Панчево

И ове године предавања за добијање дозволе за чамце биће у Панчеву

СВЕ У СКЛАДУ С ПОРАСТОМ НАУТИЧКОГ ТУРИЗМА, АЛИ И…

• Туристичка организација Панчево омогућиће свим становницима града Панчева, љубитељима река Тамиш и Дунав, да полажу за чамац у свом граду, каже Никола Стоилковић, председник ТО Панчево

Туристичка организација Панчево наставиће и ове године да организује предавања за добијање дозвола за управљање моторним чамцем. Од 17. фебруара почеће евидентирање заинтересованих, а предавања ће почети од 1. марта.

Полазници ће предавања слушати у Панчеву, у просторијама Туристичке организације. Уколико буде већи број заинтересованих и стручни испит ће се полагати у Панчеву.

Сви заинтересовани за полагање стручног испита за добијање дозволе за управљање моторним чамцима могу се пријавити у Туристичкој организацији Панчево или телефоном на број 013/333-399 радним данима од 8 до 16 часова.

Никола Стоилковић, директор Туристичке организације Панчево, каже да су се на овај потез одлучили, јер је последњих година наутички туризам у Панчеву у порасту, а одзив грађана за полагање организовано јесенас било је велико.

-Због великог интересовања грађана за ову услугу, одлучили смо да је и ове године пружимо заинтересованима. Предавања ће највероватније и ове године бити уторком од 18 часова, а полагање би требало да буде петком. Све је више пловила на Тамишу. Сва та пловила су регистрована. Многи од управљача моторним чамцима, јахтама, глисерима и бродићима немају положен стручни испит за пловидбу. Зато ће Туристичка организација Панчево омогућити свим становницима града Панчева, љубитељима река Тамиш и Дунав да полажу за чамац у свом граду, каже Никола Стоилковић.

Према новим прописима сви власници јахти и чамаца требало би да имају положен стручни испит за управљање пловилима до 20 метара и до 100 тона тежине, за 12 особа.

Након положеног стручног испита издаје се Уверење о положеном стручном испиту за стицање звања управљача-руковаоца чамцем. На основу њега се издаје дозвола за управљање моторним чамцем. Поседовањем тог Уверења грађани аутоматски стичу право да изваде и међународну дозволу за управљање пловилом за рекреацију односно јахтом или чамцем која ће им омогућити да плове и неким другим водама, ван Србије.