УГОВОР ЈЕ ТУ, СЛЕДИ... Маја Ристић Лажетић, чланица Градског већа Вршца, у Палати „Србија“

Београд

Град Вршац на Националном скупу „Отворимо широм врата, улазе мама и тата“

КВАЛИТЕТНА ПОДРШКА РОДИТЕЉСТВУ, ПОСЕБНО…

• Циљ пројекта је унапређење услуга подршке родитељству у раном развоју, а у складу са исказаним потребама и приоритетима Града Вршца – истакла је Маја Ристић Лажетић, чланица Градског већа Вршца за социјална питања

На данас одржаном Националном скупу „Отворимо широм врата улазе мама и тата“, одржаном у Палати Србија у Београду, Маја Ристић Лажетић, чланица Градског већа за социјална питања, у име Града Вршца потписала је Меморандум о сарадњи и примени интегрисаног модела подршке, којим је званично започела реализација друге фазе пројекта „Подршка локалним самоуправама у ширењу добрих политика и пракси подршке родитељству“.
Пројекат, којим је обухваћено 29 градова и општина, реализује Министарство за бригу о породици и демографију, уз подршку УНИЦЕФ-а и Сталне конференције градова и општина (СКГО), а део је ширег пројекта „Подршка подстицајном родитељству кроз игру“, који спроводи Влада Србије и УНИЦЕФ, заједно са партнерима СКГО и Центром за подршку раном развоју и породичним односима „Хармонија“, уз финансијску помоћ Фондације ЛЕГО.

Друга фаза пројекта данас је званично започета и обухвата 29 градова и општина, међу којима је и Град Вршац. Циљ пројекта је интегрисано деловање кроз три области: здравствену, социјалну и образовну, које се непосредно баве децом, у њиховим најранијем и најрањивијем периоду развоја, раним развојем. Током пројекта, који ће трајати до 2024. године, пружаће се експертско/менторска подршка стручњацима у све три области. Радиће се на формирању интегрисаног деловања кроз квалитетну и одрживу подршку родитеља током раног развоја детета, а посебно када у развоју постоје потешкоће и када је тај период од изузетног значаја за препознавање сметњи и пружање адекватних третмана. Предвиђена је и донација у сарадњи са УНИЦЕФ-ом из средстава ЛЕГО Фондације, за опрему, у износу од 3.000 долара, за унапређење услуга подршке родитељству у раном развоју у складу са исказаним потребама и приоритетима Града Вршца” – истакла је Маја Ристић Лажетић, чланица Градског већа за социјална питања, након потписивања уговора.