ПАМЕТНА КЛУПА... после Београда, Новог Сада и Ниша, и у Панчеву

Акције

У Панчево обележен Светски дан заштите животне средине

ЈОШ ЈЕДАН ЗЕЛЕНИ ПРОЈЕКАТ

• Настављамо са активностима у циљу заштите животне средине, а које имају за циљ ребрендирање Панчева на националној и европској мапи – истакао је Саша Павлов, градоначелник Панчева

ПОВОДОМ Светског дана животне средине,  5. јуна 2017. године, на платоу испред Градске управе Града Панчева, организовано је представљање „паметне клупе“. Том догађају, поред знатижељних грађана Панчева, присуствовали су и градоначелник Саша Павлов и већници Катарина Бањаи, чланица Градског већа за област заштите животне средине и Миленко Чучковић, већник задужен за социјалну политику

    После Београда, Новог Сада и Ниша, „паметнa клупa“ стигла је и у Панчево. На овај начин, овај град наставља са интензивирањем активности у циљу заштите животне средине, реализујући пројекте који афирмишу енергетску ефикасност и унапређују климатску писменост.

”САКУПИ И УШТЕДИ, ВИДЕЋЕШ ДА ВРЕДИ”

Још једна од активности Секретаријата за заштиту животне средине Градске управе града Панчева је и акција прикупљања амбалажног отпада “Сакупи и  уштеди, видећеш да вреди”, започета  пре три године.

Овогодишњи победници су, по трећи пут, ученици ОШ ”Жарко Зрењанин” из Качарева, који су сакупили рекордних 12.568 килограма рециклабилног отпада (папир, стакло, пет амбалажа…). Другопласирани су вредни ђаци ОШ ”Моша Пијаде” из Иванова, а треће место су заузели основци старчевачке школе ”Вук Стефановић Караџић”.

Град Панчево ће победничку школу наградити новчаним износом од 150.000,00 динара. Одлуку о томе како ће утрошити ова средства донеће Ђачки парламент у договору са директором школе и уз сагласност Секретаријата за заштиту животне средине. ЈКП „Зеленило“ ће, захваљујући вредним ђацима, улепшати школско двориште, а Српска фабрика за рециклажу стакла је првопласиране школе претходног циклуса наградила са по четири лопте.

    Пројектима које реализује за добробит грађана, Град Панчево се труди да истовремено едукује и анимира, пре свега младе људе, јер се на тај начин поспешује њихово еколошко, а посебно климатско описмењавање. Тако су прошле године реализована три бициклофона, што је потпуно аутентичан и јединствен ”зелени пројекат”, који је Секретаријат за заштиту животне средине реализовао у сарадњи са професорима и ученицима Машинске школе „Панчево“, а поводом овогодишњег Светског дана заштите животне средине, град је добио и ”паметну клупу”. Клупа садржи 2 УСБ прикључка за пуњење мобилних уређаја и сопствену ЛЕД расвету, а користи искључиво соларно пуњење.

    Након активирања “паметне клупе”, градоначелник Саша Павлов  је рекао:

    – Наш град наставља са активностима које имају за циљ ребрендирање Панчева на националној и европској мапи. Да би ребрендирање било максимално ефикасно, и у квантитативном и у квалитативном смислу,  активности које Град Панчево реализује, примарно су усмерене на пројекте који афирмишу пре свега, енергетску ефикасност и климатску писменост. Посебно истичем климатску писменост и у том контексту треба посматрати наша настојања да кроз бициклофоне које смо реализовали прошле године, да кроз пројекат ”паметне клупе” ове године… – едукујемо и анимирамо пре свега младе јер тиме ангажовано радимо на њиховом климатском и еколошком описмењавању. Наравно, ту су и велики пројекти у сфери енергетске ефикасности и заштите животне средине, али овакви пројекти који на један практичан и у простору видљив начин промовишу еколошки освешћено понашање имају велики едукативни значај. Задовољство ми је да наш град паметно планира и ради у складу са стратешким циљевима ЕУ и у складу са Стратегијом националне безбедности где је очување животне средине једна од основних националних вредности.

ЈЕДИНО ПАНЧЕВО

Иначе, Панчево је једина локална самоуправа у земљи која организовано спроводи акцију прикупљања амбалажног отпада по свим основним и средњим школама у граду и насељеним местима, пре свега захваљујући активности Секретаријата за заштиту животне средине Градске управе града Панчева, ЈКП „Хигијени“, ЈКП „Зеленилу“ и координаторима и ђацима из школа. Бенефити ове акције су вишеструки: селекција амбалажног отпада, развијање корисних еколошких навика код ученичке популације, као и штедња природних ресурса захваљујући рециклажи.

    Већница Катарина Бањаи, иницијаторка пројекта, је изјавила:

 – Поводом 5. јуна, Светског дана заштите животне средине желели смо да обрадујемо наше суграђане реализацијом једне еколошке промотивне идеје , као што је “паметна клупа”. Идеја се свима допала, јер истовремено анимирамо и едукујемо пре свега млад, а такође и афирмишемо алтернативне изворе енергије који су еколошки прихватљиви. Петросолар клупа је модеран и енергетски независтан производ, који се напаја енергијом преко соларног панелаи омогућава нам да допунимо мобилне уређаје и поседује ЛЕД расвету. Такође у унутрашњости тотема налази се вајфај рутер који нам омогућава сурфовање интернетом, а рутер је донација Телекома Србија и ја им се захваљујем овом приликом на подршци коју су нам пружили.