КАД СЕ ЗНА ЦИЉ... Александар Стевановић

Једно питање – више одговора

Александар Стевановић, градоначелник Града Панчева

ПОСТАВИЛИ СМО ВИСОКЕ ЦИЉЕВЕ И СТИЖЕМО ДО ЊИХ

• Волео бих да ме Панчевке и Панчевци упамте по реализацији инвестиција које су чекале више деценија да би биле завршене

Градоначелника Града Панчева Александра Стевановића питали смо који су то реализовани пројекти у последње четири године са којима је најзадовољнији и на које је најпоноснији?

ада смо пре четири године кренули, поставили смо високе циљеве. Задовољан сам оствареним циљевима. Велику већину смо реализовали у потпуности, али неке нисмо успели, нажалост, да остваримо до краја. Ту, пре свега, мислим на довољан број места у вртићима за најмлађе Панчевке и Панчевце, али смо свакако радили на томе и постигли велике резултате.

Преко 300 нових места у склопу ПУ „Дечја радост“ је стављено у функцију за наше најмлађе суграђане. Могу да кажем, са задовољством, да нам расте број најмлађих становника, тако да ћемо се трудити да и у наредном мандату повећавамо овај број места у предшколским установама, јер нам је главни циљ да укинемо листе чекања за упис.

Доста ствари смо урадили по том питању, куповина вртића „Забавник“, отварање нових објеката у Долову, Банатском Новом Селу, то су ствари које су видљиве и које су иза нас, али нису биле довољне. С тим у вези, одлучили смо да инвестирамо у изградњу два нова вртића и они ће бити у насељима Младост и Стрелиште. Изградњом ова два вртића добићемо 400 нових места у наредних две године и сигуран сам да ће ово умногоме допринети, али то није све што ћемо радити, јер заиста потребе за местом у вртићима су нелике и наставићемо да радимо на адаптацији објеката које имамо у нашој својини, а који су у функцији. Када то кажем, пре свега мислим на део зграде у ОШ „Бранко Радичевић и на зграду Централне апотеке. Реализацијом свих ових инвестиција у будућности, Панчево сутра неће имати проблем са местима у вртићима.

Што се тиче осталих пројеката које смо радили, могу да кажем да сам изузетно задовољан, јер више од 160 километара асфалта који смо уградили на више од 100 улица, које су до тог момента биле или у катастрофалном стању или су биле земљане, негде у неким деловима је још постојала и турска калдрма, данас представљају саобраћајнице које имају асфалтну подлогу.

Започето је и са комплетном реконструкцијом Улице Димитрија Туцовића, уз велику помоћ АП Војводине, Град Панчево је кренуо у реализацију ове инвестиције, чија је вредност мало мања од 400 милиона динара. Једна од најважнијих улица у нашем граду, како за функционисање града, за потребе наших суграђанки и суграђана, тако и за потребе функционисања Северне индустријске зоне. Сигуран сам да ће, након реконструкције Димитрија Туцовића, уз Улицу Цара Лазара, та улица бити једна од најлепших у нашем граду, односно да ће бити онаква какву заслужују Панчевке и Панчевци.

У претходном периоду смо спровели две велике капиталне инвестиције које су у интересу свих суграђанки и суграђана, али и свих посетилаца нашег града. Реконструкција централног градског језгра и рехабилитација Тамишког кеја су две инвестиције на које смо посебно поносни, с обзиром да су и то инвестиције које су чекале више деценија да би биле реализоване. Ту мислим на реконструкцију Улице Цара Лазара и кружни ток код Плинаре, а решавали смо и туђе проблеме. Завршивши зграду Завода за јавно здравље Панчево, оно што нам је остављено у аманет од претходне власти, као један од низа пројеката који нису били способни да заврше. Зграду која је стајала као споменик 15 година и била ругло овог града, ми смо је завршили. То је данас једна модерна, функционална, зграда у употреби Завода за јавно здравље.

Панчево се вратило на мапу највећих индустријских центара у нашој земљи. Долазак ZF-a, Brose-a и MK Klinikena у Панчево је, свакако, умногоме допринело томе. Наравно и инвестиције и улагања у друге фабрике, које су се десиле и које ће се тек десити у будућности, у јужној индустријској зони, постављају Панчево у сам врх на мапи најразвијенијих индустријских центара у нашој земљи. Трудићемо се да и у будућности развијамо даље рад пословне и индустријске зоне и да привлачимо нове инвеститоре.

ЗЕЛЕНО, ВОЛИМ ТЕ… део градског језгра након реконструкције

Панчево има кадар који може да понуди, али оно што је можда још важније, јесте да Панчево ствара кадар који одговара потребама тржиша. Када је реч о кадру, ми ћемо у сарадњи са Канцеларијом за дуално образовање током ове године завршити Тренинг центар у Машинској школи који ће служити обуку нових радника, као и за преквалификацију за потребе индустрије, не само у Панчеву, него и у читавом региону, јер је овај Тренинг центар регионалног карактера и од великог значаја за Републику Србију.

У претходном периоду спровели смо и две велике капиталне инвестиције које су у интересу свих суграђанки и суграђана, али и свих посетилаца нашег града. Реконструкција централног градског језгра и рехабилитација Тамишког кеја су две инвестиције на које сам посебно поносан, с обзиром да су и то инвестиције које су чекале више деценија да би биле реализоване и зато бих волео да ме суграђани упамте по успешним реализацијама свих тих инвестиција.

(Старт 013)