Панчево

Данас у 20 сати свечано отварање „Дана Вајферта“

СЕЋАЊЕ НА НАЈЗНАМЕНИТИЈЕГ ПАНЧЕВЦА

• Сајам пива, старих заната и традиционалних јела пратиће богат културно-уметнички и забавни програм, као и, по први пут, такмичење најјачих људи на свету, али и…

„Дани Вајферта“ је најважнија градска туристичко-привредна манифестација у организацији Туристичке организације града Панчева. Ове године биће организована по пети пут, од 14. до 16. јуна 2019. године, на Тргу Ђорђа Вајферта у Панчеву. Свечано отварање је данас, у 20 сати, на главној бини на Тргу Ђорђа Вајферта.

И за ову годину организатори су припремили  богат и разноврстан програм, за свачији укус, од концерата локалних културно-уметничких друштава и локалних бендова, па до познатих извођача поп и рок музике, као и тамбурашке музике.

Главни актери на „Данима Вајферта“ у музичком делу програма, на главној бини, биће Ђорђе Давид, Ален Исламовић и Звонко Богдан.

Ове године, програм манифестације“Дани Вајферта” биће подељен у неколико сегмената: туристички (промоција туристичке “Вајфертове” руте), културно-уметнички (концерти, радионице за децу и предавања) и сегмент посвећен привредницима (сајам старих заната, сајам произвођача крафт пива, сајам локалне гастрономије…) Током манифестације старо градско језгро и сам центар града враћају се у период када је Ђорђе Вајферт живео и поред богатог културног и забавног програма организоваће се Сајам пива, старих заната и традиционалних јела.

Никола Стоилковић, директор Туристичке организације Панчево каже да ће и ове године бити велика понуда крафт пива домаћих и страних пивара, а и ове године Панчевци и њихови гости имаће прилику да по први пут пробају и тзв. “забрањено пиво“.

-До сада нам се пријавило 23 крафт пиваре за учешће на Сајму крафт пивара. Између осталог, по први пут ћемо понудити љубитељима крафт пива, да пробају мађарско пиво из Румуније, из Трансилваније, познато као ”забрањено пиво”. Велики број крафт пивара понудиће љубитељима пива ово пиће у различитим укусима. Своје пиво ове године у Панчеву представиће више од 20 крафт пивара. Од прошле године Сајам пива и произвођача пива је међународни, и осим крафт пивара из Србије учествоваће и произвођачи пива из Словеније, Хрватске, Румуније и других земаља, каже Стоилковић.

Намера Туристичке организације Панчево, као организатора “Дана Вајферта” је, да се кроз промоцију лика и дела угледног Панчевца Ђорђа Вајферта истакну туристички, културно-уметнички и привредни потенцијали града Панчева. Манифестација иде у сусрет великом јубилеју – 300 година од покретања индустрије и пиварства на овим просторима који ће се обележити 2022. године.

По први пут у Панчеву биће одржано и такмичење најјачих људи на свету, чији основни циљ јесте испитивање физичких могућности људског тела у смислу снаге и издржљивости.       -“Најјачи” људи из целог света демонстрираће да је правилном вежбом могуће “померити планину”. Односно, није питање да ли човек може да подигне терет од 500 кг, већ који такмичар ће брже прећи раздаљину од 40 метара носећи тај терет. Такође, ко ће брже да вуче камион од 20 тона. Ово такмичење биће одржано у пратећем делу програма „Дана Вајферта“, у недељу, 16. јуна, у центру града с почетком од 17 часова, најавио је директор Никола Стоилковић.

Манифестација ће свечано бити отворена данас, 14. јуна, након наступа КУД „Станко Пауновић“ НИС РНП и дечјег хора Вокал кидс, а посетиоце „Дана Вајферта“ на главној бини на Тргу Ђорђа Вајферта у Панчеву забављаће Ђорђе Давид. У суботу ће наступити Перчоли, а од 22 сата на главној бини биће Ален Исламовић. У недељу, од 20 сати концерт ће на главној бини одржати Звонко Богдан са својим тамбурашима.

У пратећем делу програма у Народном музеју Панчево током два дана биће организована предавања о Ђорђу Вајферту и његовим савременицима. Предавачи ће бити Никола Влајић, етнолог и полазници групе за историју у Регионалном центру за таленте „Михајло Пупин“ из Панчева.

Улаз на сва дешавања у оквиру “Дана Вајферта“ је слободан.

•••

Манифестација „Дани Вајферта“ одржава се у част Ђорђа Вајферта, великог индустријалца, првог гувернера Народне банке Србије, ктитора, поштоваоца уметности, колекционара, добротвора и великог хуманисте.

Идеја манифестације је да се у амбијенту старог градског језгра, у непосредној близини најстарије пиваре у овом делу Европе, основане 1722. године, точи врхунско занатско пиво, слуша најбоља музика, пруже најфинији укуси хране уз пиво и дружи са уметницима и занатлијама кроз многобројне пратеће догађаје у доброј атмосфери.

Године 2015. „Дани Вајферта” проглашени су за „Најбољу нову манифестацију” од стране удружења „Туризам и манифестације Србије”.