Драгана Митровић, градоначелница Вршца УРАДИЛИ СМО МНОГО ТОГА, АЛИ ПОСЛА УВЕК ИМА

И ИНВЕСТИЦИЈЕ, АЛИ И... Драгана Митровић, градоначелница Вршца

Једно питање – један одговор

Драгана Митровић, градоначелница Вршца

УРАДИЛИ СМО МНОГО ТОГА, АЛИ ПОСЛА УВЕК ИМА

• Највећи пројекат, на који смо поносни, је реконструкција и доградња постројења за пречишћавање отпадних вода, вредан пет милиона евра
• Један од приоритета у наредном периоду је доношење Стратегије развоја винског туризма, пошто нам је циљ да се и у тој области наметнемо као лидери

 

Како са становишта функције коју обављате оцењујете 2021. годину, са свих аспеката, и каква су Вам очекивања од нове, 2022. године

У 2021. години реализовали смо важне пројекте у интересу наших суграђана, а један од најважнијих је стварање услова за нова радна места и управо зато почели смо са изградњом нове индустријске зоне „Север“. Изградили смо и километре нових путева како у самом граду тако и у селима. Ово улагање вредно преко 500 милиона динара омогућило је да наши грађани из појединих делова града након готово пола века чекања добију асфалт.

Један од најважнијих пројеката свакако је завршетак изградње фекалне канализације у Павлишу, вредан преко 300 милиона динара, чиме је започета изградња канализационе мреже у насељеним местима. Осим тога, у току је пројектовање за изградњу канализације у нашим највећим селима, у Гудурици, Великом Средишту, као и у Уљми и Избишту.

Паралелно са изградњом нових у току је и санација и модификација постојећих саобраћајница. У потпуности је реконструисан највећи резервоар пијаће воде, а у плану је и потпуна реконструкција водоводне мреже. Наставили смо да улажемо у путну и комуналну инфраструктуру, јер на тај начин директно унапређујемо квалитет живота наших суграђана.

Образовање наше деце нам је увек био приоритет. Константно улажемо у инфраструктуру наших школа. Поред темељне реконструкције Пољопривреде школе, очекује нас и доградња објекта Предшколске установе „Чаролија“, чиме ће бити омогућен пријем још 100 малишана. Посебно је важно истаћи да смо издвојили средста за изградњу новог вртића у Вршцу, а радови би требало да почну већ почетком 2022. године.

Безбедност деце је увек на првом месту и зато смо у зонама школа поставили нове семафоре и видео надзор за детекцију саобраћајних прекршаја. Поред већ новоизграђених дечјих игралишта, настављамо да градимо нове и обнављамо постојеће, а радимо и на унапређењу наше спортске инфраструктуре, па тако градимо и фискултурну салу у Гудурици, а обезбеђена су и средства за замену паркета у фискултурној сали ОШ „Младост“.

Град Вршац већ дуже време представља пример добре праксе у спровођењеу социјалне заштите. Перманентно радимо на једнакости свих социјалних група. Мобилни тим за инклузију Рома и Ромкиња кроз велики број пројеката и акција стално ради на унапређењу услова живота, здравља и образовања ромске популације. Град Вршац има посебно орагнизован превоз особа са инвалидитетом који у потпуности финансира. Подржавамо рад удуржења кроз разне програме и суфинансирање пројеката посебно када су у питању осетљиве друштвене групе.

Вршац је град културе. У претходном периоду уложена су значајна средства за унапређење културних садржаја. Потпуно је реконструисана велика сала Народног позоришта „Стерија“, а поново је отворен и депаданс Градског музеја – Апотека на степеницама. У години на измаку завршена је реконструкција крова на Вршачкој кули и Музеј тренутно припрема поставку за ово средњевековно утврђење, чиме ће оно постати још атрактивније за ионако велики број туриста који обилазе Вршачке планине. Наставићемо да негујемо наше културне установе јер је улагање у културну баштину од непроцењивог значаја за будуће генерације.

Заштита животне средине данас је приоритет целе планете. Град Вршац у овој области издваја значајна средства и спроводи велике пројекте. Кроз уговор о јавно – приватном партнерству замењено је више од 5.000 уличних светиљки најсавременијом лед, чиме је остварена уштеда електричне енергије од преко 65% и значајно смањена емисија угљендиоксида.

ЗА ПОНОС… градоначелница у обиласку постројења за еколошко пречишћавање отпадних вода

Отпочели смо велику акцију озелењавања, којом смо само у овој години у Вршцу и околини посадили преко 60.000 стабала. Највећи пројекат на који смо поносни је реконструкција и доградња Постројења за пречишћавање отпадних вода, вредан пет милиона евра. Овом значајном инвестицијом удвостручени су постојећи капацитети, а увођењем нових физичких и хемијских процеса ниво пречишћавања отпадних вода у нашем граду биће у складу са највишим стандардима Европске уније.

Подједнако нам је важан развој и града и села. Не постоји насељено место где нисмо уложили значајна средства у обнову, школа, спортских терена, путне инфраструктуре и домова културе. Захваљујући значајном унапређењу функционисања месних заједница у будућности ћемо бити у прилици да још ефикасније улажемо у рурални развој. Привели смо крају поступак комасације пољопривредног земљишта у Уљми, Избишту и Влајковцу. Кроз суфинансирање пројеката који прате аграрну политику локалне заједнице дајемо подршку цивилном друштву. Изградили смо километре атарских путева што је значајно олакшало кретање пољопривредне механизације.

Један од приоритета у наредном периоду је доношење Стратегије развоја винског туризма, где нам је циљ да се и у тој за нас важној природној области наметнемо као лидери.

Највећи терет и у претходној години свакако је био на здравству. Захваљујући нашем председнику Александру Вучићу, његовој визији, политици коју спроводи, угледу који ужива у свету, Србија се успешно бори са пандемијом коронавируса, пружила је снажан одговор кроз набавку неопходне опреме, а кроз подршку привреди и грађанима и веома ефикасним процесом вакцинације. Све ово показало је колико су важне инвестиције у здравство, које нису изостале ни у овом тешком периоду. За Општу болницу Вршац набављана је најсавременија опрема. Специјална болница за психијатријске болести “Др Славољуб Бакаловић“ такође је опремљена новим уређајима, а почео је са радом и најсавременији центар за превенцију Алцхајмерове болести.

НОВИ ПРОЈЕКАТ… почетак радова на изградњи нове фабрике чешког инвеститора

Када је здравство у питању, највећи приоритет у наредном периоду јесте комплетна реконструкција Опште болнице Вршац која ће нашим суграђанима обезбедити најсавременију услугу и много ефикаснију дијагностику.

Велике инвестиције Вршац очекују у 2022. години, па тако ускоро почињу радови на новој индустријској зони „Север“, али и на изградњи новог гробља.

Оно што је свкако најважније за просперитет и даљи развој нашег града су нова радна места и зато смо приступили инфраструктурном опремању Индустријске зоне „Север“. Нова зона ће се налазити на међународном путу ка Румунији и у првој фази ће се простирати на 20 хектара, а предвиђено је њено проширење до чак 200 хектара. Изградићемо потпуно нов привредни амбијент и створити атрактивну и модерну локацију за долазак страних и домаћих инвеститора и отварање нових радних места.

У односу на раније буџете Града Вршца, буџет за 2022. годину карактерише управо то да је готово 24 одсто буџета опредељено за инвестиције, а да, при томе, ниједна друга област финансирања није угрожена.

Много је посла пред нама у 2022. години и заиста ћемо се потрудити да ове велике планове и реализујемо.

И на крају, желим да свима пожелим срећну и успешну нову 2022. годину.

Старт 013

Пројекат „Град Вршац – грађанин као кључни актер градске локалне самоуправе“ суфинансира Град Вршац.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.