација је “Сармијада”, која се традиционално одржава почетком маја, када нас такође посећују друга удружења жена и то је манифестација такмичарског карактера на којој бирамо најбоље спремљену сарму за коју, наравно, најуспешнији такмичари од нашег удружења добијају пехаре, а остали учесници пригодне захвалнице.

И ми, као удружење, смо веома успешни на оваквим такмичарским манифестацијама и можемо се похвалити бројним наградама, од првог до трећег места, и то попут награда за спремање киселих теста, са “Штрудлијаде”, “Пихтијаде” или неке од награда са познате ковинске манифестације “Стари лала” где смо први и почели са спремањем и приказивањем наших сарми – додаје прва дама “Великог храброг срца” и додаје да, у сарадњи са Општином Ковин и Туристичком организацијом општине Ковин, често посећују манифестације других удружења, посебно са територије Ковина, међу којима су “Актив жена Прве месне заједнице”, “Вредне руке Ковина”, “Дуга” из Баваништа, као и “Добра воља” из Избишта и Удружења жена из Гаја.

Када је реч о чланицама удружења, председница Јадранка каже да њено удружење данас окупља како старије тако и млађе чланице, али додаје да их ипак има мање него када је удружење кренуло са радом. Неке старије чланице више нису са нама, неке од млађих су се поудавале и одселиле из села, али као највећи проблем у раду удружења наша саговорница наводи пандемију короне после које, како каже, више ништа није исто, а посебно што се тиче рада овог и сличних удружења. А када су у питању свакодневне активности, она наглашава и значај подршке Општине Ковин, која је овом удружењу пуно помогла, од уређења просторија па све до набавке све опреме и технике, попут шпорета, фрижидера и свега другог што је неопходно за оно чиме се ово удружење највише бави а то је спремање хране. Ипак, највећа подршка чланицама овог удружења долази од чланова породица који су увек ту да помогну колико и како могу, напомиње Јадранка Сорић, председница Удружења жена “Велико храбро срце” из Малог Баваништа.

(Старт 013)