БРИГА О СВАКОМ ГРАЂАНИНУ... Драгана Митровић

Три питања за…

Драгана Митровић, градоначелница Града Вршца

ВИШЕ НИШТА НИЈЕ ИСТО КАО ШТО ЈЕ БИЛО

• Један од приоритета  политике градске власти у претходне четири године био је и одржавање и унапређење руралне инфраструктуре  
• Један од највећих пројеката који се спроводи је изградња мреже фекалне канализације у свим насељеним местима
• Град Вршац је апсолутни  лидер на нивоу Србије у процесу поступка комасације земљишта

— Шта је то најзначајније што је урађено у Граду  Вршцу у време овог скупштинског сазива, како у области комуналне инфраструктуре, тако и на побољшању живота грађана свих узраста, у свим сферама њихове и свакодневице, aли и будућности?

  • Град Вршац је у последње четири године видно напредовао. О успешности зацртаног плана довољно говоре реализовани и започети велики инфраструктурни пројекти и бројне инвестиције, коју су своје послове започели на територији града Вршца. Добили смо најсавременију фабрику пијаће воде, олимпијски базен, обновљена је путна и канализациона мрежа, отворени су први Data centar, Lidl, Stop Shop, ритејл парк…
ОВАКО… базен олимпијских размера у Вршцу

Завршене су прве две фазе радова на санацији и детаљном уређењу водотока канала Месић, који протиче кроз само градско језгро. Уређењем корита реке Месић решава се један од највећих могућих проблема града Вршца, а то су поплаве. Уједно  биће решен и велики еколошки проблем, јер је корито деценијама било запуштено. Изграђена је фекална канализација у укупној дужини од преко 4 километра. Осим тога реконструисана је атмосферска канализација у Улици Димитрија Туцовића, као и у Технолошком парку. Започета је изградња канализације у Павлишу, вредна преко 300 милина динара, а инвеститор је Град Вршац и Управа за капитална улагања АП Војводине.

…АЛИ И ОВАКО … село Месић, не само лепо, него и инфраструктурно сређено

Наше здравствене установе, као и лечење и здравствена нега били су нам приоритет од првога дана, али и велики изазов, јер је затечено стање било забрињавајуће. Успели смо да обезбедимо значајна средства за санације, нове уређаје, опрему и возила.

Од стране Покрајинског секретаријата за здравство Општој болници Вршац додељена су значајана средства за набавку најсавременије опреме и инструмената. Након више десетина година реконструисано је Одељење гинекологије и акушерства и замењени су лифтови на  Одељењу интерне медицине и у централној згради болнице. И у вршачком Дому здравља значајна су улагања у опрему и возни парк последње три године, а део средстава је ишао на обнављање објеката и набавку медицинске опреме. Набављена су три нова санитетска возила за Службу хитне медицинске помоћи, са комплетном опремом за реанимацију, политрауму и превоз животно угрожених пацијената, апарати за Физикалну медицину и рехабилитацију. Након поплава у Уљми реконструисана је и амбуланта, а обновљена је Гарнизонска амбуланта, која није била у функцији 13 година. Претходне четири године уложено је много у инфраструктуру и опрему Специјалне болнице за психијатријске болести.

Значајно смо унапредили положај особа са инвалидитетом, водили смо рачуна да помогнемо свим социјално угроженим становницима, али и угроженим друштвеним групама. У оквиру Центра за социјални рад отворена је и опремљена соба за виђање деце у контролисаним условима. Отворени су и обнављани оронули клубови за најстарије суграђане, као и домови за пензионере. Посебно смо задовољни бројним похвалама за спровођење програма инклузије Рома. Асфалтиране су улице у ромском насељу, уведена је струја у њихове куће, а чак 16 домаћинстава у Уљми први пут је добило воду. Успели смо да организујемо први редован специјализовани превоз посебним возилом за особе са инвалидитетом, а затим и да изградимо у центру града прво игралиште за децу са инвалидитетом. Град Вршац је из сопствених средстава обезбедио гусеничар за пењање у Градској кући, као и прилазне рампе на већини градских установа. Много рачуна водило се и о образовању и запошљавању, а отворена је и Канцеларија за особе са инвалидитетом.

Један од најважнијих приоритета у оквиру заштите животне средине и здравља становника био је израда стратешког документа „Локални еколошки акциони план” за период  2016 – 2020. године. Приоритети су били завршетак фабрике за пречишћавање пијаће воде у Павлишу, модернизација и доградња фабрике за пречишћавање отпадних вода, наставак изградње канализационог система у граду Вршцу, изградња канализације у насељеним местима, унапређење праћења стања животне средине и унапређење управљања и заштите заштићених подручја.

ФАБРИКА ВОДЕ… немачки амбасадор у посети Вршцу

У последње четири године у реконструкцију школа уложено је преко 100.000.000 динара. Осим тога, у предшколске установе, основне и средње школе кроз пројектовање, санације, адаптације и реновирања инвестирано је преко 40.000.000 динара, а један од најзначајнијих пројеката свакако је увођење централног грејања у ОШ „Олга Петров Радишић”.

Поред редовних активности и реализованих 2.000 програма у културним установама на територији Града Вршца, урађене су и реконструкције позоришне сале у Народном позоришту „Стерија” и фасаде на Градској библиотеци.

Град Вршац апсолутни је лидер на нивоу Србије у процесу поступка комасације земљишта. Осим тога, само у неколико инвестиција уложено је преко 485 милиона у претходне четири године. За то време уређено је 14,5 километара и 58.000 метара квадратних атарских путева. Урађено је одводњавање пољопривредног земљишта и чишћење каналске мреже са посебним акцентом на канале који нису одржавани последњих 20 и више година, а укупна дужина очишћених канала је 135 километара. Осим тога, ископана је и нова каналска мрежа дужине четири километра.

Када ће бити завршени инвестициони пројекти чија је реализација у току, а  који су од посебног интереса за већину грађана,  и који су то значајни пројекти који су у плану да буду започети и завршени у наредних неколико година?

  • Приоритети у политици градске власти претходне четири године били су одржавање и унапређење инфраструктуре наших села. Добар пример тога је да радови на канализацији у Павлишу, вредни више од 303 милиона динара увелико трају, али и то да су уклоњене све дивље депоније у селима и редовно се одржавају јавне површине. Један од свакао најважнијих пројеката је изградња ретензије у Уљми, која трајно решава проблем овог села бујичним атмосферским водама, које су често изазивале велике поплаве када се спусте са Загајичких брда. Реконструисали смо девет зграда месних заједница, као и два дома културе, а изграђена је и једна нова летња сцена, у Куштиљу. Изграђена је спортска сала у Великом Средишту, у току су радови на хали у Уљми, а у овогодишњем плану је изградња спортске сале у Гудурици

Након више деценија жеља и чекања, Вршчани су коначно, лета 2018. године, добили олимпијски базен. Инвеститор је био Град Вршац, а вредност инвестиције износила је 180 милиона динара. У оквиру овог комплекса, осим олимпијског и дечјег базена, изграђени су и плажни бар и санитарни објекат са свлачионицама. Претходне четири године изградили смо и обновили спортске терене у Ритишеву и Потпорњу, док је у граду направљен нов терен за мали фудбал, а изграђено је 12 дечијих игралишта.

Мало је градова који улажу у манифестације као Вршац, па је тако наш град организатор бројних туристички изузетно посећених догађаја. Само „Дани бербе грожђа” последњих година привуку преко 150.000 посетилаца, од којих близу 30.000 дође из Румуније. Осим тога бројне госте привуку и „Вршачки венац”, Међународни фестивал вина „Винофест”, на којем се представи преко 80 произвођача вина са преко 400 винских етикета. Затим, Фестивал позоришне класике „Вршачка позоришна јесен”, „Празничне ђаконије”, Интернационални џез и блуз фестивал „Jazztronic”, фестивал електронске музике, Сајам цвећа, Дани младих вина у Гудурици, Златна јесен Гудурице, „Car Styling Show„ – изложба модификованих аутомобила…

Која је Ваша порука свим становницима Града Вршца за 21. јун,  и шта је то о чему би посебно требали да воде рачуна када размишљају о том дану?

-Поносни смо на постигнуто у нашем Вршцу, а то не бисмо успели без подршке председника Републике Србије, Владе Републике Србије и Покрајинске владе. Њихова помоћ и добра сарадња допринели су да напредујемо и градимо бољу будућност. О успешној сарадњи најбоље говори често присуство председника Александра Вучића, као и републичких и покрајинских представника власти нашој локалној самоуправи.

ГРАДСКА КУЋА… и кућа свих грађана

Уколико нам грађани поново укажу поверење у наредном мандату најпре ће, комплетном реконструкцијом Опште болнице, Вршац добити савремену болницу по највишим светским стандардима. Очекује се почетак радова на комплетној реконструкцији како саме зграде Пољопривредне школе Вршац тако и партерног уређења целе њене околине. Вршачка индустријска зона „Технолошки парк” у потпуности је попуњена, па је Град Вршац приступио пројектовању нове индустријске зоне „Север“.

Један од највећих пројеката који спроводи Град Вршац је изградња мреже фекалне канализације у свим насељеним местима. Вршчани пију једну од најквалитетнијих вода у Србији захваљујући изградњи постројења за прераду пијаће воде у Павлишу. Да би се то употпунило неопходна је замена свих водоводних инсталација како у граду, тако и у свим насељеним местима. У сарадњи са Kанцеларијом за капитална улагања Владе Републике Србије отпочели смо израду пројекта за комплетну замену свих водоводних цеви на територији Града Вршца.

Пројекат „Град Вршац – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира Град Вршац.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

(Старт 013)