ПО МЕРИ ГРАЂАНА... Александар Стевановић образлаже буџет Града за 2022. годину

Панчево

Одржана 17. седница Скупштине града Панчева

БУЏЕТ НИКАД ВЕЋИ, А С ЊИМ И ПЛАНОВИ

· Одборници Скупштине града Панчева усвојили су буџет за 2022. годину у висини од преко шест милијарди и 600 милиона динара шта је, по речима градоначелника Александра Стевановића, највећи буџет Панчева до данас

 

Данас је одржана 17. по реду седница Скупштине града Панчева, на којој се пред одборницима нашло више од 50 тачака дневног реда од којих је најважнија свакако одлука о буџету Града Панчева за 2022. годину.

Образлажући буџет Града за следећу годину, градоначелник Панчева Александар Стевановић је рекао да је овај предлог буџета историјски за Панчево.

– Пратећи планиране приходе за 2021. годину и њихову реализацију направили смо реалан предлог буџета за 2022. годину који је, слободно могу рећи, историјски за наш град. Када погледамо предлог буџета можемо видети да је приходна страна овог буџета на завидно нивоу од 6.614.219.000 динара, што је највећи буџет Града до сада. То нам даје ветар у леђа пошто је то доказ да је политика Српске напредне странке и председника Александра Вучића добра и да ће нам омогућити развој града и бољу будућност грађана Панчева – навео је Стевановић и најавио да ће сви буџети у наредним годинама бити све већи, што ће омогућити развој и града и свих насељених места.

Градоначелник је напоменуо да је посебно поносан на чињеницу да је створена таква ситуација у граду која је омогућла да се овим предлогом буџета повећају плате запосленима у јавно-комуналној сфери за седам, а у области социјале за осам посто, што је свакако и заслужено, по његовом мишљењу. Стевановић је додао да је у предлогу буџета планирано 1.700 милиона динара за капиталне инвестиције и то за реконструкцију градског језгра 115 милиона динара, реконструкцију и рехабилитацију приобаља, за шта је издвојено 383.200.000 динара, као и 38 милиона динара за реконструкцију дворишта Америчких зграда у Панчеву. Поред тога, наставиће се радови на реконструкцији Улице цара Лазара, за шта је издвојено 160 милиона, као и уређење паркова у Старчеву и Јабуци. За потпуну реконструкцију Улице Димитрија Туцовића у предлогу буџета планирано је 140 милиона динара за следећу и још толико за 2023. годину, а издвојена су средства и за реконструкцију једног дела Улице краља Михајла Обреновића на Тесли“, као и изградњу кружног тока код Плинаре за шта је издвојено 78 милона динара. Градоначелник је додао да је у буџету за 2022. годину планирано и 50 милиона динара за уређење атарских путева и отресишта као и средства за пројекте по питању заштите животне средине где се издваја пројекат субвенционисања грађана за побољшање енергетске ефикасности објеката, за шта је планирано четири милиона динара.

У сфери спорта планирана је изградња два спортска терена у оквиру СРЦ “Младост” за шта је предвиђено пет милиона за кошаркашки терен и 78 милиона динара за реконструкцију главног фудбалског терена. Стевановић је навео да су у буџету планирана и средства у висини од 33 милона динара за уређење сале у Гимназији, као и изградњу новог школског објекта у граду, као и да је 18 милиона динара намењено за постављање климатизације у Дворани Културног центра у Панчеву.

Маја Витман, градска менаџерска, образложила је одборницима извештај о реализацији пројекта јавно-приватног партнерства у изградњи и одржавању локалне путне инфраструктуре и том приликом је навела да је током реализације овог пројекта до сада урађено 120 улица у дужини од 54 километара. Како је она рекла, У Глогоњу је урађена једна улица, у Банатском Новом Селу 12, у Брестовцу пет, Старчеву седам а Омољици 17, док је у Долову уређено шест улица, у Јабуци осам, укључујући и тротоаре и паркинге. У Качареву су урађено пет улица са тротоарима, у Иванову 10, Караули три, а на Старом Тамишу једна улица. Од градских МЗ, у Горњем граду је уређено 12, Младости 11, а у Војлловици једна улица, исто као и на Котежу“, Тесли“, и Центру“, док је на Содари сређено пет а на „Стрелишту шест улица.

Поред ових, одборници су донели и одлуке о изради детаљне регулације за обновљиве изворе енергије за катастарске општине Панчево и Долово, Одлуку о локалним комуналним таксама, а донете су и одлуке о усвајању статута установа културе која раде на територији Града Панчева, као и именовања надзорних одбора градских јавно-комуналних предузећа. Као и чланова Комисије за родну равноправност Града Панчева. Од значајних тачака донете су и измене одлука о кућном реду на територији Града Панчева, одлуке о начину решавања уједа паса луталица, а усвојени су планови рада Градског штаба за ванредне ситуације, као и Градског омбудсмана и градских јавно-комуналних предузећа.

                                                                                               В. Илић

Пројекат „Град Панчево – грађанин као кључни атер локалне самоуправе града“ су/финансирао Град Панчево