НАЈУТЕНТИЧНИЈЕ БЛАГО... Раша Попов

Прича из Ковачице

Раша Попов: Ковачица је „мали Лувр“

КАКВО ЗЛАТО, ДОНЕСИ СЛИКЕ!

•Како су слике из ковачичке Галерије наиве доспеле у кућу Бејзлија Дејвидсона, аутора књиге „Британска шпијунажа између четника и партизана“

ПРИЗНАТИ и популарни новинар и књижевник, наш Банаћанин Раша Попов  је у изјави за ТВ Ковачицу рекао како увек воли да дође  у „село наиве“,  иако је, како каже,  у новије време видео слике које баш и нису она стара наива.

    Стару наиву је упамтио по доброме и сам је учествовао у продаји, истакавши  значај једне слике. Наиме, пре деветнаест година је довео у Kовачицу енглеског књижевника Бејзлија Дејвидсона.

    Аутор књиге “Британска шпијунажа између четника и партизана” му је тада рекао да је дошао у Југославију да подигне хонорар, али пошто тадашњи девизни прописи нису дозвољавали да добије у хонорар у девизама, а динари му нису били потребни, његова жена му је рекла да када дође у Југославију, да јој не доноси злато или крзно, пошто га у Енглеској имају у изобиљу, него да купи неколико слика наивних уметника у Kовачици – то је најаутентичније благо које Југославија има.

    Kњижевник Попов  био тада са колегом Дејвидсоном у Галерији наивне уметности. Тамо је био још сачуван опус Kњазовицових слика. Једна од њих била је Kовачица у снегу између, а између села и посматрача стоје четири коња – плав, црвен, зелен и жут.

    Раша препозна мотив чувеног сликара Рене Магрита на његовом ремек делу „Три поморанџе“ – црвена, жута, плава и наговори мистера Дејвидсона да купи слику ковачичких сељака – сликара који имају магритовску имагинацију и смелост да употребљавају елементарне боје на својим уљима на платну.

    Сада слике Kовачичана у вили породице Дејвидсон у градићу на граници Енглеске и Велса делују као сензација и светска тема а за то има заслуге и проницљиво око Банаћанина Раше Попова, рођеног у Мокрину пре 83 године.

(Према:РТВК)