ЧЕКАЈУЋИ АУТОБУС, ТУ ЈЕ... оригинална идеја, нема шта!

Панчево

Оригиналан поклон бивших гимназијалаца свом граду за његов празник

СЕМ АУТОБУСА И – БИБЛИБУС!

• Панчевачка  аутобуска станица прва је станица у Србији која има путничку библиотеку, а захваљујући…

Са жељом да, обележавајући своје матурске годишњице оставе користан траг на долазеће генерације, гимназијалци 106. генерације панчевачке Гимназије „Урош Предић“  осмислили су и реализовали путничку библиотеку са књигама намењеним путницима: Панчевцима и гостима, туристима, пословним посетиоцима, деци и одраслима, свима који воле да читају, свима који говоре и читају на српском, руском, енглеском или на језицима националних мањина… Оваква мини библиотека аутентична је конструкција, а Аутобуска станица у Панчеву се прва може похвалити – БиблиБусом.

Бивши гимназијалци су је поставили поводом Дана града, у холу зграде Главне аутобуске станице у Панчеву, а захваљујући Пантранспорту, саобраћајном предузећу које брине о градском и ванградском превозу и које је имало слуха да препозна друштвено одговорно акцију и обезбеди простор за њену реализацију.

На данашњем догађају који је уприличен овим поводом, захвалност за БиблиБус упутило је руководство Пантранспорта, које је својим присуством указало поштовање акцији и бившим гимназијалцима.

Лого БиблиБуса, знак и дизајн фолија на путничких библиотеци урадио је Владимир Сивцевич Волођа, једини учесник пројекта који није из ове генерације, али јесте пажљиви избор представника панчевачких гимназијалаца, с обзиром да је пре пар година проглашен једним од 100 најутицајнијих младих уметника на свету.

Поред конструкције и реализације, бивши гимназијалци су обезбедили и књиге, апелујући на суграђане да брину како би путничка библиотека увек била пуна књига. Обезбеђене су сликовнице, бојанке, стрипови, часописи, речници, романи, поезија, проза… – које ће путници моћи бесплатно да узимају, да понесу у аутобус, да читају без обавезе да књиге и врате, као што ће моћи и да их доносе… те или било које друге које су прочитали и остављати их овде, на полицама БиблиБуса.

(Према: Г. Влајић)

Пројекат „Град Панчево – грађанин као кључни атер локалне самоуправе града“ су/финансирао Град Панчево