С РАЗЛОГОМ... Маја Гојковић са „Пупиновом медаљом“ додељеном Министартву културе

Идвор

Октобарски сусрети“ поводом 169. годишњице рођења Михајла Пупина

СА ПАШЊАКА ДО НАУЧЕЊАКА, БАШ ТАКО!

• Ове године „Пупинова медаља“ припала је Министарству културе, коју је преузела министарка Маја Гојковић
• Предлог др Ивана Бошњака да Пупинова аутобиографска књига „Од пашњака до научењака“ постане обавезна лектира

Михајло Идворски Пупин, велики српски и амерички научник и проналазач, рођен је у Идвору 9. октобра 1854. године. Патентирао је 34 своја проналаска од светског значаја, посебно у сфери комуникација. Био је и писац, као и почасни конзул Србије у САД, чијим је ангажовањем исцртан и део данашњих граница Републике Србије. По доласку у Америку, свом имену додао је Идворски, како би назначио своје српско порекло и место рођења.

Општина Ковачица сваке године, у знак сећања на великана светске науке, сваког 9. октобра, организује традиционалне „Октобарске сусрете“, са садржајима адекватним имену и делу Михајла Идворског Пупина. Тако је било и овог 9. октобра, на 169. годишњицу Пупиновог рођења, којом приликом је традиционална „Пупинова медаља“ додељена Министарству културе, коју је примила министарка Маја Гојковић, која је у свом кратком поздравном говору захвалила на признању, истичући континуирану подршку њеног министартва родном месту Михајла Пупина – Идвору.

После химне „Боже правде“, коју је извела оперска дива Љубица Вранеш, емитован је други део краткометражног играног филма „Пупин и ја“, у режији Александра Станића.

Присутним гостима потом се обратио Јарослав Хрубик, председник Општине Ковачица, који је, истичући значај Пупиновог лика и дела за свет, али и за Општину Ковачица, рекао да сећање на великог научника и земљака никада не може избледети и да ће то сећање бити обогаћивано увек новим садржијима у „Октобарским сусретима“.

Осим Пупинове повеље, додељено је и признање „Пријатељ дома“, које је ове године добио француски и српски хуманиста Анри Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, а додељене су и награде „Михајло Идворски Пупин“ које је талентованим ученицима и студентима уручио др Драгољуб Цуцић, директор Регионалног центра за таленте „Михајло Пупин“.

На свечаности пре полагања венаца на споменик Михајлу Пупину, говорио је и Бранко Ковачевић, председник Организационог одбора „Октобарских сусрета“, као и др Иван Бошњак, почасни грађанина Идвора, који је истакао значај Пупинове аутобиографске књиге „Са пашњака до научењака“ и потребу да она буде обавезна лектира за ученике завршног разреда основне школе или трећег разреда средње школе.

(Фото: РТВ ОК)