ПАНЧЕВО

Дани европске културне баштине од 28. 09. до 07. 10. 2018.

ЕВРОПСКА ГОДИНА КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА : УМЕТНОСТ ДЕЉЕЊА“

Завод за заштиту споменика култре у Панчеву обележава манифестацију  Дани европске културне баштине у Панчеву под називом „ Европска година културног наслеђа : уметност дељења“, у периоду од 28.09 – 07.10.2018. низом активности – предавања и креативних радионица намењених нашим суграђанима са посебном  пажњом према деци и младима.

Манифестација ће отпочети промоцијом публикације „Куће и људи – водич кроз културну историју града Панчева“ Николе Влајића, етнолога саветника, која ће се одржати 28. 09. 2018. године  у 19.30 часова у Свечаној сали Народног музеја Панчево

Књига Николе Влајића „Куће и људи-водич кроз културну историју града Панчева“ представља резултат дугогодишњег истраживачког рада у области културног наслеђа града Панчева, града који се развијало у оквирима европског културног простора.

На књижевној вечери, предавању уз видео презентацију аутор ће говорити о знаменитим личностима које су рођене или живеле у Панчеву, откривајући њихове утицаје и надахнућа, упознајући нас са траговима материјалне културе града. Људи, знамените личности обрађене у публикацији- Ђорђе Вајферт, И. М. Коларац, Милош Црњански, Оља Ивањицки… надалеко превазилазе локални значај, а у сам градски  простор  уткани су  европски културни слојеви,чијим читањем се  промовише културна разноликост  и сведочи о заједничком наслеђу.

Посетиоци догађаја добиће бесплатан примерак књиге „Куће и људи-водич кроз културну историју града Панчева“.

Дана 03.10.2018. у 11 часова у сарадњи са ЈКП „Зеленило“ Панчево и ОШ „Исидора Секулић“, са ученицима виших разреда учествоваћемо у стварању великог „европског хербаријума“. У Народној башти, која представља  простор прожимања културног и природног наслеђа  већ два века, уз причу о историји истражићемо биљне културе овог парка, веома значајног за све наше грађане. Резултате истраживања поделићемо путем друштвених мрежа.

У четвртак, 04. 10. 2018. у 12 часова  биће организована Шетња старим градским језгром, уз стручно вођење кроз културно наслеђе града. Овом приликом учесницима ће бити подељен Илустровани каталог споменика културе на територији града Панчева, репринт издање за Дане европске баштине 2018.

У недељи посвећеној европској култруној баштини, уз подршку  ОШ „ Јован Јовановић Змај“Панчево у четвртак 04.10. 2018. реализоваће се радионица „Било је то на овом месту“  у којој ће деца нижег основношколског узраста посетити одређена места од значаја за локалну баштину и својим речима или кроз  уметничке изразе испричати причу о културном наслеђу Панчева..

У циљу повећања доступности и учшећа што ширег круга публике у програму манифестације биће организована промотивна кампања путем  регионалних и локалних медија, интернет портала и друштвених мрежа а материјал ће се учинити достуним широком аудиторијуму.

Пратите хаштаг  #EHDs –  учествујмо заједно у уметности дељења!