АХ, ТА РЕСТИТУЦИЈА... Немања Ротар

Разговор с поводом

Немања Ротар, члан Градског већа Панчева задужен за културу и омладину

СВАКО ЋЕ  МОРАТИ ДА  ОПРАВДА СВОЈЕ РАДНО МЕСТО

•До промена у раду установа културе мора доћи, а пројектно финансирање ће бити окосница тих промена •Пројекте Канцеларије за младе Град у потпуности подржава  •Ова година богата је разним културним манифестацијама

НЕДАВНИМ формирањем градске власти у Панчеву, на место већника задуженог за културу, после неколико година, вратио се Немања Ротар. Због рационализације и смањења броја чланова већа, њему је поред културе, предата и брига о младима у Панчеву. А некако по традицији, сваки разговор са неким ко је задужен за културу, и почиње и завршава се темом финансија. Тако је почео и овај наш разговор са већником Ротаром.

     – Као и деценијама уназад, никада доста новца за културу. Она је ту некако увек скрајнута, посебно у временима кризе из којих ми никако да изађемо, увек се код културе смањивало и од ње кресало и резало. Зато је мој план управо да се неке ствари у функционисању установа културе у граду измене. И те установе, које су створене у неким другим временима, морају да схвате да се околности мењају и да ће се и даље мењати – каже већник Ротар и даље објашњава да ће се од тих установа односно запослених у њима захтевати више залагања, посебно у изради добрих пројеката. Ту је важна та амбиција градске власти да се појача професионализам у институцијама културе, њихову сарадњу као и да се побољша комуникација најпре са вишим инстанцама, попут републичког Министарства и покрајинског Секретаријата за културу, али и са градском влашћу која ће, са друге стране, помоћи по питању аплицирања на међународним конкурсима за пројекте из области културе.

МАНИФЕСТАЦИЈЕ

У Панчеву се током године одржи преко 30 културних манифестација. Како каже већник Ротар, овај град најесен чека Бијенале уметности, једна од најзначајнијих уметничких манифестација, затим Џез фестивал, Етноком фестивал, као и бројни програми за младе у Аполу. – И Летњи програм, који још увек траје,ове године је богат садржајима који су резултат сарадње  и организованости установа културе у граду.

      – Ту желим да остваримо добру сарадњу са оба министарства и што већу пролазност на конкурсима за пројекте. Спремни смо такође да служба градске управе задужене за пројекте помогне установама у граду по питању учествовања на конкурсима, посебно међународним. Такво пројектно финансирање јесте један савремен начин финансирања и рада установа у култури – објашњава Ротар и оцењује да, када су у питању финасије, буџет Града Панчева за културу, који ове године износи око два и по милина евра, није мали, али да је проблем то што чак 80 посто тих средстава одлази на плате запослених и режијске трошкове.

     То се, по његовом мишљењу, мора променити, а најбољи начин јесте рационализација која ће се морати спровести и у области културе. То не значи да се запослени у култури треба да буду забринути за своја радна места,каже Ротар, већ да  се функционисање културних установа мора променити, а да ће запослени својим радом и залагањем морати да оправдају своја радна места.

     Говорећи о запосленима у култури у Панчеву, већник напомиње да неке институције, посебно оне заштитарске природе, попут Библиотеке и Архива, имају мањак запослених. Најбољи пример јесте управо панчевачки Архив који има далеко мање запослених него што то сама архивска грађа захтева. Ротар додаје да ће се, и поред забране новог запошљавања, морати наћи решење за овај проблем пошто ће се ова установа суочити са озбиљним проблемима у функционисању.

СПОМЕНИЦИ КУЛТУРЕ

Заштита споменика културе, посебно оних од највећег значаја, којих у граду има два, биће приоритет градске власти, каже Немања Ротар, оцењујући да без њих, нема ни нас, а да је њихова најважнија улога да нас подсете на то ко смо и одакле смо. Он је на конференцији за новинаре одржаној у порти Преображенског храма у Панчеву најавио финансијску помоћ града за реконструкцију звоника ове цркве, али и помоћ у превазилажењу административних и бирократских проблема који тај посао успоравају, као и помоћ у изналажењу алтернативних начина финансирања радова на овом храму.

     – Још један проблем Архива јесте и недостатак простора за смештање архивске грађе. Тренутно се размишља да се за то искористи део данашње зграде затвора, када то буде могуће. Имамо и озбиљан проблем са простором за Савремену галерију због процеса реституције, а сличан проблем има и Културни центар. По питању Музеја, ту је стална поставка једна од важнијих тема као и завршавање пројектне документације, како би и Музеј могао наступати са својим пројектима санације зграде на конкурсима. Све су то проблеми који нас тек чекају – оцењује Ротар, и као један од својих приоретета наводи и рад на очувању културне баштине и споменика културе.

     Пре неколико дана обележен је и Међународни дан младих. Наш саговорник каже да је ту најважније младима понудити адекватне садржаје, а да то у Панчеву Канцеларија за младе са својим пројектима одлично ради у чему има пуну подршку локалне власти.

     -Најбољи пример јесте КОМПАС и његов рад на стварању мреже и чворишта информација које су везане за живот младих, од здравства до образовања и запошљавања. Таква врста Омладинског ресурсног центра, где могу добити све врсте информација је оно што је младим људима треба – наводи Ротар и напомиње да Град Панчево помаже најбоље студенте као и да је током целе године отворен конкурс за пројекте намењене младим Панчевцима, на којем су ове године већ подељена нека средства. – Трудићемо се да младима понудимо неки систем вредности, и то је оно што је суштина. Оно што се младима сервира путем медија јесте забава а њима су неопходни и неки други садржаји – закључује Немања Ротар.