ИСТОРИЈСКИ... Александар Стевановић образлаже трећи ребаланс овогодишњег буџета

Панчево

Акценти са 31. седнице Скупштине Града Панчева

НОВИМ БУЏЕТОМ У НОВЕ РАЗВОЈНЕ ПОДУХВАТЕ

• Овај буџет је историјски, буџет који наставља да одржава систем, буџет који наставља да развија наш град и сва насељена места и буџет који нам омогућава да радимо све оно што смо радили за све нас – истакао је градоначелник Александар Стевановић, говорећи о трећем ребалансу овогодишњег буџета, који ће за скоро 445 милиона динара бити већи од прошлогодишњег

На 31. седници Скупштине Града Панчева, којој је председавао председник Тигран Киш, најважнија тачка дневног реда односила се на трећи ребаланс овогодишње буџета. Разлози за нови ребаланс, три месеца после другог, више су него добри. Ради се о повећању буџета за целих 224 милиона динара, чиме је буџет Града Панчева први пут прешао границу од осам милиона динара, и то за 201 милион динара, што је за скоро 445 милиона динара више од буџета за претходну, 2022. годину.

Ево шта је о томе рекао градоначелник Александар Стевановић, након што је подсетио да је цео поступак припреме ребаланса буџета спроведен транспарентно, а после разговора са грађанима, као и са директорима јавно-комуналних предузећа, школа и свих установа које се финансирају из градског буџета.

Морам да истакнем анализирајући приходовну страну, да се похвалим по ко зна који пут са ове говорнице, да и даље бележимо историјске резултате. Имамо у 2023. години повећање буџета Града Панчева који се односи на приходе које остварујемо од пореза на зараде за неких 224 милиона динара. Са овим повећањем и повећањима која су још идентификована у току ове године кроз повећање пореза на имовину и доприноса за уређење грађевинског земљишта, буџет Града Панчева прешао је износ од 8 милијарди динара и износи 8 милијарди и 201 милион динара. То нам даје могућност и велику шансу да радимо велике ствари у нашем граду, као што смо радили и до сада, да наставимо да улажемо у инфраструктуру и уређујемо наш град, и да наш град водимо напред у интересу свих у нашем граду и свим насељеним местима – истакао је Александар Стевановић.

Градоначелник Стевановић је говорио и новим инвестицијама у наредном периоду:

Амбуланта у Омољици, откако је саграђена, а то је било пре неких четрдесетак година, на њој није било других инвестиционих, значајних радова. Кров у амбуланти прокишњава и ми смо то идентификовали већ као проблем у разговору са људима из Омољице. Такође смо идентификовали исту ситуацију и на Стрелишту. Овим ребалансом буџета смо обезбедили 39 милиона динара за реконструкцију ове две амбуланте како би систем здравствене заштите у нашем граду, пре свега у Омољици и на Стрелишту, неометано наставио да функционише. Пратићемо и даље где постоје проблеми у здравственим амбулантама и, иако им оснивач није Град Панчево, трудићемо се да средства која смо дали из буџета Града пронађемо начин како да их утрошимо како бисмо нашим суграђанима омогућили неометано здравствену заштиту. Ни Општа болница Панчево није институција којој је Град Панчево оснивач, али смо свакако заинтересовани да средствима градског буџета пронађемо законски основ и помогнемо при куповини магнетне резонанце. Ипак, требало би да будемо свесни да Републику Србију воде одговорни људи, на челу са Александром Вучићем, који проблеме оваквог типа годинама успешно решавају. Сигуран сам да ће буџет Републике Србије који је данас стабилан и развојни, наћи могућност да се исфинансира куповина једног оваквог апарата који је неопходан Општој болници у Панчеву, а ми ћемо да будемо ту уколико било каква помоћ са наше стране буде потребна. Уверен сам да ће Општа болница Панчево добити не само магнетнуј резонанцу него сву потребну опрему и објекте како би Панчево имало све што је потребно за лечење свих грађана који гравитирају ка овој здравственој установи која је и једна од најзначајнији здравствених установа у Србији. Да се вратим на ребаланс буџета, буџет је историјски, буџет који наставља да одржава систем, буџет који наставља да развија наш град и буџет који нам омогућава да радимо све оно што смо радили за све нас у овом граду“, закључио је своје излагање градоначелник Панчева Александар Стевановић.

На овој седници одборници су усвојили и два нова кадровска решења и потврдили једно већ раније донето решење.

Уместо Мирка Рупића, на место в. д. директора Историјског архива именована је Бранислава Миљковић, дипломирани математичар из Панчева, а за новог в. д. директора ЈКП „БНС“ Банатско Ново Село именован је Александар Цветковић, струковни инжењер из Банатског Новог Села, док је Сања Паталов Стојадиновић поново именована за директора Центра за социјални рад „Солидарност“ у Панчеву у в. д. статусу, у трајању од најдуже годину дана.