У ЧАСТ СВЕТОГ САВЕ... Светосавски концерт

Наш саговорник

Бранко Тополовачки, оснивач, уметнички руководилац и кореограф  КУД „Свети Сава“ из Црепаје

У СВЕТОСАВСКОМ ДУХУ, КАКО ДРУГАЧИЈЕ!

• Културно уметничко друштво „Свети Сава“  основано је 2003. године и од тада се, каже његов оснивач „свесрдно бави очувањем народних игара, песама и обичаја као културног наслеђа  и ширењем свести о лепоти народне традиције“

Када је имао само шест година, било је то 1990. године, још пре него што је пошао у основну школу, почео је са фолклором у Дому културе у својој Црепаји, да би  1999. отишао у Панчево,  у КУД „Банат“, а потом   у Београд, где постаје члан КУД „Бранко Цветковић“, да би убрзо почео да размишља о томе зашто  и Црепаја не би имала своје културно-уметничко друштво. Питао се  зашто би деца, и она млађа и она мало старија, као и њихови родитељи, остајали по страни од своје традиције, обичаја, културних вредности, по којима се општина Ковачица, а дабоме и Црепаја, надалеко препознају.

ПРЕТЕЧА ФИЈАКЕРИЈАДЕ… Велико црепајачко коло

И, онда, са својих 19 година и својих  неколико другара сличног мишљења, оснива, те 2003. године, КУД „Свети Сава“. Како добра идеја и како још боље осмишљен назив за друштво које треба да промовише српску националну традицију, ону изражену кроз песму и игре које су много више од игре, јер то је оно што враћа прошлост, афирмише садашњост и трасира путеве будућности, баш тако, како би и „потомци били преци“.

Наш саговорник је Бранко Тополовачки, оснивач, кореограф и уметнички руководилац КУД „Свети Сава“ из Црепаје. Он је тај који је најзаслужнији што је за ових 17 година од оснивања, кроз фолклорни свет уметности прошло преко 700 основаца и средњошколаца, али и оних које своје „треће доба“ држе и даље „првим“.

МАНИФЕСТАЦИЈЕ
КУД „Свети Сава“ сваке године одржава традиционални Светосавски концерт, а сем тога, ту су и манифестације „Игром и песмом кроз Црепају“ , као и „Велико црепајачко коло“, претече „Црепајачке фијакеријаде“, најпосећеније манифестације, коју сваке године пропрати и до пет хиљада посетилаца.
Друштво је члан Удружења „Војвођанска традиција“, једино из јужног Баната, чији назив сам по себи говори о чему је реч, а прошле године учествовало је у Идвору, у програму прве „Банатске разгледнице“, заједно са културно-уметничким друштвима „Банатско коло“ из Дебељаче, „Неолит“ из Старчева, „Абрашевић“ из Панчева, „Младост“ из Алибунара, „Добрица Милутиновић“ из Банатског Карловца и домаћинима из Идвора.
Намера је да „Јужнобанатска разгледница“ постане традиционална манифестација.
Биће сигурно! Фолклораши су то!

Kao што смо већ рекли Културно уметничко друштво „Свети Сава“  основано је 2003. године и од тада се, како каже његов оснивач „свесрдно бави очувањем народних игара, песама и обичаја као културног наслеђа  и ширењем свести о лепоти народне традиције“.

-У току протеклих година, чланови КУД-а „Свети Сава“ су својим залагањем и љубављу према  народној традицији ове средине представљали народне игре, песме и обичаје како у околини, тако и у иностранству, укључујући земље у региону, као што су Румунија и Бугарска, али и земље ван овог  региона,  Словачка, Аустрија, Турска… напомиње Бранко Тополовачки, додајући да КУД „Свети Сава“ данас има преко 100 чланова, распоређених у четири играчке  и две тамбурашке групе.

САД СЕ ВИДИ, САД СЕ ЗНА… Игром и песмом кроз Црепају

Чланови „Светог Саве“ су различитог узраста, од оних најмлађих, који још увек нису ни пошли у школу, до  основаца, средњошколаца, па све  до старијих чланова – ветерана.

Бранко Тополовачки истиче да, што се извођачког програма тиче, Друштво тренутно може да наступа са више од 20 играчких кореографија и тамбурашких изведби.

-Минуле године су нам обележиле разноврсне манифестације, успеси као и разне препреке и потешкоће, али оно што нас је спајало и водило кроз те године је, како код играчких група тако и у организацији, то је љубав према народним играма и песмама, које нам је пружило не само основ за развој и напредак, већ нас је и увек охрабривало да упркос свим препрекама, како оним што намеће савремено друштво тако и осталим, наставимо да се залажемо за очување наше традиције, као и да увек можемо са поносом да кажемо да се бавимо фолклором – каже Тополовачки, истичући да у том послу Друштво има пуно подршку општинског руководства, као и локалних предузећа и предузетника.

Што се тиче даљих планова, Тополовачки истиче поновно активирање певачке дружине „Банаћуше“, као и рад на омасовљењу Друштва, јер „млади треба од малих ногу да се упознају са културним особеностима средине у којој живе, да те особености промовишу и да у свему томе нађу смисао онога што се зове народна традиција у песми и игри, а што све у себи носи вишеструке поруке од вишеструког значаја“.

С. Батало