ПАНЧЕВО ПРЕДЊАЧИ... Ивана Росић

На кафи са…

Ивана Росић, председница Савета за родну равноправност Скупштине града Панчева

РОДНА РАВНОПРАВНОСТ НИЈЕ ПРАЗНА ПРИЧА

• Најважнији циљ је, свакако, економско оснаживање жена и њихова економска независност, што се може постићи стварањем што повољнијих услова за започињање сопственог бизниса, као и…

На последњим локалним изборима, одржаним пре три године, изабрана је, са листе Српске напредне странке, за одборницу Скупштине града Панчева. У јулу прошле године именована је за председницу Савета за родну равноправност. По струци је дипломирани економиста, али пошто разговарамо с „првом дамом“ Скупштина града када је у питању родна равноправност, хајде да кажемо дипломирана економисткиња. Па, и не звучи тако лоше.

На кафи смо, дакле, са Иваном Росић, председницом савета који се бави питањима родне равноправности у граду Панчеву, граду у којем се жене налазе на многим значајним функцијама и  у којем има доста успешних жена предузетница. Али у друштву у каквом живимо, родна равноправност је увек актуелна тема.

-Мој најјачи мотив да се активно укључим у политику био је управо борба за стварање друштва једнаких шанси за све, и у том смислу ништа логичније није било него да се активно ангажујем у Српској напредној странци, у чијим програмским опредељењима сам препознала оно што ми је дало додатни подстицај да се укључим у борбу за остваривање друштва у којем ће жене бити у свему, баш у свему,  равноправне са мушкарцима – напомиње Ивана Росић, на самом почетку нашег, морамо признати, изузетно пријатног разговора. Из тог разлога са задовољством пристајемо да будемо „неравноправни“, па јој одмах поново дајемо реч.

-Основни циљеви Савета за родну равноправност јесу промовисање и заговарање јасне политике, која доприноси, не само унапређењу положаја жена, већ и свих, на овај или онај начин, дискриминисаних група или појединаца– истиче наша лепа и елоквентна саговорница, додајући да се посебно ради на афирмацији женског предузетништва, као и на едукацији жена о значају превенције кад је у питању здравље, али и о заштити од насиља и његовог спречавања.

8. МАРТ
Ове године је по први пут одржан Осмомартовски базар, у организацији Савета за родну равноправност и Туристичке организације Панчево. Базар ће убудуће бити традиционалан.
-Овакви и слични догађаји важни су, не само за чланице удружења жена, јер они афирмишу женско стваралаштво на најприкладнији начин, афирмишући предузетнички дух и женску инвентивност – истиче Ивана Росић.

Кад је реч о насиљу, председница Савета за родну равноправност каже да је згрожена насиљем опозиције над женама.  – Физичко и вербално насиље, бруталне псовке, претње силовањем, смрћу, које опозиционари упућују женама су за сваку осуду. То нису стандарди демократског друштва и уверена сам да грађани то и те како препознају, каже наше саговорница, посебно згранута чињеницом да такав речник „подржавају и жене из тих опозиционих редова, а које су се у јавности промовисале као боркиње за родну равноправност“.

Кад је реч о броју жена које се налазе на одговорним функцијама, Ивана Росић каже да се ради на томе да се што више жена нађе на местима од којих зависи функционисање локалне самоуправе и развој града, уопште.

-Ипак, морам признати да је по том питању Панчево много урадило, и да у томе предњачи, тако да имамо жену на функцији градског менаџера, затим на функцијама у Градском већу, у Скупштини града… На челу девет предузећа су жене, а има жена из Панчева и у покрајинској и у републичкој скупштини – са осмехом задововољства истиче наша шармантна саговорница.

Председница Савета за родну равноправност  каже да је од посебне важности да свака жена у граду зна  да родна равноправност није само празна прича, већ да  се много тога   ради на побољшању положаја сваке жене. Најважнији циљ је, свакако, економско оснаживање жена и њихова економска независност, што се може постићи стварањем што повољнијих услова за започињање сопственог бизниса у свим областима друштвеног живота“.

Ивана Росић као посебно значајну чињеницу истиче  да у Панчеву има значајан број  удружења жена, које се баве најразличитијим активностима од изузетног значаја за очување традиције и обичаја овога краја, његову мултикултуралност и интеркултуралност у свим сферама друштвеног живота.

С. Батало