ПУТЕМ РАЗВОЈА... Драгана Митровић

Срећна 2023.

Драгана Митровић, градоначелница Града Вршца

ИМА РАЗЛОГА ЗА ЗАДОВОЉСТВО УРАЂЕНИМ, АЛИ И ОНИМ ШТО ЋЕМО УРАДИТИ

 Најзначајнији пројекти планирани за 2023. годину су завршетак изградње новог вртића у Вршцу, затим инфраструктурно опремање дела Северне индустријске зоне. као и изградња и реконструкција улица, путева и других јавних површина – каже за Старт 013 Драгана Митровић, градоначелница Вршца

Заиста можемо бити задовољни постигнутим у години која је за нама, а у којој смо урадили много тога од значаја за све сфере друштвеног живота.

Међу важнијим пословима је свакако покретање радова на новој идустријској зони „Север“, као и милионска улагања државе у даљи развој аеродрома и Пилотске академије у Вршца. Такође, поносни смо на велика улагања у медицинску опрему, али и на то што смо приступили припреми документације и пројектним активностима како би Вршац добио нову модерну болницу.

Наравно, доста смо улагали и у систем образовања. Бринули смо и о најмађима, па смо у 2022. отпочели са градњом новог вртића у Вршцу, али и, као и претходних година, обезбедили новогодишње пакетиће за сву децу са територије Града Вршца старости до 10 година.

Истакла бих и да смо, заједно са Комесаријатом за избеглице, успешно завршили још један пројекат изградње станова за избеглице, тако да смо недавно, уручивањем кључева, збринули 40 породица. И на том послу ћемо и даље радити све док не збринемо и последњу избегличку породицу.

О плановима за следећу годину може се много видети и из недавно усвојеног буџета. Kao и свих претходних година, полазну основу за планирање буџета чинило је наше опредељење да буџет за 2023. годину мора бити реалан у обиму и планиран тако да у све области, односно, сектори буџета и сви његови корисници добију довољно средстава за активности, а да се при томе не угрозе инвестиције. Стога смо и одлуку о буџету за 2023. годину припремали крајње одговорно и реално, али уважавајући истовремено обавезу да наставимо са путем развоја и стварања нових вредности.

ПОДСТИЦАЈ МЛАДИМА… Драгана Митровић у друштву са награђеним најбољим ђацима генерације…

У припреми буџета били смо вођени искључиво циљем да наш буџет мора бити реалан у обиму и уједначен у расподели између свих програма које се финансирају из буџета. Да мора бити и развојни и социјални. Да пружи добру основу за наставак започетих и почетак нових пројеката који су од значаја за нашу заједницу.

Наш план је да иницијални буџет увећамо и тако створимо финансијске могућности за реализацију нових активности и пројеката. Стога ћемо и у 2023. години врло активно учествовати у конкурсима код виших нивоа власти и код разних фондова-донатора, у циљу добијања бесповратних средстава за реализацију пројеката, а све у интересу свих грађана и грађанки града Вршца и свих насељених места.

Буџет смо планирали тако да равномерно улажемо у наш град и наша села, да улажемо у образовање, да обезбедимо више средстава за децу и породицу и сектор социјалне заштите, да улажемо у пољопривреду, у културу, у туризам, у комуналне делатности, у саобраћајну инфраструктуру, у пројекте заштите животне средине и веће енергетске ефикасности... Да завршимо велике капиталне пројекте, али и да започнемо нове. Буџет је првенствено развојни, јер доноси нове инвестиције, инвестиције које ће у будућности генерисати нова радна места.

Најзначајнији пројекти планирани за 2023. годину су завршетак изградње новог вртића у Вршцу, затим опремање инфраструктуром дела Северне индустријске у Вршцу, као и изградња и реконструкција улица, путева и других јавних површина за које је издвојено 73,8 милиона динара, као и текуће поправке и одржавање саобраћајне инфраструктуре, пројекте вредне 120 милиона динара, што је готово двоструко више него 2022. године. Овим средствима ћемо поправити велики број дотрајалих улица и тротоара.

У плановима стоји и изградња линије муља, којом ће се заокружити комплатан систем за прераду отпадних вода, а то је посао вредан 121 милион динара. Планирана вредност комплетног пројекта је 343,6 милиона динара, а он ће се спроводити у 2022, 2023. и 2024. години.

… и у друштву са задовољним избеглицама који су решили свој стамбени проблем

Један од важних пројеката је и реконструкција кружне раскрснице, уместо семафора, на улазу из правца Зрењанина, као и завршетак започетих радова по пројектно техничкој документацији и грађевинској дозволи за школску фискултурну салу у насељеном месту Уљма.

Такође, ту је и опремање „Стеријиног“ позоришта најсавременијом опремом за светло, звук и видео. Вредност овог пројекта је 32,6 милиона динара. Реализација пројекта започета је у последњем кварталу 2022.године, а цео посао ће бити завршен почетком 2023. године.

За енергетску санацију стамбених зграда, породичних кућа и станова коју спроводи Град Вршац у сарадњи са ресорним министарством, издвојено је 16 милиона динара.

Поред капиталних улагања, предвиђена су средства и за основно и средње образовање и средства за социјалну заштиту и бригу о породици.

Осим ових давања, које је Град издвајао и претходних године, за 2023. годину предвиђено је увођење нове једнократне накнаде за друго и треће дете, као мера подршке родитељству. Такође, предвиђена су и значајна средства за развој туризма и све манифестације на територији Града Вршца, као и за невладин сектор.

На крају, свим нашим суграђанима, као и вашим читаоцима, желим срећне божићне и новогодишње празнике и да их проведу у благостању, срећи и задовољству, заједно са својима најмилијима.

(Старт 013)