УВЕК ТАМО ГДЕ ТРЕБА... Анка Симин Дамјанов

Три питања за…

Анка Симин Дамјанов, заменица председника Општине Опово

ПОНОСНА САМ НА АКТИВНОСТИ НАШИХ ЖЕНА

• Једнака заступљености оба пола у свим сферама друштва и спровођење активне политике једнаких могућности за све и у свему, као и праћење остваривања равноправности засноване на полу у свим сферама друштвеног живота, то је задатак свих нас, који успешно решавамо – истиче Анка Симин Дамјанов

До Анке Симин Дамјанов, заменице председнике Општине Опово, уверили смо се, збиља није лако доћи, не што нас избегава, него зато што је буквално стално негде „на терену“, увек тамо где је траже, а траже је са свих страна, јер поверење се не стиче тако лако, а кад се стекне онда… знате већ!

А кад смо ипак успели, осим препознатљивог осмеха, дочекало нас је и оно „имајте у виду да немам превише времена“, и зато смо за њу одабрали само три питања.

Па да пожуримо.

• Реците на нешто о родној равноправности и активностима жена које оне то на најбољи начин промовишу?

Једнака заступљености оба пола у свим сферама друштва, задатак је свих нас, како на локалу, тако и шире, а то је спровођење активне политике једнаких могућности у свему, као и праћење остваривања равноправности засноване на полу у свим областима друштвеног живота. У том смислу спроводимо адекватне акције и организујемо креативне трибине, а све са циљем да на сваки могући начин укључимо равноправно оба пола у сва друштвена дешавања.

Бројне су манифестације које се одржавају у нашој општини у којима учествују жене, али ми се трудимо и да нашим вредним женама обезбедимо и подршку приликом гостовања у другим градовима широм Србије. Ове године бих издвојила одлазак на скуп удружења жена у Сомбору, као и онај на Девојачком бунару, Сајам стваралаштва сеоских жена, који је отворио Милош Вучевић, потпредседник Владе Србије и министар одбране.

Било је тога још, сваки такав догађај је јединствен, посебно у малим срединама, где се показује колико су жене вредне и креативне, колико труда и ентузијазма уносе у своје радове, чиме наше окружење чине лепшим и пријемчивијим. У томе жене из наше општине и њихова удружења нимало не заостају, напротив, на шта смо ми у Општини посебно поносни.

• Какав је однос локалне самоуправе према удружењима спортског карактера?

-Општина Опово већ неколико година награђује своје најбоље спортисте. Спортски савез општине Опово воде људи које с поштовањем гледамо и трудимо се да као локална самоуправа будемо партнери и пријатељи који се у сваком случају обострано помажу и подржавају. У том смислу сваке године расписујемо конкурс на којем се трудимо да средства расподелимо свим клубовима у складу са могућностима буџета. Ове године је то било 5,3 милиона динара, а за наредну ћемо гледати да буде још више.

НА ПРОГЛАШЕЊУ НАЈБОЉИХ СПОРТИСТА… Анка Симин Дамјанов

Важни су нам сви клубови, важне су све дисциплине, трудимо се да свима изађемо у сусрет и да не правимо разлику између такозваних великих и малих спортова, да не правимо разлику између тимских и појединачних спортова.

Циљ нам је да генерације које долазе живе у здравој атмосфери, одрастају у средини која воли спорт и пружа услове за бављење разним спортским дисциплинама.

• Општина Опово је позната и по бројним манифестацијама од ширег значаја. Шта бисте нам о томе рекли?

вакако једна од највећих је Овчарски дан“, манифестација која се традиционално одржава већ 24 године заредом, и то крајем марта, и једна је од аутентичних манифестација на којој се заиста може осетити она нежна и племенита „душа“ Баната, јер одсликава живот и обичаје народа који је вековима настањен на овим просторима, где се осећа та љубав према земљи, према обичајима. Ту је презентација најбољих грла оваца које приказују гости, практично из целе Војводине и Србије, ту је и велика етно изложба, сваке године са новом локалном тематиком, концерт фолклора, такмичење у кувању Чобанца, овчарског паприкаша који је аутентичан и са ових простора и на крају спектакуларна трка на магарцима, која сваке године привлачи све већи број знатижељника и туриста.

И У ВЛАДИ СРБИЈЕ… Анка Симин Дамјанов са Иреном Вујовић, министарком заштите животне средине, након потписивања уговора о сарадњи

Затим имамо Мајске дане, дане Општине Опово, са низом занимљивих садржаја, концертима, а ту је и чувена Гулашијада у Баранди, која је из године у годину све бројнија, и по учесницима и по посетиоцима.

Почетком авгтуста у Сефкерину се обележава „Мандалин“, сеоску славу а крајем августа одржава се и позната „Пасуљијада“.

У Опову почетком октобра имамо Октобарске дане, у оквиру којих се одржава „Банатски слатки дан“ са мноштвом слатких и разних специјалитета, када нам нам у госте долазе удружења жена из разних делова Војводине и шире, на прави спектакл слаткиша и слатких ђаконија.

Да не заборавим, крајем године нам стиже Новогодишња теглица“, када се бројна удружења жена надмећу у справљању зимнице, нешто што није само надметање него и показна вежба за све који воле зимске специјалитете, а буде их баш доста.

Има тога још, али…

Знате већ!

(Старт 013)

Медијски пројекат „Општина Опово – један путоказ за четири насељена места“ суфинансира Општина Опово.
Ставови изнети у медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.