Месне заједнице Панчева

Драган Остојин, председник Скупштине Месне заједнице „Центар“

ЗГРАДУ МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ПРИВЕСТИ НАМЕНИ

• Предстоји доста посла око озакоњења делова зграде ове месне заједнице
• Реконструкција улица Цара Лазара, Краљевића Марка, Милоша Требињца…

Седиште МЗ Центар се налази у Улици Максима Горког 25 у Панчеву. Како каже председник  Скупштине Месне заједнице Драган Остојин, ту је затечено веома лоше стање по питању имовинско-правних односа, које се тренутно решава. Како Остојин каже, потребно је стање у згради озаконити, почев од целог првог спрата, чији је дугогодишњи закупац Факултет за менаџмент, а онда и просторију у наставку објекта коју користи Плесна школа “Беоденс”. Зграду треба привести намени, односно извршити њен технички пријем чиме би и закупци, од којих су неки  и 20 година, ту били легално.

– У сарадњи са Секретаријатом за имовину и Градским правобраниоцем, а у складу са новим прописима, зграду ћемо уписати као јавну својину. Ми, као градска МЗ не добијамо средства из градског буџета већ се финансирамо из сопствених прихода, а то је закуп зграде – објашњава први човек МЗ „Центар“. Што се тиче свакодневног функционисања МЗ и контаката са грађанима, ту је административни радник који је финансиран из сопствених прихода, пошто МЗ те величине мора свакога дана бити на услузи својим грађанима. Грађани нам долазе са сијасет проблема, неке ми можемо решити, неке не, али их онда усмеравамо на надлежне службе, истиче Остојин.

Трудимо се да будемо увек на услузи грађанима иако су наше могућности, као градске месне заједнице, што се тиче финансија скучене. За разлику од сеоских месних заједница, ми не добијамо директно средства већ се за сваки пројекат морамо обратити Граду где се трудимо да наши захтеви не буду мегаломански – каже Остојин и изражава наду да ће се привреда града поправити, а тиме и могућности сваке градске месне заједнице.

Имати увек спремне пројекте је нешто на чему ће руководство МЗ „Центар“ убудуће инсистирати како би се најбоље искористиле све могућности, наглашава наш саговорник и наводи да ће један такав пројекат бити подизање енергетске ефикасности зграде Месне заједнице за чију ће се реализацију аплицирати на конкурсима виших нивоа власти, покрајинске или републичке или другим изворима финансирања.

ЦЕНТАР

  Судбина градских месних заједница у Панчеву је да се за све озбиљније инвестиције морају обратити градским властима, а као једна од њих, и МЗ „Центар“ је за реализацију свих својих пројекте упућена на Град. Како каже председник Скупштине МЗ Драган Остојин, у планирање и израду пројеката ће се ова МЗ активно укључити како би се реализовали они пројекти који ће помоћи и њен развој. Реконструкција Улице Цара Лазара је један такав пројекат, као и Улица Краљевића Марка и Милоша Требињца. Једна од актуелних идеја јесте и изградња још једног спортског терена поред парцеле чији је корисник  ова месна заједница, чиме би млади Панчевци добили још једно место за окупљање и бављење спортом.

И. Владан

(Старт 013)

 

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево