Ђура Бугарски, секретар Црвеног крста Панчево

ПОВЕРЕЊЕ ГРАЂАНА... Ђура Бугарски

ГРАД ДОБРО ЗНА КАКО МИ РАДИМО

· Обележена Недеља Црвеног крста, ове године у Панчеву скромно · Ускоро и уређење зграде Црвеног крста у Панчеву · Потребно изменити начин бодовања и вредновања рада организација ЦК, сматрају у ЦК Панчево

– НЕДЕЉУ Црвеног крста, од 8. до 15. маја, обележили смо веома скромно. Све оно што је, по плану рада било планирано, реализовано је и нисмо организовали велике манифестације овим поводом – каже Ђура Бугарски, секретар панчевачког Црвеног крста. Он додаје да је ова организација, у склопу недеље Црвеног крста, 11. маја, на Дан добровољних давалаца крви, доделила награде на литерарном и ликовном конкурсу „Крв живот значи“ и то најбољим радовима ученика основних и средњих школа. – Традиционално смо и ове године бебама рођеним на територији Јужног Баната који покривамо у недељи Црвеног крста поделили пакете, а једино жалимо због тога што нисмо успели боље да се организујемо, тако да нисмо учествовали на војној паради у Зрењанину као санитетско обезбеђење. Надам се да ћемо се убудуће боље организовати по питању оваквих манифестација.

А секретар панчевачког Црвеног крста оцењује да је ова организација, како је финансирана и како обавља своје послове на територији лоалне заједнице, за сада успела да се добро позиционира на конкурсима локалне власти намењеним социјалним програмима. Недавно је потписан уговор са Градом, тако да ће ове године бити финансиран пројекат едукације везан за бригу о старим суграђанима, посебно онима у насељеним местима. Завршен је и извештај о пројекту борбе против трговине људима који је последњих година континуирано подржан од стране локалне заједнице, а ове године у плану Црвеног крста је да се све непокривене трошкове пропагандних активности везаних за добровољно давалаштво обједине у један пројекат којим ће се обратити граду за скромну подршку.

– Што се тиче осталих позиција које финансира лoкална самоуправа, спремамо још један значајан пројекат који се тиче безбедности деце у саобраћају који би реализовала наша два млада сарадника, а који би обухватао едикацију, али и набавку средстава високе технологије која би помогла ту едукацију као што су наочаре које симулирају осећај вожње под утицајем алкохола. Верујем да ће локална самоуправа то препознати као добру идеју – каже Бугарски, и подсећа да је пилот пројект већ урађен и да је формиран тим едукатора, као и да већ постоји добра сарадња како са школама тако и са саобраћајном полицијом.

Оно што је свакако најактуелније, а тиче се рада Црвеног крста, јесу измене Закона о играма на срећу, за шта је ових дана завршена и јавна расправа. Оно што се тиче рада ове организације јесте најављена измена методологије бодовања и вредновања.

– УО Црвеног крста Панчево је озбиљно приступио овој проблематици и о својим ставовима смо обавестили и ЦК Војводине и ЦК Србије. Ми очекујемо резултате негде до краја јуна када ћемо знати све о новом начину бодовања, вредновања и извештавања о раду наше организације. Оно што нама свакако није свеједно је то да смо ми сада 57. организација Црвеног крста у Србији – каже Бугарски и подсећа на све оно што је панчевачки Црвени крст урадио последњих година, од бомбардовања до зиме и поплава 2014. године. Он сматра да је ЦК Панчево организација која се можда најтранспарентније и најпрецизније финансира, плате запослених и део материјалних трошкова покрива локална самоуправа, а од средстава од игара на срећу финансирају се послови који произилазе из јавних овлашћења Црвеног крста. Поред тога, ова организација се бори и на тржишту неким својим пословима, као што је обука прве помоћи, напомиње наш саговорник и додаје: – Проблем је што ми функционишемо у заједници у којој су послови социјалне заштите, као и друга социјална давања јасно и прецизно дефинисана, тако да ми не можемо да преузимамо послове од других овлашћених организација и да на тај начин црпимо одређена средства и бодове и тако се боље позиционирамо. Град зна које су нам могућности и грађани имају поверења у нас. То поверење које локална заједница има у нас нам даје за право да захтевамо да будемо вредновани како треба. Овако шаљемо јако лошу поруку и стварамо перцепцију да нешто није у реду – тврди секретар Бугарски и напомиње да је 2015. година дошла као шок за панчевачки Црвени крст по питању финансирања. Он сматра да је потребно наћи нека нова методологија, неко средње решење где би се у обзир узео и број становника и активности организације.

– Зато подвлачим, неспорно је да локална самоуправа добро зна како ми радимо. Управо такав однос желимо да буде примењен и у Војводини и у Србији, а тиме желимо бољитак свима. То је суштина ове наше идеје.

 

ФАСАДА

  – Дугогодишња жеља УО наше организације на челу са др Миланом Ковијанићем јесте да коначно завршимо реновирање фасаде и крова наше зграде. Недавно је била грађевинска инспекција која је утврдила тренутно стање зграде, урађена је квалитетна процена трошкова радова, а за реконструкцију имамо и подршку Завода за заштиту споменика културе. Како не желимо да оптерећујемо локални буџет, аплицирали смо на отворени конкурс Министарства правде Републике Србије где смо ушли у ужи избор – наводи наш саговорник и додаје да се тренутно чека коначан одговор поводом овог пројекта вредног 2,9 милиона динара. Бугарски даље каже да у случају да овај пројекат не прође на овом конкурсу, план је да се аплицира на НИС-овом конкурсу „Заједници заједно“ за потребна средства.