НА СВОМ ТЕРЕНУ... Милица Тодоровић

Родна равноправност

Милица Тодоровић, председница Савета за родну равноправност Града Панчева

ДО 2020. И БУЏЕТ РОДНО РАВНОПРАВАН!

• Следећег месеца ће бити завршен пројекта изградње новог простора у склопу Сигурне куће у Панчеву • Савет значајно утиче на мењању јавне политика по питању радне равноправности • Из Сигурне куће у…

НЕДАВНО су Сигурну кућу у Панчеву посетили представници локалне самоуправе како би се уверили како се реализује један од пројеката ове установе, а чији је циљ унапређење њеног рада. Како нам је рекла Милица Тодоровић, председница Савета за родну равноправност, једног од сталних тела Скупштине града Панчева, реч је о пројекту који се реализује уз финансијску подршку Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуру, на чијем се челу налази проф. др Зорана Михајловић која уједно води и републичко тело за родну равноправност.

– Прихватилиште за жртве породичног насиља у Панчеву функционише од 2012. године и све то време ова установа својим пројектима аплицира за средства како би се боравак корисника олакшао, а тим додатним средствима подигао ниво услуга. Они су већ дуже време указивали на недостатак простора за окупациону терапију жена и деце смештених у овој установи тако да је на конкурс овог министарства поднет пројекат за решавање овог проблема. Носилац пројекта је Друштво унапређење вурнелабилних друштвених група из Панчева, а Савет је, заједно са Центром за социјални рад из Панчева и других невладиних удружења овој идеји дао подршку – објашњава председница Савета и каже да је овај пројекта препознат као веома добар, пошто се нашао трећи на листи приоритета на конкурсу. Како она каже, Сигурна кућа у Панчеву је пре две године добила једногодишњу лиценцу, а прошле године је добијена нова лиценца у трајању од пет година. Та лиценца захтева и испуњавање одређених услова, а један од услова је већи простор за рад са корисницима, као и већи број запослених у Кући. Овај пројекат је први корак ка решавању овог првог услова.

САВЕТ

  Савет за родну равноправност је стално тело Скупштине града Панчева и чине га девет чланова. Његов рад одређен је Пословником и сваке године он доноси свој план рада и подноси извештај о рау Скупштини. Поред чланова, у раду овог тела учествују и удружења са територије града. Како нам је рекла председница овог тела, оно има потпуну подршку и градоначелника и градске власти, од Градског већа до Скупштине града која одлучује о предлозима одлука које Савет подноси, а ту је и не мање значајна подршка запослених у Градској управи као и невладиних организација са којима ово тело сарађује.

    – Ја координирам овим пројектом и могу рећи да се иде у складу са плановима. Ми смо недавно обишли те радове заједно са директорком Центра за социјални рад и надлежним већником и уверили смо се да су радови при крају, дечији мобилијар је постављен, озељењавање дворишта је у току, као и уређење те велике наткровљене терасе која представља нови простор, па могу рећи да ће све то бити готово следећег месеца.. Ово је, колико знам, и први пут је Републичка влада директно финансијски подржала рад једне Сигурне куће – напомиње Тодоровићева.

Иначе, овај сазив Савета за родну равноправност у Панчеву је од свог конституисања 2016. године много тога урадио по питању равноправности, спречавању дискриминације и помоћи угроженим и маргинализованим друштвеним групама и то највише својим утицајем на доношење најважнијих одлука. Како каже наша саговорница, она се дуго бави овим питањима и сада, као одборница и чланица Савета има могућности да утиче на јавну политику, да је мења као и да утиче и на саму јавност, а по питању људских и посебно женских права.

– Ми мењамо нашу реалност у граду, а наше активности ове године су заиста капиталне јер покушавамо да мењамо суштинске ствари и да у систем уведемо све оно што ће увести промене набоље. Морам рећи да се наше активности финансирају из буџета Града. а кроз пројекат “Пут ка родној равноправности” за који је ове и прошле године издвојено по 500 хиљада динара, а томе се надамо и за следећу годину. Оне су се највише односиле на јавне кампање чије су теме биле родна равноправност, породично насиље и његово спречавање док је друга значајна ствар увођење родног буџетирања што јесте законска обавеза и могу рећи да је у томе Панчево опет међу првим локалним самоуправама – напомиње Милица Тодоровић и додаје да је ангажовано и стручно лице које је помогло да се овај посао обави. Она објашњава да је доношењем нових закона, обавеза да до 2020. године сваки буџет буде родно равноправан, окренут потребама и грађанки и грађана Панчева, а самим тим и транспарентнији.

Поред тога, Савет од прошле године координира и радом локалне мреже за заштиту ЛГБТ популације а у оквиру сада већ завршеног пројекта који је финансиран од стране Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и који је спроведен у седам локалних самоуправа од којих је и Панчево.  Савет је такође, је у сарадњи са локалном мрежом, иницирао израду Акционог плана за унапређење положаја жена и родну равноправност за 2018. годину који ће, после јавне расправе, ових дана бити упућен Већу и Скупштини на усвајање. Тиме ће Панчево добити један документ који показује да ова локална самоуправа неће толерисати дискриминацију, сматра Милица Тодоровић.

А по питању неких планова у раду Савета, наша саговорница каже да постоји идеја о сарадњи са Фондом Б92 који је, уз подршку Покрајине и Града, и финансирао изградњу Сигурне куће у Панчеву, а по питању пројекта економског оснаживања жена по изласку из Сигурне куће којим би се оне обучиле за самосталан рад што би био један од најважниих корака ка изласку из породичног насиља. – Ја се надам да ћемо за две године имати једно снажно социјално предузеће у граду које ће моћи дати ту економску подршку. Поред тога, надам се да ћемо успети да остваримо и ту идеју да локална самоуправа издвоји један стан за смештај жене и деце по изласку из Сигурне куће како би помогло њихов повратак у нормалан живот – каже Милица Тодоровић, председница Савета за родну равноправност.

И.В.