ПРВИ ДАН... а у данима који следе важно је наћи прави одговор на све изазове

Алибунар

Формиран Интерсекторски тим за превенцију и заштиту деце од насиља, злостављања и занемаривања

НА КОМПЛЕКСНЕ ПРОБЛЕМЕ – КОМПЛЕКСАН ОДГОВОР

Општина Алибунар препознала је потребу за умрежавањем стручњака у овој области и оснивањем овог тима омогућила додатни ресурс за подршку локалним институцијама у њиховом раду – истакла је Зорана Братић, председница општине

На иницијативу Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, у општини Алибунар формиран је Интерсекторски тим за превенцију и заштиту деце од насиља, злостављања и занемаривања.

Овај тим, који чине стручњаци из области образовања, социјалне и здравствене заштите, биће од помоћи свим институцијама и установама које се баве децом, као и свим оним проблемима у њиховом развоју који захтевају комлексан приступ у њиховом превазилажењу.

За координаторку тима именована је Сандра Берлован Скумпија, директорка општинског Центра за социјални рад „1. март“, а у тиму ће још бити и Душан Богдановић, председник Актива директора основних и средњих школа, Ирена Драгичевић, директорка Предшколске установе „Полетарац“ и др Валентин Ардељан, директор Дома здрвља Алибунар.

Најважнији потпис на „папир“ о оснивању тима ставила је Зорана Братић, председница општине, која се није двоумила око прихватања иницијативе покрајинског секретаријата.

Подсећајући на чињеницу да је формирање оваквог тима и пружање квалитетних услуга посебан изазов за руралне средине, као и да ће тај изазов само бити додатни подстрек, Зорана Братић је истакла да је „последњих година евидентирано повећање броја пријављених случајева насиља у породици и партнерског насиља у којем су директне или индиректне жртве деца.

„Надлежне институције у локалној заједници правовремено реагују на сваки пријављен случај и у складу са надлежностима предузимају мере и активности, али је Општина Алибунар препознала потребу за умрежавањем стручњака у овој области и оснивањем овог тима омогућила додатни ресурс и подршку локалним институцијама у њиховом раду. Интерсекторски тим за превенцију и заштиту деце од насиља, злостављања и занемаривања отвориће платформу за правовремену и квалитетну размену информација, методологија, идеја и конкретних активности на пружању помоћи грађанима са искуством насиља у породици и партнерског насиља“ – поручила је Зорана Братић.

(Фото: еВршац)

Медијски пројекат „Општина Алибунар – много је раскрсница, али један је путоказ“ суфинансира Општина Алибунар.
Ставови изнети у медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.