Интервју

Др Зоран Тасић, председник Општине Опово

ПОНОСИМ СЕ ОНИМ ШТО СМО ДО САДА УРАДИЛИ

• Довољно је и „голим оком“ упоредити нашу општину од пре неколико година и сада, и видети огромну разлику
• Једна смо од локалних самоуправа где се најкраће чека за издавање грађевинских дозвола
• Не постоји она „невидљива линија“ између такозване политичке елите и обичних грађана

 

• Три године сте на челу локалне самоуправе у Опову. Шта је то што бисте посебно истакли по чему се ова власт разликује од претходне?

    -За разлику од претходника, актуелна локална администрација коју водим, разговара са грађанима, уважава њихова мишљења и потребе. Не постоји она „невидљива линија“ између такозване политичке елите и обичних грађана. Исти смо као што смо били, разговарамо са људима на улици, у кафеима, на њивама, једноставно нисмо салонски политичари до којих је тешко доћи, што је, нажалост, раније често био случај.

  • Чиме сте најзадовољнији у досадашњем раду на челу општине Опово?

-Експедитивношћу својих сарадника и спремношћу да се ради и прековремено и викендом, што је дало конкретне резултате. Већ поменутим односом према грађанима и чињеницом да смо заиста постали сервис грађана. Наравно, изузетно сам поносан на све оно што смо урадили у претходне три године јер све статистике показују, а довољно је и „голим оком“ упоредити нашу општину од пре неколико година и сада, и видети огромну разлику – од уређености насеља, реновирања и санација свих јавних установа и институција, као и њиховог функционалнијег рада, реализације низа капиталних грађевинских пројеката, па све до конкретног привлачења инвеститора и отварања нових радних места.

    • Шта је то све урађено у протеклом периоду, а што је од посебног значаја за грађане сва четири насељена места Општине?

-Сваки сегмент друштвеног живота је битан и ми смо се трудили да покријемо све области, али можда бих издвојио три као ипак егзистенцијално најзначајније, а то су здравство, образовање и водовод. Реновирали смо све амбуланте и Дом здравља, а успели смо значајно да смањимо огромне дугове који се „вуку“ из неких ранијих периода.     Истовремено, реализовали смо низ пројеката на реновирању школских и предшколских објеката што је веома битно за њихово квалитетније функционисање. Наравно, као врло значајно навео бих и реновирање и генерални сервис постројења за прераду воде, што је, нажалост, од претходника било потпуно запостављено, тако да је једна од најквалитетнијих фабрика воде у Војводини била у једном тренутку пред потпуним колапсом.

    • Који су то пројекти који ће се реализовати до краја ове године?

-И ове године имамо амбициозне планове за које се искрено надам да ћемо као и до сада успешно реализовати. Наставак и завршетак изградње пута Опово – Дебељача, уређење атарских путева у све четири катастарске општине, прва фаза реконструкције и рехабилитације локалног пута Баранда – Сакуле, наставак асфалтирања улица у Сефкерину, реконструкција водоводне мреже Улице Братства јединства у Опову, замена софтвера у фабрици воде, као и бројних извођења инфраструктурних радова на уређењу паркова, улица, изградње пешачких стаза и игралишта у свим месним заједницама и наравно, израде пројектно – техничке документације за нове пројекте.

    • Како оцењујете сарадњу са Покрајинском владом, који су то пројекти резултат те сарадње?

-Више пута сам поновио да је конекција и сарадња са Покрајинском владом одлична. Како је наш буџет мали и врло ограничен све веће и обимније пројекте реализујемо уз суфинансирање Покрајине. За све покрајинске конкурсе ми смо увек спремни, аплицирамо са унапред спремљеном пројектно – техничком документацијом, а добијене пројекте завршавамо квалитетно и у задатим роковима, што Покрајина препознаје и са пуно разумевања нам излази у сусрет.

С. Батало

(Цео интервју можете прочитати у штампаном издању Старта 013)

Пројекат „Општина Опово некад и сад – оно што се не заборавља“ суфинансира Општина Опово.