ОБАВЕЗА ПРЕМА ГРАЂАНИМА... др Слободан Овука

Разговор с поводом

Др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево

ЗА ГОДИНУ-ДВЕ ВРАТИЋЕМО НЕКАДАШЊИ УГЛЕД

•Највећи проблем Болнице Панчево тренутно је њена презадуженост • Ову установу очекују озбиљни послови око реконструкције и реорганизације у чему се очекује помоћ и републичке и покрајинске власти • Жеља новог директора је да ова болница поврати свој некадашњи углед

– ОНО што видим као највећи проблем јесте презадуженост ове установе. Болница је дужна 135 милиона динара због ненаменског трошења средстава према РФЗО и према разним добављачима. Тај дуг је још ескалирао последњих шест месеци и то под доста нејасним околностима – каже за наш лист др Слободан Овука, нови директор панчевачке Болнице. По његовим речима, ово дуговање умногоме оптерећује пословање ове здравствене установе и признаје да је био веома изненађен стањем Болнице, када је пре два месеца преузео дужност директора: – Нисам очекивао ружичасту ситуацију, али сам тек тада схватио колики је дебакл било вођење Болнице последњих година. Ово је установа којој је, само у последњих шест месеци, дуг порастао за око 60 милиона динара – објашњава др Овука, а као можда најбољи пример лошег пословања наводи чињеницу да Болница само панчевачком Водоводу данас дугује преко 22 милиона динара.

ИСКУСТВО

 Пре доласка на чело панчевачке Опште болнице, др Слободан Овука је био директор Дома здравља у овом граду. Како сам каже, то је драгоцено искуство које му само може помоћи на новој дужности: – Кроз вођење Дома здравља пуно тога сам научио и тамо је ситуација била слична, али сам са својим тимом успео да ту установу поставим на здраве основе, тако да је она данас међу најбољима у Србији. То схватам као обавезу према грађанима јужног Баната, да квалитет лечења, као и однос према пацијентима вратим у неке нормалне оквире и да Општа болница Панчево поново постане установа каква је некад била.

    Поред дуговања, проблем представља и општа запуштеност зграда Болнице, посебно интернистичког блока, што је већ годинама горући проблем ове установе. Нови директор све то види као резултат лоше владавине покрајинске власти, на чијем је челу донедавно била Демократска странка. Како он даље каже, Панчево није годинама добило озбиљнија средства, осим од Европске банке, и то за реконструкцију хируршког одељења, тако да је све остало данас у лошем стању.

СПОЉА... да и унутра буде гладац
СПОЉА… да и унутра буде гладац

     – Ту нам предстоји велики посао око ревитализације Болнице и њене реорганизације. Неће бити лако, али сам уверен у добру сарадњу и разумевање и републичке и  покрајинске власти. Покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић панчевачку болницу схвата као један од горућих проблема. Све то је оно што највише оптерећује рад Болнице, наравно уз објективно преоптерећење служби, што је опет наслеђен проблем из времена министра Томице Милосављевића и тадашњег ембарга на специјализације – додаје директор и објашњава да је доста лекара данас старије од 60 година и да ће требати времена произвести младе кадрове који ће их заменити. У панчевачкој Болници, у ситуацији општег дефицита специјалиста, данас највише недостају кадрови на неурологији, урологији као и лекари специјалисти за ухо, грло и нос. Све то је последица лоше здравствене политике вођене у претходном периоду, оцењује др Овука, али сматра да нова влада има  потенцијала и да ће имати и снаге да реформише здравствени систем тако да он буде у служби грађана како да сваки пацијент био задовољан радом здравствених установа.

ПОМОЋ ГРАДА

– Једна од ствари за коју ћемо се потрудити да променимо јесу и законске препреке које онемогућавају локалну самоуправу да помаже болницама. Сигурно је да је Град Панчево веома заинтересован за ситуацију у нашој установи и зато ћемо се залагати и надлежнима предложити да се ово законско решење измени – каже др Овука и напомиње да је Град Панчево увек био ту да помогне у решавању проблема Болнице, онолико колико је то у могућности.

    А за ово, ипак, кратко време вођења Болнице, др Овука је успео да идентификује још неке проблеме на којима се мора озбиљније радити. Ту је пре свега занављање постојеће и набавка нове опреме која је неопходна панчевачкој Болници која је референтна здравствена установа за цео јужни Банат, као и проширење њених капацитета.

     – Имамо ту много проблема. Грудно одељење је у лошем стању, интернистички блок се цео мора реконструисати, у чему нас успорава завршетак нове зграде Завода за јавно здравље и његово пресељење.Ту имамо бројне ситне проблеме као што су неки имовинско-правни односи, пуно је и бирократских ситница које нас коче – каже др Овука и као најреалнији сценарио у решавању интернистичког блока је да се следеће године заврши зграда Завода, да би се 2018. године могло почети са озбиљним радовима у болници. Такође ће се радити да се јавне набавке у овој установи врате у законске оквире како убудуће ништа од онога што је потребно за  нормално функционисање Болнице не би недостајало. А ту је и увек актуелни проблем недостатка лекара специјалиста, који превазилази моћи руководства ове установе, већ ће се за  његово решење, како каже наш саговорник, морати ослонити на будућу здравствену политику и потезе нове републичке власти.

КОНКОРДИЈА                    

  Недавно је у жижу јавности панчевачка Болница изашла због уговора са погребним предузећем „Конкордија“, а на чији су услуге и цене грађани имали замерке. Како каже др Овука, он се никада није срео са таквим решењем, где је нека болница овај посао препустила неком другом предузећу. Након инспекције Министарства здравља чија је главна замерка била да се преносом умрлих лица може бавити само медицинско особље, усвојен је нови правилник о поступању са умрлим лицима, по коме је то испоштовано, као и то да тек после идентификације умрлог лица у болничкој мртвачници, породица тог лица може одлучити чије ће услуге користити. Он додаје да je овом предузећу понуђен анекс уговора на који се још увек чека одговор, али да се у овој установи тренутно држе новог правилника.

    – У решавању ових проблема ћемо тражити најбољи могући третман од стране републичке и покрајинске власти, посебно по питању обучавања и запошљавања младих кадрова. Оно што је сигурно је то да ће ова болница у наредних годину-две  бити једна нова, успешна установа. Имамо потенцијала, имамо снаге и воље и имамо људе који желе да помогну да се то оствари – закључује др Слободан Овука, нови директор панчевачке Опште болнице.                                                                                                                                         

 Илић В.