Николинци

Разним активностима обележена сеоска слава Свети Георгије

ПЕСМЕ, ИГРЕ, ГУЛАШ, ИЗЛОЖБА, СПОРТ…

• На 12. по реду „Пилићијади“, најбољи пилећи гулаш припремила је екипа „Козари“ из Николинаца

У Николинцима је, у недељу 5. маја 2019. године, обележена сеоска слава Свети Георгије. Свештеник Мануел Јанеш служио је литургију у румунској православној цркви, а затим у присуству домаћина, гостију и мештана освештао славски колач. Потом је уследио културно-уметнички програм који су, пригодним говорима,  отворили председник Месне заједнице Мануел Кожокар, председник Општине Алибунар Душан Дакић, генерални конзул Румуније у Вршцу Дину Георгије и начелница Јужнобанатског управног округа Данијела Лончар.

Народним румунским песмама, у сарадњи са учитељима Јонелом Данчуом, Лином Греонеанц, Флавијом Даља, Андреом Бораћ и Леријем Менгером, представили су се ученици Oсновне школе „2. октобар“ из Николинаца, а програм је завршен наступом дувачког оркестра „Тинеретул“ из Банатског Новог Села.

Поводом сеоске славе, у Николинцима се традиционално одржава такмичење у кувању пилећег гулаша, које је ове године окупило тринаест такмичарских екипа. На дванаестој по реду „Пилићијади“, по мишљењу жирија у саставу: Панта Чебзан, Јон Чолока и Јонел Сурћа, најбољи гулаш припремила је екипа „Козари“ из Николинаца, друго место освојила је екипа „Пилићари“, такође из Николинаца, а треће место припало је екипи „Пецарош“ из Барица.

Чланице Удружења жена „Про Арт“ из Николинаца приредиле су изложбу домаће радиности, на којој су се могли видети фантастични, уникатни комади народне ношње из овог краја.

Претходног дана, одржан је турнир у стоном тенису на коме су у категорији дечака трећег и четвртог разреда најбољи били: Рајић Борислав из Новог Сада, Шубоњи Филип и Мојсин Филип из Зрењанина и Ђибан Мариус из Николинаца. У категорији девојчица истог узраста најбољи успех постигле су Хавела Јана из Ковачице, Бончокат Ванеса и Миул Теодора из Николинаца и Вањо Маја из Ковачице.

Даља Михај, Туркоње Алекс из Николинаца, Рајић Игор из Новог Сада и Бончокат Валентин из Николинаца постигли су најбољи резултат у категорији дечака првог и другог разреда, а Трифон Сара, Миул Емили и Ереш Жанет у категорији девојчица истог узраста, док су у категорији забавишта најуспешнији били Миул Емили и Пап Алберт.

Истог дана у Николинцима је одржан и турнир у малом фудбалу, на ком је прво место освојила екипа из Јабланке, друго место екипа из Барица, а треће фудбалска екипа из Страже.