Фото: Профимедиа

Жене које су мењале свет

БИЛА ЈЕ НЕПРИКОСНОВЕНА КРАЉИЦА ЏЕЗА

Како би ништавна била моћ жене кад не би било мушке сујете“

(Сара Бернар)

• Иако је имала прилично тежак живот, препун успона и падова, сачувала је до краја свежину и боју свог предивног гласа
• Ноте није знала и никада их није научила, али је ипак стекла титулу почасног доктора музике Универзитета Јејл

Када је, 1934. године, срамежљива тамнопута шеснаестогодишња девојка дошла на дебитантско вече и попела се на позорницу позоришта „Аполон“ у Харлему (Њујорк), нико није очекивао да је рођена нова светска звезда. Певала је сигурно, без падова и дрхтања гласа. Чим је завршила песму, један црнац попео се на бину. У том часу се аплауз удвостручио, јер је публика у њему препознала великог бубњара Чика Веба. Он је руком позвао публику да се умири и, када је настала тишина, упитао је девојку: Како се зовеш? Сада већ несигурним и заплашеним гласом она је одговорила: Ела Фицџералд. „Добро, Ела, хоћеш ли да певаш са мојим оркестром?“

Од тада је прошло много година и мала и преплашена Ела постала је велика Ела Фицџералд, краљица светског џеза, без конкуренције, којој су се сви дивили и волели је.

Тиражи њених плоча мере се десетинама милиона примерака. Гостовала је по целом свету са својим џез нумерама, а појавила се и на филму.

У приватном животу била је једноставна и народска жена. Никад није заборавила своје несрећно детињство, па је већи део своје зараде давала сиротиштима, где је и сама провела већи део свог детињства. Удавала се три пута и имала једно усвојено дете.

Иако никада није имала формално музичко образовање, 1986. добија титулу почасног доктора музике на Универзитету Јејл у САД.

Изгубљеног вида и нарушеног здравља, велика Ела умрла је 1996. године, у 78. години живота.

(Према: Жене које су мењале свет, Љубисав Милосављевић и Валерија С. Клем)