ПО ЊИМА СЕ... Белоцркванске мажореткиње (Са Фб странице)

Бела Црква

Уочи  „Белоцркванског карневала“ од 18. до 24. јуна

А ПОЧЕЛО ЈЕ ЈОШ ПРЕ 190 ГОДИНА

• Прва „фашинг“ поворка прошла је улицама Беле Цркве још 1828. године, а у склопу обележавања поклада

У Белој Цркви ће од 18. до 24. јуна бити одржан још један „Белоцрквански карневал“, манифестација надалеко позната по својој оригиналности и универзалном приступу карневалском миљеу.

Прва манифестација такве врсте одржана је у Белој Цркви још 1828. године, свега неколико година после првог Карневала у Келну, и то у зимском периоду, а у склопу фашанки, односно поклада.

Карневал је 1911. године, оснивањем Карневалског одбора, постао званична градска манифестација, и све до Другог светског рата одржавао се у зимском периоду,  и то у фебруару.

Потом, се манифестација, као „Карневал цвећа“ одржава у јуну, да би му прошле године био враћен и стари назив: „Белоцрквански карневал“. За све време постојања, Карневал је задржао своје особености које га чине препознатљивим далеко ван граница Србије, а то је та форма у којој доминирају експонати и алегоријска кола, што га у Србији чини јединственим.

На самом почетку овогодишње карневалске колоне биће петнаест експоната који су тренутно у припреми, а одмах иза њих креће међународна поворка коју чине карневалске групе из Србије,  али и гости из Румуније, Чешке и Италије.

„Биће то једна импозантна карневалска поворка са преко четрдесет експоната и карневалских група“, каже Илија Блануша, директор Центра за културу „Бела Црква“

Иначе, при самој изради експоната води се рачуна о свему, о боји, о материјалу, а све с циљем што импозантнијег утиска на посетиоце. Поред локалних уметника, у изради учествују и деца из свих белоцркванских школа. „То је читав један процес. Треба смислити нешто што ће бити занимљиво посетиоцима, а да се то што нацртамо и осмислимо може и направити“, објашњава Горан Стаменковић, слободни уметник.

Ако се свему томе додају и најатрактивније промотерке Карневала,  Белоцркванске мажореткиње, вишеструке државне шампионке, са бројним међународним признањима, онда општа слика постаје још упечатљивија.

Посетите Белу Цркву и уверите се сами!

(Старт 013)

Пројекат: “Бела Црква јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира је Општина Бела Црква