ПРВО... Предшколска установа, а потом...

Опово

Министарка  Ирена Вујовић посетила ПУ „Бамби“ и ОШ „Доситеј Обрадовић“

И ЕКОЛОШКИ И ФИНАНСИЈСКИ БЕНЕФИТИ

• Ми смо као локална самоуправа почетком године код Министарства заштите животне средине аплицирали на конкурсу који се тиче смањења загађења ваздуха из индивидуалних ложишта. Министарство нас је подржало и зато ћемо имати здравију животну средину, али и смањене трошкове грејања – истакао је Милош Марков, председник општине

Ирена Вујовић, министарка за заштиту животне средине, посетила је данас општину Опово. И то са ваљаним разлогом.

А разлог је реализација два пројекта које суфинансира Министарств за заштиту животне средине, пројекта „Уградња нових котларница на пелет у Предшколској установи „Бамби“  и Основној школи „Доситеј Обрадовић“  у Опову“ и пројекта  „Подизање пољозаштитног појаса дуж локалног пута Баранда – Сакуле“.

Министарка Вујовић је, заједно са Милошем Марковим, председником општине, Анком Симин Дамјанов, заменицом председника општине и Горданом Рајшић, директорком ПУ „Бамби“ и Славишом Мишковим, директором ОШ „Доситеј Обрадовић“, обишла котларнице где су, у оквиру реализације овог пројекта, уграђени нови котлови, с погоном на пелет.

У ПУ „Бамби“ извршена је замена старог котла на нафту, док су у Основној школи демонтирани стари котлови на угаљ и уграђена још два велика котла на пелет. На овај начин, поред повећања енергетске ефикасности ових објеката,  смањена је  емисија угљен- диоксида који настаје сагоревањем угља.

Након обиласка котларница,  министарка Вујовић је и ученике 4. разреда, који су јој, са својом учитељицом Ружицом Тегелтијом, приредили пријатно изненађење: извели су еколошки пеформанс и министарки поклонили мајицу и писмо са поруком  – сачувајмо реку Тамиш и природу око ње.

Министарка Вујовић, не скривајући задовољство, узвратила је својим поклоном: сваком ученику и ученици дала је по једну садницу јелке, са жељом да јој пошљау слике након садње.

ОСНОВНА ШКОЛА… и почетак перформанса, а онда…

„Ја сам данас изузетно задовољна што се налазим у Опову и што смо обишли котларнице у вртићу „Бамби“ и Основној школи где су се до скоро користили енергенти на нафту и угаљ, а сада на пелет, што је изузетно значајна инвестиција. За нас је ово изузетно важан дан, пре свега што сам обишла ђаке ове школе захваљујући директору који је овде са нама. Могла сам да видим како то они виде здравију животну средину, видели смо фантастичне цртеже које су нам припремили, исто тако сам им уручила симболичне поклоне, јелке са бусеном, и надам се да ћемо их заједно у неком наредном периоду и засадити. Захваљујући овим улагањима Министарства заштите животне средине и замене котлова значајно ће бити здравија животна средина за све малишане који овде иду у школу, настава ће бити квалитетнија и биће топлије када смо прешли на еколошки прихватљивије енергенте, а исто тако и ваннаставне активности ће бити квалитетније јер неће бити аерозагађења. Мењање котларница у вртићима, основним и средњим школама је наш залог за будуће генерације, дакле, чистија животна средина и бољи квалитет ваздуха.

Такође, овде смо са два милиона динара суфинансирали и пројекат за 2.000 садница. Желим пре свега да се захвалим директору школе што нам је сигнализирао на вишедеценијске проблеме који се односе на школу и да се захвалим председнику општине на изузетној сарадњи. И још једном смо показали да Министарство животне средине и градови широм Србије имају добру сарадњу, да се сви труде да поправе квалитет животне средине у својим општинама и градовима. Данас овде са ђацима сам видела једну жељу и за рециклажом, и за очувањем природе, и за новом садњом, и то је све оно чиме ћемо се бавити у наредном периоду, а још једном желим да истакнем да ови малишани, са којима сам данас провела време, свакако ће једног дана бити одговорни према животној средини, а трудићемо се да имамо што више оваквих едукативних часова и радионица имамо широм Србије“, изјавила је министарка Вујовић, након посете ОШ „Доситеј Обрадовић“.

ЗА КРАЈ… сви заједно са размењеним поклонима

Изражавајући захвалност Министарству и локланој самоуправи, на челу са председником општине, истичући еколошки зналчај пројекта, Славиша Мишков, директор ОШ „Доситеј Обрадовић“ је, између осталог,  рекао и ово:

„Наш деценијски проблем је коначно решен. Потребу за топлим учионицама су увидели Министарство за заштиту животне средине у сарадњи са нашом локалном самоуправом, тако да сада имамо нову котларницу са још две нове пећи. Оно што је врло битно и о чему се посебно водило рачуна, то су пећи које користе еколошки чистија горива. То су пећи које користе пелет и то агро-пелет који се израђује од биљних сировина од остатака житарица, тако да смо водили рачуна да имамо чистију и здравију животну средину са што мањом емисијом штетних гасова какве смо имали до сада – истакао је директор Мишков.

Милош Марков, председник општине је истакао значај суфинансиорања од стране министарства на чијем је челу  Ирена Вујовић, али и бенефите овог пројекта:

„Ми смо као локална самоуправа почетком године код Министарства заштите животне средине аплицирали на конкурсу који се тиче смањења загађења ваздуха из индивидуалних ложишта. Министарство нас је препознало и подржало, укупна вредност овог пројекта је била око 10,5 милиона динара, од тога је осам милиона финансирало Министарство, а 2,5 милиона је било наше финансирање. Нама овај програм изузетно значи јер ми из наших средстава питање је да ли би могли да финансирамо овакав један пројекат, а у питању је била замена котлова који су били више деценија стари, користећи грејни материјал који је и загађивач животне средине. Овим пројектом имамо два бенефита. То је финансијски моменат, зато што по некој анализи пећи које раде на пелет трошиће мање, односно улагаћемо мање средстава за грејни материјал, а други, много битнији моменат је заштите животне средине, односно ваздуха, у центру насељеног места где наша деца, предшколци и основци похађају наставу“, рекао је Марков.

Што се тиче другог пројекта, чију реализацију, такође, суфинансира Министарство заштите животне средине, а то је  „Подизање пољозаштитног појаса дуж локалног пута Баранда – Сакуле“, урађени су сви припремни радови, тако да би до краја године требало да буде посађено 2.000 садница дуж четири километра пута Баранда – Сакуле.

Пројекат „Општина Опово – будућност која се огледа у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Опово.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.