ЗНАЧАЈНА ПОДРШКА... Миленко Чучковић, градски већник, на отварању завршне конференције пројекта

Панчево

Завршен пројекат „Одскочна даска – подршка становању и активној инклузији осетљивих група“

СА „ОДСКОЧНЕ ДАСКЕ“ СКОК У НОВИ ЖИВОТ

• Пројектом, који је реализован уз финансијску подршку ЕУ и средствима из градског буџета, обезбеђене су куће са окућницом, са пригодним поклон пакетима, за 13 породица из сфере осетљивих друштвених група

Град Панчево, после годину дана интензивних активности на плану социјалне политике, реализовао је пројекат „Одскочна даска – подршка становању и активној иклузији осетљивих група“, доделом 13 кућа и 13 пакета социјалне помоћи за 13 породица из категорије социјално угрожених друштвених група, на овај или онај начин.

Овај пројекат је финансиран кроз програм „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији“ и суфинансиран из буџета Града Панчева, а реализован је у сарадњи са Центром за социјални рад „Солидарност“ и Друштвом за унапређење положаја вулнерабиланих друштвених група из Панчева.

О значају пројекта, на завршној конференцији, најпре је говорио Миленко Чучковић, члан Градског већа за рад, запошљавање и социјалну политику.

Град Панчево је једна од 18 локалних самоуправа подржана у оквиру првог позива програма „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији“. На тај начин ми смо 13 породица стамбено збринули, а осим тога смо их економски оснажили. Сва процедура која је везана за становање, куповину кућа и све остало, као што је куповина беле технике или намештаја, као и обуке неопходне за њихово економско осамостаљивање, финансирано је из тог пројекта. На тај начин смо 10 жртава породичног насиља стамбено обезбедили, затим две породице у којима живе особе са инвалидитетом, као и једну вишечлану породицу. Практично 13 породица са 52 члана и међу њима чак 37 деце су стамбено збринути и на одређени начин економски осамостаљени“ рекао је Чучковић.

Тања Медић, грант менаџер пројекта, напомињући да је цео пројекат био јако комплексан, али да су, ипак, све планиране активности успешно реализоване, истакла је да је „Одскочна даска“ једна заиста права одскочна даска за 13 породица, да је она „место одакле оне сада, на другачији начин, крећу да развијају своје породично огњиште, да планирају развој своје деце, својих професионалних каријера, као и свој лични развој.

О пројектним активностима говорила је и Јасна Вујичић, координаторка на пројекту,

Ми смо се кроз овај пројекат определили да покренемо једну нову услугу, која није нова у систему социјалне заштите, него је нова у нашем граду. У време обуке са нашим представницима из Завода за социјалну заштиту, направили смо једну модификовану обуку која је била прилагођена нашим корисницама. Наши социјални радници су на дневном нивоу проводили време са њима, направили су породичне планове. Породични план значи и индивидуални план, где је за сваког члана породице сагледан породични статус, препознају се његови најпозитивнији и очувани капацитети. На тим капацитетима и индивидуалним снагама се гради све оно што је потребно за даље“ – истакла је Јасна Вујичић из Центра за социјлни рад.

Слађана Јовановић, једна од корисница у овом пројекту, уз захвалност „овим добрим људима на јако великој подршци“, са задовољством је рекла да је она сада предузетница, да има свој фризерски салон и да је захваљујући „дивним људима и дивном тиму“ остварила оно „о чему једо пре годину дана могла само да сања.“