КУЛТУРА СПАЈА... др Трајан Качина

Наш саговорник

Др Трајан Качина, члан Градског већа Вршца, задужен за ресор културе

ДА ЗНАМО КО СУ НАМ ПРЕЦИ И КАКО ДАЉЕ

Вршчани су поносни на своје великане, на људе који су својим животима и делима променили културни живот Србије, остављајући свој печат далеко ван наших државних граница – истиче др Качина за Старт 013

Одмалена је волео да „преиспитује“ прошлост, читао је књиге да би, како каже, „што пре могао да се преко историје правилно оријентише у садашњем времену“ јер треба „да знамо ко су нам преци и који нам је путоказ“, да би му онда и разредни старешина био историчар, а онда више дилеме није било.

Следе студије, оне у којима је највише било тема из античке историје, а онда и докторски рад на тему економских односа Римљана у 4. веку, и то у Банату.

Још у току студија радио је као асистент, а по њиховом завршетку наставио као професор историје у румунским школама у околини Вршца, а онда, после 12 година, улази у политику како би „дао свој допринос на стварању што боље будућности за нас и следеће генерације“.

Имајући у виду да програм Српске напредне странке и визија председника Александра Вучића управо воде ка томе, одлучио сам да се прикључим том успешном тиму и дам свој максимални допринос. Култура и истраживање су области са којима сам се саживео, тако да сам ушао у политичке воде са жељом да моје знање, енергија и воља за рад буду у функцији остваривања програмских циљева странке чији сам члан, као и интереса грађана, како Града Вршца, тако и државе Србије – каже наш саговорник др Трајан Качина који, као члан Градског већа, „покрива“ ресор културе у Граду Вршцу, напомињући да је „почаствован што му је указано поверење да се бави баш пословима културе.“

Нашег саговорника питамо шта је то по чему је, кад је култура у питању, Вршац – Вршац, и у Србији и много даље од Србије.

Рекао бих, најпре, да је Вршац је град са душом. Култура у Вршцу је саставни део свакодневног живота грађана. Вршчани су поносни на своје великане, на људе који су својим животима и делима променили културни живот Србије, остављајући свој печат далеко ван наших државних граница. Ово је ипак град који је изнедрио великане, као што су Јован Стерија Поповић, и где су, у позоришту које носи његово име, позоришне представе увек радо гледане у увек пуној сали, затим, Паја Јовановић, чије културно наследство се види у стварању нових генерација сликара, Васко Попа, чије се песме са посебним задовољством читају по вршачким књижевним клубовима, Феликс Милекер, оснивач градског музеја и библиотеке, Султана Циук, наша прва оперска певачица и многи други – истиче др Качина, са задовољством напомињући да је „Вршац увек препознатљив на културној мапи Србије и света, и то по бројним специфичним културним и туристичким манифестацијама, и локалног и међународног карактера.“

Што се тиче односа локалне самуправе према култури, др Трајан Качина каже да је тај однос „на највишем нивоу“ и да је подршка Града културним пројектима увек присутна, посебно имајући у виду да је „вршачка средина одувек била мултиетничка и мултикултурална и трудимо се да то богатство делимо, да промовишемо различитост која нас спаја и чини посебним.

РЕЧ-ДВЕ И О…
Волим да шетам по природи, спајам лепо и корисно, а уједно идентификујем и трагове некадашњих насеља у овом делу Баната што касније то користим за истраживање и објављивање стручних радова. Волим јако пуно да путујем и да упознајем друге културе и користим сваку прилику за то. Као амбициозна особа увек имам нове планове у каријери, а циљ ми је да увек идем корак напред. Тренутно спремам две књиге, наравно у питању је стручна литература, а потом следи један већи истраживачки пројекат, али о том потом каже др Трајан Качина.

Кад је реч о улагању у опремање културних установа, наш саговорник истиче да је посебно задовољан и поносан новом опремом у Народном позоришту „Стерија“, која ће допринети да наше позориште буде за пример у региону и што смо свим љубитељима позоришне уметности омогућили оптималне услове за потпуни угођај.

На изборима за чланове Националног савета румунске националне мањине, одржаним 13. новембра прошле године, др Трајан Качина био је носилац листе “Румуни заједно – за сигурну будућност“, која је однела убедљиву победу.

САРАДЊА… на гласању за Национални савет румунске националне мањине

-Имао сам ту част да на изборима за Национални савет румунске националне мањине водим листу која је убедљиво победила са преко 81% освојених гласова. То значи да су Румуни у Србији препознали план и идеје са којима смо изашли пред бираче. Шта ме је препоручило за то? Вероватно, рад. У свему покушавам да нудим реална решења и идеје и могу рећи да је резултат тако убедљив због доброг и обећавајућег тима. Уврстили смо представнике из свих делова где живе Румуни и из свих области како би имали оптималне резултате у раду – каже др Трајан Качина, који ће на првој наредној седници бити изабран за потпредседника Националног савета.

Ево шта каже са те позиције:

Национални савет у претходном мандату је започео неколико добрих пројеката и желимо у овом сазиву да то наставимо и проширимо. Циљеви су конкретни, а то значи да ћемо се борити за стипендије за ученике које похађају наставу на румунском језику, да ћемо радити на пројекту да деца добијају бесплатне уџбенике на румунском, да ћемо наставити улагања у културни живот Румуна у Србији, јер култура је оно што нас спаја и дефинише национални идентитет. Борићемо се за још већи медијски простор на румунском језику. Ми не треба да се боримо за права. Права имамо! Борићемо се за имплементацију тих права што више и да користимо што боље оно што нам држава већ даје. Такође ћемо радити на што бољем повезивању Румуна из различитих општина. Већина живи у Банату, али радићемо на заједничкој сарадњи Румуна који живе северно и јужно од Дунава – истиче др Трајан Качина, за неки дан, потпредседник Националног савета румунске националне мањине.

Др Трајан Качина, када говори о заступљености Румуна у органима локалне самоуправе и на другим значајним друштвеним функцијама, каже да су Румуни представљени у свим органима власти, од одборника у Скупштини града Вршца до председника савета месних заједница, као и, на сопственом примеру, у Градском већу.

-Поред тога, имамо велики број образованих људи, лекара специјалиста, адвоката, директора основних школа, универзитетских професора, наставника, привредника и многих других који су укључени у сваки вид живота нашег града. Оно што желим напоменути јесте да Град не прави никакву разлику, да смо навикнути на диверсификацију друштва и мноштво мањина и да ми сви заједно радимо за напредак и добробит нашег друштва – истиче на крају нашег разговора др Трајан Качина, члан Градског већа Вршца, у чијем је „опису“ посла култура, у свој њеној ширини.

С. Батало