Градоначелник Саша Павлов отвара 30. „Сланинијаду“

Качарево

Одржана је 30. по реду традиционална “Сланинијада”

И ПРАСЕ ЈЕ ПУШТЕНО!

У Качареву је од 16. до 19. фебруара одржана јубиларна 30. “Сланинијада”. Током тих четири дана “најмасније село на свету” угостило је преко 90.000 љубитеља сланине, меса и месних прерађевина и добре хране уопште. Манифестацију је отворио градоначелник Панчева Саша Павлов, а присуствовали су и други представници градских власти.

И мирис и укус и… порука

    Као нам је рекао Ненад Шалетић, председник Туристичког клуба “Сланинијада”, која стоји иза ове манифестације, ове године у Качареву своје производе од меса, али и друге специјалитете,  као и неке занатске производе и рукотворине старих заната изложило је више од 400 излагача из целе Србије и околних земаља, рачунајући ту и тридесетак великих штандова смештених у качаревачкој хали спортова. Он је додао да су и ове, као и претходних година, “Сланинијаду” посетили, како гости из суседних земаља, попут Словеније, Македоније, Мађарске и Румуније, тако и љубитељи сланине из других европских земаља. Као гости организатора Качарево је посетила и група из Француске, као и већи број Кинеза који живе у Србији.

Председник ТО „Сланинијаде“ Ненад Шалетић са најмлађим учесницима

   На овој, 30. “Сланинијади” традиционално су награђене најбоље сланине у више категорија изабраних од преко 350 узорака: домаћа, занатска и индустријска сланина. Качаревац Зоран Петровски је награђен за најбољу домаћу сланину, Душан Станојевић из Мачката за занатску, док је Месара “Бурјан” добила награду за најбољу индустријску сланину.

    “Сланинијаду” је испратио и богат културно-уметнички програм у коме су учествовали качаревачка КУД-а и Школски хор, као и хор ученика Основне школе из Новог Села код Врњачке Бање. Посебну пажњу посетилаца привукао је сланинарски вишебој, као и такмичење “Прасе је пуштено”, где су се качаревачки школарци тркали за прасе које ће одгајати до следеће “Сланинијаде”.