Сајмови

Туристичка привреде Војводине на Међународном сајму туризма у Будимпешти „UTAZAS2019“

ВОЈВОДИНА ИМА ЗА СВАКОГ ПО НЕШТО

• Током прошле године, Војводину је посетило близу 30 одсто више туриста из Мађарске и остварено је скоро 24 одсто више ноћења у односу на 2017. годину

У организацији Привредне коморе Војводине (ПКВ), а у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за привреду и туризам и Туристичком организацијом Војводине (ТОВ), на 42. Међународном сајму туризма у Будимпешти „UTAZAS2019“ туристичку привреду Војводине представљају ТОВ и више од 20 туристичких и угоститељских предузећа (туристичке агенције, смештајни капацитети, туристичке организације, салаши, чарде, винари и произвођачи домаћих традиционалних производа  и сувенира).

Другог дана Сајма, у петак, 22. фебруара 2019. године на заједничком штанду одржана је конференција за штампу на којој је председник ПКВ Бошко Вучуревић истакао да су Република Србија, а посебно Војводина увек имале добру пословну сарадњу са Републиком Мађарском у свим областима привреде, која је у последње време подигнута на још виши ниво.

„Што се тиче туриста из Мађарске, који посећују Војводину, бележи се раст и по броју долазака и по броју остварених ноћења. Током прошле године, Војводину је посетило близу 30 одсто више туриста из Мађарске и остварено је скоро 24 одсто више ноћења у односу на 2017. годину. Циљ нам је да ову сарадњу поспешимо и повећамо туристички промет, а један од корака ка остварењу овог циља је и наступ на овом сајму“, рекао је Вучуревић, додајући да  укупна сарадња Војводине са Републиком Мађарском бележи сталан раст, а у 2018. години остварен је највећи обим робне размене и он износи близу 628 милиона евра.

„Током 2018. године, према последњим расположивим подацима РЗС, остварен је извоз у Мађарску у вредности од скоро 356 милиона евра и то представља повећање од скоро 20 одсто у односу на осварени извоз у 2017. години, док увоз, реализован у вредности од 272 милиона евра, представља повећање од 10 одсто у односу на реализован увоз у 2017. години“, рекао је Вучуревић.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић на конференцији се, у име Покрајинске владе, захвалио ПКВ и ТОВ на организацији и додао да смо ми културолошки и историјски повезани са Републиком Мађарском и да би заједнички туристички производ, допринео сардњи и међусобном подстицају развоја целокупног друштва. У свом обраћању, Ђоковић је истакао сарадњу која постоји у области сеоског туризма на примеру села Скореновац који оствари на годишњем нивоу 5.000 ноћења гостију из Мађарске.

Још један од примера је и салаш у Малом Иђошу који оствари 10.000 ноћења и 30.000 долазака, а највећи број гостију је из Мађарске.

Директорка ТОВ Наташа Павловић рекла је да је Војводина дестинација која има за сваког нешто да понуди.

„Пре свега, ту је Град Нови Сад који је у овој години Омладинска престоница културе, а у 2021. години Европска престоница културе. Исто тако, када причамо о Војводини, морамо да поменемо и Субитицу са језером Палић, као и Фрушку гору и многе друге локације, као што су салаши, чарде богати војвођанском гастрономијом“, рекла је она и додала да Војводина из године у годину бележи све већи раст броја туриста и тако је у 2018. години, како каже, број туриста повећан за 8,4 одсто док је број ноћења повећан за 13,3 одсто. Према њеним речима, у претходној години је изједначен број домаћих и страних туриста у Војводини, што је, како каже, подстрек да се настави са презентацијом војвођанске туристичке понуде на сајмовима у земљи и иностранству.

У претходне две године, ПКВ је формализовала сарадњу са Привредном комором Будимпеште, Печујско-барањском привредном комором и Привредном комором Жупаније Чонград у циљу заједничког иницирања трговинске размене, привредне и туристичке сарадње и организовања заједничких изложби и сајмова.

Међународни сајам туризма у Будимпешти „UTAZAS2019“ траје до недеље, 24. фебруара 2019. године. Више информација о сајамској манифестацији на адреси http://utazas.hungexpo.hu/en.