Вршац

Додељена награда „Васко Попа“, најпрестижније признање за поезију

ЗМИЈШТАК“ И ТАЊА СТУПАР ТРИФУНОВИЋ

Задовољство ми је што већ готово три деценије у нашем граду додељујемо књижевну награду Васко Попа, која носи име једног од највећих песника у нашој земљи, али и уметника који је задужио наш град, књижевника којим се увек поносимо – истакла је Драгана Митровић, градоначелница Вршца

Данас, 29. јуна, на дан рођења великог песника, у Свечаној сали Градске куће, по 29. пут, додељена је најпрестижнија награда за поезију, стварану на српском језику „Васко Попа“.

Овогодишња добитница награде је Тања Ступар Трифуновић, песникиња из Бања Луке, за књигу песама „Змијштак“  у издању издавачке куће „Архипелаг“ из Београда, први добитник награде из Републике Српске.

На конкурс су пристигла 54 наслова изашла 2022. године, а жири, на чијем је челу био проф. др Стеван Брадић, већином гласова се определио за збирку песама „Змијштак“, која се састоји из четири циклуса: „У оштро подне“, „Змијштак“, „Истина је деструктивна справа“ и „Испочетка“, кроз које се песникиња креће просторима интимности и љубави, породице и завичаја, историјске позорнице и превирања, и коначно, амбивалентног покушаја да се отвори простор за нови почетак.

Песме Тање Ступар Трифуновић развијају се кроз мотивско повезивање добро познатих топоса, али тако што се вешто мимоилазе доминантни наративи унутар којих се они по правилу јављају у нашем песништву. На овај начин песникиња са једне стране разотkрива ове наративе као стратегије моћи и доминације, потискивања и обесмишљавања нашег личног али и колективног постојања, а са друге стране нуди лирске и трезвене, често опоре увиде о међуљудским односима, месту човека у историји, и ономе шта нас по логици ствари очекује у немилосрдном свету у коме смо се нашли“ рекао је професор др Стеван Брадић у свом обраћању.

Прстижну награду песникињи Тањи Ступар Ттрифуновић уручила је Драгана Митровић, градоначелница Вршца, која је том приликом рекла:
„Задовољство ми је што већ готово три деценије у нашем граду додељујемо књижевну награду
Васко Попа, која носи име једног од највећих песника у нашој земљи, али и уметника који је задужио наш град, књижевника којим се увек поносимо. Ова престижна награда један је од израза поштовања према великом уметнику, али и подстицај за све оне који и данас иду Васковим путем.  Захвалила бих се свима који су кроз године дали свој допринос овом високом признању које данас додељујемо, посебно господину Ђорђевићу, као једном од идејних твораца и организатора ове награде, као и господину Ракочевићу који са својом породицом већ дужи низ година дарује део новчаног износа награде. На крају, честитам од срца нашој драгој гошћи из Републике Српске, госпођи Тањи Ступар Трифуновић, чија је збирка „Змијштак“ ове године успела да се избори са изузетном конкуренцијом и освоји најпрестижнију награду за поезију стварану на српском језику,  а Град Вршац ће увек помагати и давати допринос да ова традиција настави да траје и у будућности, као знак поштовања и сећања на наше великане који су оставили неизбрисив траг, како у националној тако и у светској културној баштини“ – истакла је Драгана Митровић.