И ТАКО СВАКИ ДАН... Душан Лукић

Школски спорт

Душан Лукић, председник Савеза за школски спорт града Панчева

КРОЗ СПОРТ ДО ЗДРАВИХ И ДОБРИХ ЉУДИ

• Савет за школски спорт града Панчева је једини овакав савез који ради непрекидно већ пола века
• Поред традиције, Савез одликују и остварени резултати, а најзначајнији је велики број деце која учествују у спортским такмичењима

Запажени резултати и традиција дуга пет деценија непрекидног рада је оно по чему је Савез за школски спорт града Панчева јединствен у друштву њему сродних организација. А управо је то оно што је највише мотивисало садашњег председника Душана Лукића да се на изборима за руководство ове организације, одржаним прошле године, кандидују на ту одговорну функцију:

– Уз подршку својих колега, као и људи из Савеза, одлучио сам се да преузмем одговорност за његов будући рад. Цео свој живот сам у спорту и окружен сам децом, а највећи мотив ми је  баш та жеља да се деца кроз спорт развију у здраве и, пре свега, квалитетне и добре људе. Школски спорт је управо та основа за свако даље бављење спортом. Ми, професори у школама смо ти који би децу требало да усмеримо ка здравом начину живота и спорту као битном делу таквог живота – наглашава Лукић, објашњавајући оно чиме се свакодневно, у свом раду са децом бави. Он додаје да тај важан посао захтева и једну важну способност, а то је да се сваком детету мора прићи индивидуално пошто су сва деца, како он каже, различита и имају другачију жељу, вољу, али и могућности за бављење спортом. Професори физичког васпитања су ти који код сваког детета то морају препознати и даље га, у складу са тим, кроз учешћа на разним такмичењима, усмеравају тако да се свако дете може даље усавршавати у бављењу спортом. То је разлог зашто Савез за школски спорт Панчева свакодневно ради на реализацији својих бројних пројеката и програма међу којима су и “Спорт у школе”, “Ђак репортер”, “Ревија рукомета” и други.

И КУЋИ И НА ПОСЛУ
  Садашњи председник Савеза за школски спорт Панчева Душан Лукић је запослен као професор физичког васпитања у Електротехничкој школи “Никола Тесла” у Панчеву, а ради и као тренер у школи фудбала у Омољици. У своје слободно време се и сам бави спортом,  тријатлоном, у коме је до сада остварио завидне резултате.
Како сам за себе каже, цео живот се бавио спортом, а свакога дана је окружен децом, и на послу и код куће.

У реализацији свих својих активности и пројеката, Савез за школски спорт Панчева има значајну подршку Спортског савеза Панчева, као и градских власти без које ова организација не би била успешна у мери у којој је то данас, напомиње наш саговорник, али и додаје да је можда највећи резултат рада ове организације то што је само прошле године било преко четири хиљаде ученика основних и средњих школа са територије града на свим нивоима такмичења, од општинског, окружног и међуокружног до републичког. Поред те масивности, на којој Савез инсистира, у преко десет спортова постигнути су и значајни резултати међу којима су и прво место на републичком такмичењу у женском фудбалу, које су освојиле ученице ОШ ”Мика Антић”, као и треће место у Србији у рукомету, које су постигли ученици ОШ “Гоце Делчев” из Јабуке.

– Можемо се похвалити великим бројем освојених медаља а најновији успех нам је друго место у Србији у футсалу, које је освојила екипа ЕТШ “Никола Тесла”,  коју ја водим, а што је најбољи резултат у последњих 25 година и то у том најпопуларнијем спорту. Завидни резултати и завидна масовност учесника, то су резултати нашег рада. Масовност ће, поред превенције и фер плеја, мени и мојим сарадницима и у наредним годинама бити приоритет а неки план нам је да већ ове године имамо преко пет и по хиљада учесника на такмичењима. Из тог квантитета ће доћи и квалитет, то је наша идеја. Зато смо, између осталог, покренули и пројекат „Б“ програма, како би и ученицима петих и шестих разреда, који међу својим саиграчима из старијих разреда, ретко када буду изабрани за чланове школских екипа, омогућили да учествују на такмичењима. Циљ нам је да сва деца, и у мушкој и у женској конкуренцији, у свим спортовима добију своју прилику – објашњава Лукић и каже да је захвалан свим гранским савезима у граду као и спортским клубовима без чије сарадње сви ови остварени резултати не би били могући. Он даље наводи да све те активности око учествовања на такмичењима подразумевају много посла и много одрицања. Пре сваког такмичења потребно је обезбедити здравствене прегледе, превоз учесника, учешће судија а све то реализује ова организација, уз подршку Спортског савеза Панчева. А такмичења су важна пошто су она прилика да деца осете чари спорта, али и да доживе тај спортски фер плеј јер циљ је, поред спорта, и да се деца усмере ка правим вредностима и на крају постану добри људи што и јесте крајњи циљ васпитања.

– У данашње време компјутера и мобилних телефона, тешко је децу покренути, тешко их је мотивисати да почну са спортом и физичким активностима. Студије показују да је последњих година, али и дуже, све више гојазности код деце, дијабетеса, кичмених деформитета, лошег држања… Све то се може спречити и то баш бављењем спортом, посебно у овом узрасту, код школске деце. Зато нам је важна свака активност, сваки нови пројекат који ће помоћи да децу одвојимо од компјутера и телефона и мотивишемо на бављење спортом. Тренутно радимо на идеји покретања отворених теретана намењених ученицима који се не баве спортом, ни активно ни рекреативно – објашњава наш саговорник.  Он каже да ће сваки овакав пројекат добити подршку Савеза, као и сваког професора физичког васпитања у панчевачким школама. У активирању деце и мотивисању ка спорту незаобилазна је и улога родитеља, сматра Лукић и наглашава да се само заједничким снагама и заједничким напором школе и родитеља може постићи резултат, а то је здравији животни стил и бављење спортом њихове деце.

В. Илић