СВЕ ОПРЕМЉЕНИЈИ... Дом здравља Ковачица

Ковачица

Завршна конференција „Повећање квалитета медицинских услуга за прекограничне заједнице“

РЕЗУЛТАТИ СУ И ТЕ КАКО ВИДЉИВИ

Пројекат је финансиран у оквиру прекограничног програма Интеррег – ИПА Румунија – Србија, односно, Ковачица и Берлиште

Од јануара 2020. траје реализација пројекта „Повећање квалитета медицинских услуга за прекограничне заједнице“, који је финансиран у оквиру прекограничног програма Интеррег ИПА Румунија – Србија, у укупном износу од 418.638,28 евра, од чега је 120.498 евра одређено за финансирање имплементације програма у општини Ковачица, до краја 2022. године, док се са румунске стране, то ради у Берлишту.

Основни циљ пројекта је подизање квалитета основних медицинских услуга, и то оних иноватнивних и квалитетних и трајно доступним у магинализованим подручјима. На примеру Општине Ковачица то је постигнуто набавком квалитетне опреме за Дом здравља Ковачица, као и подизањем нивоа медицинске инфраструктуре.

У ту сврху набављена су два ултразвучна уређаја, за педијатрију и за гинекологију, обезбеђена квалитетна лабораторијска опрема, као и нов намештај, како за медицинско особље тако и за пацијенте у чекаоници.

У среду је одржана завршна конференција учесника на реализацији пројекта, на којој је констатовано да се резултати већ виде, а кроз брже и ефикасније пружање услуга свим грађанима са територије општине Ковачица, као и кроз ефикаснију дијагностику, која повећава могућност излечења пацијената од најтежих болести.

Данијел Магду, менаџер пројекта, иначе, председник Националног савета румунске националне мањине, који је изразио задовољство досадашњим резултатима на реализацији пројектних активности.

Посебна нам је част што је наш пројекат један од приказаних на изложби успешних прекограничних пројеката, коју је организовао ЕУ инфо поинт Делегације ЕУ у Србији а поводом Дана Европе, 9. маја” – истакао је Даниел Магду.

Пројекат „Општина Ковачица данас – оно што остаје и сутра суфинансира Општина Ковачица.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.