Верски празници

ВЕЛИКИ ПЕТАК – РАСПЕЋЕ ХРИСТОВО

• Земља се у том тренутку затресе и наста велика тама

Није ли то најтужнији дан за нас, када пострада Онај који прими све  грехе наше, који се родио ради нас и нашег спасења. Знао је Господ Исус Христос да ће Га јеврејске старешине ухватити и осудити на смрт, те претходне вечери окупи апостоле Своје и каза им, дајући им хлеб: „Узмите, једите, ово је тело моје које се за вас моли за опроштај грехова“. А затим им пружи чашу са вином и рече: „Узмите и пијте из ње сви, ово је Крв моја Новога Завета, која се за вас излива за опроштај грехова“. Те тако установи Свету Тајну Причешћа.

Познаде издајника свог, Јуду, и то му каза пред свима. И када би на молитви у Гетсиманском врту, ухватише Га војници и доведоше пред судију Понтија Пилата, лажно Га оклеветаше и осудише на смрт. Био је свирепо мучен, пљуван и понижаван, а на леђа Му ставише дрвени Крст и поведоше Га између двојице разбојника на брдо Голготу изнад Јерусалима. Разапеше Га на Крст, где Он у тешким мухама издахну. Али чак ни тада не заборави Он мајку своју, Пресвету Богородицу, него је повери свом верном ученику Јовану Богослову, обративши му се речима: „Сине, ево ти Мајке, мајко, ево ти Сина“.

У тренуцима умирања, када Његова душа напушташе човечије тело Он мољаше Оца Свог Небесног да опрости људима који га осудише и разапеше, како тада за њих, тако и дан данас за све нас он се усрдно моли Богу да нам опрости све грехе наше и избави нас од невоље. Испусти душу своју, Онај који је био безгрешан, Онај који прими све грехе наше  и проли крв своју ради нашег спасења и очишћења. Земља се у том тренитку затресе и наста велика тама. Мртви устадоше из гробова својих и схватише сви да Он заиста би Син Божји.

Скидоше Га са Крста и сахранише у Гетсиманском врту. Наша Црква слави на овај дан успомену на Христово распеће. У свим нашим молитвеним храмовима износи се плаштаница (платно на коме је приказано платно полагање Христово у гроб), коју верници целивају све до Васкрса. Плаштаница се поставља на посебно украшен сто (Христов гроб) испред олтара. Везано за тај догађај постоји у нашем народу обичај да се провлачи испод плаштанице и тада се помишља нека жеља и помоли се Богу, који ће услишити наше молитве и испунити наше жеље.

Наша Црква, На Велики Петак заповеда најстрожији пост, без рибе и уља, по могућству, ко може, пожељно је на тај дан ништа не јести.

(Према: Славе и празнични обичаји, ПЦО Линц, 2001)