А СВЕ ЈЕ ПОЧЕЛО 1829... Еко павиљон Народна башта

Панчево

Данило Бјелица, директор ЈКП „Зеленило“ Панчево

НАРОДНА БАШТА КАО ПАНЧЕВАЧКИ БРЕНД

• Некада су родитељи грдили децу када су, у повратку кући из града, пролазила кроз овај парк, а да их данас грде ако кроз њега не пролазе

Данила Бјелицу, директора ЈКП „Зеленило“ питали смо да нам нешто каже и о активностима овог предузећа које не спадају у послове „одржавања зелених површина“,  а спадају у послове ЈКП „Зеленила“?

Ово предузеће је задужено и за функционисање и одржавање пијаца по граду, као и свих гробаља. Када је реч о раду пијаца у Панчеву, оно што је данас највећи проблем, то је све мањи приход који долази од познатог панчевачког „Бувљака“, на којем је последњих година све мање закупљених тезги. Како каже наш саговорник, некада су ти приходи били толики да је “Зеленило” та средства улагало у одржавање града, али и да се данас ситуација доста изменила: – Поред осетног пада прихода, ипак смо успели да стабилизујемо пословање и да ниво неиздатих тезги задржимо на нешто више од 30 посто. У овом домену се трудимо да домаћински послујемо и покушавамо да побољшамо ниво услуга, тако да ћемо ових дана  поставити нове стазе на „Бувљаку“ и уредити чесме на овој пијаци, а на Зеленој пијаци ћемо уредити мокре чворове, све то у складу са нашим тренутним могућностима. Ако немамо средстава, то не значи да не треба да будемо добри домаћини и да не треба да ваљано одржавамо оно што већ имамо – напомиње директор Бјелица.

ПАРК ПРИЈАТЕЉСТВА… у знак подршке Јапанцима после цунамија

Кад је рећ о гробљима, “Зеленило” ових дана ради на асфалтирању стаза на три нове парцеле на Новом гробљу, тако да ће бар једна од њих до краја године бити у функцији, чиме ће се решити проблем места за сахрањивање у наредних осам година. – Акценат је на Новом гробљу пошто су остала затворена за нова сахрањивања, осим оних у већ постојећим гробницама. И стара гробља захтевају нашу пажњу и одржавање тако да су нам у плану уређења стаза, наравно у оквиру наших могућности. Решаваћемо оно што је до нас и што можемо у складу са нашим средствима. То опет не значи да не размишљамо о новим пројектима и идејама, али ће они ипак морати да сачекају – напомиње директор панчевачког “Зеленила” и додаје да ово предузеће има неке спремне пројекте али и нове идеје, што је најважније, као и да ће доста тога бити спремно за реализацију, а када сва потребна средства за њих буду обезбеђена. Он додаје и то да ових дана у “Зеленило” стиже и ново погребно возило тако да ће сахране, за све Панчевце свакако тужан чин, убудуће радити тим новим возилом.

НАРОДНА БАШТА

Последњих година Панчево је постало познато и по Народној башти, једном од најлепших паркова у овом делу Србије. – Ми се заиста трудимо да тих 15 хектара буду оаза зеленила за Панчевце, посебно оне најмлађе и да они у овом парку створе неке лепе успомене, да им она остане у лепом сећању, али и да развију прави однос према природи и зеленилу. У духи свега тога ми се трудимо да одржавање зелених површина и парковског мобилијара буде на нивоу којег се ниједан Панчевац неће постидети и да сви ми, као Панчевци имамо нешто чиме се можемо подичити и шта можемо показати својим гостима – каже директор Бјелица и као најбољу илустрацију колико Народна башта данас значи граду и Панчевцима наводи то да грађани према овом парку имају добар однос и да га осећају као свој. А за то колико је она данас безбедна, Бјелица подсећа на то да су некада родитељи грдили децу када су, у повратку кући из града, пролазила кроз овај парк, а да их данас грде ако кроз њега не пролазе.

Иначе, Народна башта је почела свој живот још 1829. године, а по одеји и налогу бригадног генерала Миховила Михаљевића, тадашњег панчевачког управитеља, и то тако што је култивацијом 16 хектара шуме претворено у градски парк

ПАРК ПРИЈАТЕЉСТВА

Сходно својим могућностима и средствима, “Зеленило” ће доста радити и на уређењу Парка пријатељства, парка који је настао као део хуманитарне акције коју је, после цунамија на Јапану, организовало ово предузеће, а у оквиру којег су панчевачки привредници куповали саднице трешње од чега су скупљена средства донирана народу Јапана. – Иако готово симболична, ова донација је оставила утисак на представнике Јапана у Србији који су од тада више пута јавно изражавали своју захвалност. Од тих купљених трешњи  настао је овај парк, који смо ми недавно оградили а зависно од прилива средстава, план нам је да уредимо и стазе у њему – каже Бјелица и додаје да ће се и у Народној башти урадити још једна стаза коју су грађани у међувремену сами угазили, као и да ће се уредити и плато око волијере на којем су платани временом подигли плоче.

И. Владан

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао

Град Панчево