ПАНЧЕВО ИМА ШТА... Саша Павлов, Јасмина Вујовић и Слободанка Перовић

Јубилеји

Завод за заштиту споменика културе Панчево прославио 25 година самосталног рада

ИНСТИТУЦИЈА ОД ИЗУЗЕТНОГ ЗНАЧАЈА

• Завод за заштиту споменика културе из Панчева ове године обележава 25 година самосталног рада, али и 160 година зачетка заштитарских активности у Панчеву

У Свечаној сали Народног музеја у Панчеву, пригодном свечаношћу је 16. марта  обележен двоструки јубилеј Завода за заштиту споменика културе Панчево: 25 година од почетка рада Завода као самосталне установе културе која води рачуна о културним добрима на територији Јужнобанатског управног округа, као и 40 година од формирања посебне организационе јединице у оквиру панчевачког Музеја, која се до 1993. године и оснивања Завода као засебне институције, бавила заштитом непокретних културних добара.

Присутне госте, пријатеље и сараднике ове установе  поздравила је в.д. директора Јасмина Вујовић, која је том приликом подсетила на све оно што је Завод током година рада успео да уради на заштити непокретних културних добара, а са посебним освртом на последњих пет година које су обележили завршетак радова на симболима Панчева, Светионицима на Дунаву, радови на уређењу панчевачких храмова и манастира као и бројних споменика, како у Панчеву тако и другим општинама округа. Поред досадашњих резултата, директорка Вујовић се осврнула и на неке будуће планове Завода за које је рекла да ће бити усмерени ка очувању културне баштине целог јужног Баната.

Градоначелник Панчева Саша Павлов честитао је Заводу четврт века успешног рада и у свом обраћању гостима, изразио задовољство што се највећи број споменика културе налази баш у Панчеву што, по њему, много говори о историји града и људима који су у њему живели током векова. Придружујући се честиткама Заводу и запосленима у њему, помоћник покрајинског секретара за културу др Милан Мицић нагласио је значај ове установе и за Панчево и за Јужнобанатски округ, како је рекао, како у очувању тако и приближавању грађанима те богате културне баштине овог краја.

Са историјом Завода, али и заштитарских активности у Панчеву уопште, присутне је упознала Слободанка Перовић, историчарка из Завода која је представила развој установе које су се током деценија бавиле заштитом културних споменика, од проте Васе Живковића, који је, средином 19. века био постављен за једног од првих заштитара у Панчеву, па до данашњих дана где је Завод за заштиту споменика културе, уз сродне установе, институција од регионалног значаја која брине о бројним споменици културе Јужнобанатског округа.

Директорка Завода Јасмина Вујовић је поводом јубилеја установе на чијем је челу, најбољим сарадницима Завода доделила захвалнице за дугогодишњу успешну сарадњу. У склопу обележавања овог значајног јубилеја, Завод за заштиту споменика културе Панчево ће током ове године организовати бројна дешавања од којих је ових дана, у Свечаној сали панчевачког Музеја, за грађане отворена изложба икона из манастира Војловица.

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево