Панчево

У касарни “Растко Немањић” у Панчеву одржана вежба “Врх копља 2021”

ЧУВАРИ НАШЕ ЗЕМЉЕ, НАШЕ СЛОБОДЕ И НАРОДА

• У Панчеву је одржана војна вежба под називом “Врх копља 2021” на којој је приказана спремност припадника јединица Војске Србије • Председник Вучић је овом приликом најавио више улагања у војску коју види као одвраћајући фактор за све потенцијалне агресоре на Србију

 

У недељу, 7. фебруара у касарни “Растко Немањић” у Панчеву одржана је војна вежба “Врх копља 2021” на којој је приказана оспособљеност припадника Војске Србије. На овој показној вежби којој су, између осталих присуствовали и председник Србије Александар Вучић, потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Небојша Стефановић као и начелник Генералштаба ВС Милан Мојсиловић, учествовали су припадници 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде као и припадници дела јединица РВ и ПВО Војске Србије.
– Желим да вам се захвалим на посвећености и пожртвованости. Улагаћемо новац као држава у војску све више а ваша примања ће бити све боља и већа. Од вас очекујемо да будете чувари наше земље, њеног интегритета, слободе, чувари нашег народа и да будете одвраћајући фактор за сваког агресора и свакога ко би помислио да нападне Србију – рекао је након вежбе председник Србије Александар Вучић. Он је изразио своје уверење да су припадници Војске Србије претходних година већ осетили промене али је поновио да то мора да буде и брже и боље. Председник Вучић је истакао да ће држава дати све од себе како би припадници Војске Србије достигли положај вредан поштовања и како би од свог, напорног рада могли да живе и издржавају породице. У свом обраћању, врховни комадант ВС је оценио да је вежба одлично изведена, посебно због неповољних временских услова због чега је било тешко користити хелихоптере.
– За нас је улога војске веома значајна, пре свега у данашњим политичким и безбедносним условима. Наша политика снажења војске биће настављена убрзано а српска војска мора бити стабилизатор политичких прилика. Свакоме мора бити јасно да Србија није џак за ударање – нагласио је Вучић и додао да је ова вежба била прилика да се прикажу могућности наоружања и опреме јединица Војске србије међу којима су борбена оклопна возила “Милош 4х4” за које је председник најавио да ће их до краја године бити 30 у саставу ВС као и “хамви” возила, даљински управљива беспосадна платформа “мали Милош”, дронови и Ми-8, Ми-17, Х-145М и ”Газела” хеликоптери.
– Верујем да ћемо моћи да уложимо доста новца да нашим специјалцима омогућимо услове за даљи напредак и још више успеха у будућности. Већ од априла долазе плате које ће бити значајно увећане а верујем да ћемо успети да сачувамо али и привућемо велики број људи у нашој војсци – напоменуо је председник Вучић и најавио формирање великог центра за обуку специјалних јединица у Панчеву. Међу бројним питањима новинара, председник Вучић се посебно осврнуо на честитку америчког председника Џоа Бајдена упућену поводом Сретења, Дана државности Србије: – Хвала му за честитку. А што се међусобног признања тиче, то не стоји ни у једном акту. Ми разумемо да је то нова америчка политика. Било је покушаја да се та синтагма наметне као нешто што треба да прихватимо као коначно решење, већ сам им једном у лице рекао шта мислим о томе и неће бити другачије. За нас је Сретење црвено слово, много тога смо започели и направили на Сретење тако да је тај дан много важнији за нас него што су то америчке и албанске жеље.
Вежба под називом “Врх копља 2021” одржана на тактичком полигону касарне “Растко Немањић” у Панчеву се састојала од седам делова кроз које су приказане способности припадника ВС и то кроз извиђање, поседање линије блокаде, напад на терористичке снаге у сеоском амбијенту, дејство на отето возило, напад на терористичке снаге у урбаној средини, напад на терористе у изолованом објекту и уништавање импровизованих експлозивних направа у чему је учествовало 115 припадника Војске Србије.