САРАДЊА И УВАЖАВАЊЕ... Ендре Сабо ( у средини), десно од њега је Јован Репац

Пландиште

Интервју

Ендре Сабо, председник Скупштине општине Пландиште 

БЕЗРЕЗЕРВНА ПОДРШКА ПРЕДСЕДНИКУ ОПШТИНЕ

• Оно што бих истакао као предност наше Општине, то је повољна геостратешка позиција, близина границе са ЕУ и потенцијал за агробизнис

• Како оцењујете рад установа и институција чији је оснивач Општина Пландиште?

– Установе и институције раде свој посао на најбољи начин и неких већих проблема нема. Постоји веома добра сарадња са њима у вези са спровођењем промена које се односе на примену нових закона и одлука. Задовољан сам што и установе и институције раде на побољшању услуга које пружају своим корисницима и што константно покушавају да унапреде свој рад. За све идеје и пројекте увек сам  на располагању свим директорима установа и институција, како би се они спровели у дело.

Културно образовни ценар „Вук Караџић“ тренутно ради на развоју туризма, стварању туристичке понуде и развоја културних дешавања и активности за мештане, док ОШ „Доситеј обрадовић“, после реновирања, веома брижљиво ради на улагању у нове методе образовања и напредовања ученика. Споменуо бих још и да Народна библиотека Пландиште улаже велика средстава како би се повећао фонд наслова за све љубитеље књига. И друге установе улажу велике напоре, чији ће се резултати ускоро и видети.

    • Када је у питању социјална политика, које то мере СО на том плану оцењујете као најзначајније?

– СО Пландиште је у области социјалне политике донела Одлуку о усвајању Стратегије развоја социјалне заштите општине Пландиште за период 2019-2023. година и Одлуку о социјалној заштити, којима су предвиђене следеће најзначајније мере: материјална подршка у новцу (једнократна новчана помоћ, ванредна увећана новчана помоћ), материјална подршка у натури (бесплатан оброк у основним школама, опремање корисника за смештај у установу социјалне заштите или другу породицу, једнократна помоћ у натури, једнократна помоћ у натури за добровољно радно ангажовање), остале врсте материјалне подршке (субвенције превоза за ученике средњих школа, путни трошкови и исхрана пролазника, трошкови смештаја ученичког дома за ученике, трошкови сахране). Такође су донете и одлуке о додели новчаних награда најбољим студентима и новчаној помоћи студентима са територије општине Пландиште.

    • Шта је то што бисте посебно истакли у односу председника Општине према одборницима Скупштине општине и Вама?

– Председник општине Пландиште Јован Репац  је млад човек са великим амбицијама, који свој посао ради предано и улаже велики труд како би грађани општине Пландиште имали што квалитетније услове за живот. Одборници,из и ја лично, у томе га безрезервно подржавамо. Имамо привилегију да на седницама Скупштине, а и ван ње разменимо мишљења и сугестије, а он је увек спреман да их саслуша и колико је у његовј моћи спроведе у дело.

    • Један од проблема неразвијених општина је и одлазак младих и стручних људи, шта локална самоуправа Пландишта чини на том плану?

– Мислим да је већини неразвијених општина највећи проблем одлазак младих и стручних лица. Нажалост, тај проблем је код нас веома присутан. Планови наше локалне самоуправе су да омогућимо долазак инвеститора, што смо учинили већ кроз потпуну инфраструктурну опремљеност радне зоне „Запад“ и промовисања наше општине о њеним капацитетима, који могу бити привлачни за инвеститоре. Такође, на територији општине Пландиште велики број мештана се бави пољопривредом и имамо неке планове за њихово субвенционисање, али о томе се морамо озбиљно припремити како би се та идеја спровела у дело. У складу са радом Владе Републике Србије за популациону политику, и ми ћемо донети неке нове одлуке на том пољу.

    • Када је реч о потенцијалним инвеститорима, шта је то што бисте посебно истакли као предности Пландишта?

    – Оно што бих истакао као предност наше Општине, то је повољна геостратешка позиција, близина границе са ЕУ и потенцијал за агробизнис, са богатом базом ресурса. Општина поседује потпуно опремљену индустријску зону и има јасну визију која је подржана Стратешким планом за период 2014-2020. година.

С. Батало

(Цео интервју можете прочитати у штампаном издању Старта 013)

Пројекат “Пландиште јуче и данас – оно што остаје”  суфинансиран је из буџета Општине Пландиште.