Панчево

Панчево добило свог “читача” испред Градске библиотеке

ЧИТАЧ И У ПАНЧЕВУ

У данима обележавања Дана града Панчева, плато испред Градске библиотеке обогаћен је скулптуром “Панчевачки читач”. Реч је о реализацији пројекта “Београдски читач” чији је циљ афирмација али и подсећање на значај читалаштва, књижевности, стваралаштва и образовања, а који су покренуле две књижевнице, Гордана Влајић и Гордана Пешаковић, и новинарка Тања Шикић.350citac

После Београда, али и неклико дана пре америчког града Орланда, Панчево је дибило свог “читача”, бронзану скулптуру аутора Александра Вечериновића, која је подигнута уз залагање Јована Самоилова и финансијску подршку Града Панчева.

Вршац

Град Вршац отворио тему дуалног образовања

ПРВИ КОРАЦИ ДО КРАЈА ГОДИНЕ

ЧЛАНИЦА Градског већа, ресорно задужена за образовање, Маријана Голомеић, учестовала је на Округлом столу „Улога локалне самоуправе у дуалном образовању“, који је у Сава Центру организовала Стална конференција градова и општина. О томе шта се чуло на Округлом столу, Маријана Голомеић упознала је најпре градоначелницу Вршца Драгану Митровић.350vrsacdual-obraz

У раду Округлог стола учествовали су Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја, Ђорђе Станичић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина, Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, Урсула Лојбли, директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу, као и други представници Министарства и ПКС.
Министар просвете је најавио на овом скупу да се ради на посебном закону за основне школе којим ће кроз техничко образовање бити уведен нови предмет – предузетничко васпитање.

Локална самоуправа у Вршцу је изузетно заинтересована за ову врсту образовања. Предузећемо прве кораке до краја ове године. Планирамо да одржимо заједнички састанак представника локалне самоуправе, директора школа, представника привреде и Привредне коморе, објашњава Голомеић (на слици са градоначелницом Драганом Митровић)

                                                                                               (Према:Градски портал)

 

Пландиште

„Бигадан“ заинтересован за изградњу биогасне електране

ДАНЦИ ДОЛАЗЕ У ПЛАНДИШТЕ!

ОВИХ дана општину Пландиште је посетио  Карстен Бугххаве, власник “Бигадана” , данске фирме која је једна од највећих светских компанија за изградњу биогасних постројења и са руководством Општине разговарао на тему биогасне електране. О могућностима и спремности Општине да максимално изађе у сусрет захтевима потенцијалног инвеститора, говорио је председник Општине  Јован Репац.350u-sliplan

Општина Пландиште је данском инвеститору интересантна због отпада  из индустије меса и са живинских фарми који је најквалитетнији енергетски извор за биогасна постројења.

Представник данске фирме  био je задовољан исходом разговора, посебно због снажне политичке подршке локалне самоуправе, као и обећања да ће се убрзано обезбедити сва потребнa документацијa за изградњу постројења.

Опово

Председник Општине наградио полицајца месеца

ТАСИЋ НАЈБОЉИ У ОКТОБРУ

По  већ устаљеној пракси којом локална самоуправа на основу процене надлежних у Полицијској станици Опово награђује полицајца месеца на територији Општине Опово, као најбољи полицајац у октобру, награђен је радник Министарства унутрашњих послова, полицајац Јездимир Тасић.350uslop

Тим поводом председник општине др Зоран Тасић, у свом кабинету примио је начелника ПС Опово Илију Шкорића и награђеног Јездимира Тасића којем је уручена плакета и ручни сат.

 

Панчево

Комоморација за пострадале Јевреје у 2. светском рату

ДА СЕ ЗЛО НИКАДА НЕ ПОНОВИ

У четвртак, 17. новембра, на спомен-обележју Стратиште на Јабучком путу, одржана је комеморација за Јевреје пострадале у Другом светском рату.

Венац у име Града Панчева положили су заменик градоначелника Предраг Живковић и члан Градског већа задужен за културу и омладину Немања Ротар, а почаст жртвама одали су и амбасадорка Израела у Србији Њена екселенција Алона Фишер Кам, председник Скупштине града Тигран Киш, чланови Градског већа, председници и представници Јеврејске општине Панчево, Савеза јеврејских општина, као и шест јеврејских општина у нашој земљи, панчевачких Удружења антифашиста и Удружења бораца – СУБНОР, представници МЗ Јабука и остали поштоваоци и чланови јеврејске заједнице у Србији.350pajevreji

-Овде смо да не допустимо да се забораве страховити злочини који су над Јеврејима почињени, један систематски прогон и геноцид на који помислимо чим чујемо или изговоримо реч „холокауст“, поручио је Предраг Живковић, заменик градоначелника.

Амбасадорка Израела у Србији Њена екселенција Алона Фишер Кам истакла је да је Холокауст најстрашније поглавље у историји човечанства и да је у њему страдало око шест милиона Јевреја широм Европе, међу којима је било 80.000 Јевреја из Србије.

– Наша мисија је да осигурамо да се таква трагедија никада више не понови, ни нама ни било ком другом народу, рекла је Њена екселенција Фишер Кам.

                                                                                             (Према: Градски портал)