УВЕК НЕШТО НОВО... Оливера Цицовић

На кафи са…

Оливером Цицовић, директорком Центра за културу општине Алибунар

КУЛТУРА САДА ДИШЕ ПУНИМ ПЛУЋИМА

• После вишедеценијског пропадања, сређене зграде домова културе у Алибунару и Банатском Карловцу, а у току је и сређивање  зграде Дома културе у Владимировцу    • За годину дана Центар за културу је организовао или подржао преко стотину манифестација различите врсте

МНОГО тога се издешавало од прошлог августа и нашег  разговора са Оливером Цицовић, директорком алибунарског Центра за културу.  После годину дана, ево нас у потпуно новом амбијенту,  не само кад је у питању канцеларија директорке Цицовић.

Све је другачије, и споља и изнутра. Сада је зграда алибунарског Дома културе својом екстеријером привлачна и за оне са посебним укусима, а сала за културна дешавања је сада пријатан амбијент  и за оне на бини и иза бине, као и за оне који су дошли да виде шта се на тој бини дешава, а дешава се много тога занимљивог из дана у дан, готово.  Али, пре него што пређемо на та дешавања, да поменемо и да је пре алибунарског, исто тако дотеран  и Дом културе у Банатском Карловцу, а да је у току и сређивање и трећег Дома културе који је у саставу Центра за културу, оног владимировачког. Све то је реализовано захваљујући настојању општинског руководства Алибунара и културних посленика овог јужнобанатске општине да културу после дуго година , са периферије друштвених збивања врате у жижу интересовања грађана.

СЛАВА КАРЛОВЧАНА… Оливера на карловачким Петровданским данима

МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Центар за културу бави се и организовањем већ традиционални манифестација и сеоских слава, а успоставио је и нове.

-У нашем програму је организација манифестације „Дани Милоша Црњанског“ ,  затим „Дани Зоре Петровић“,  па онда „Јесењи песнички маратон“ на  Девојачком бунару, који се одржава у предивном природном амбијенту, а у сарадњи са општинском Туристичком организацијом и њеним рестораном „Брвнара“, а ту је од прошле године и манифестација „Дан позоришта“, када у току дана буду и по три представе за децу, и то гратис, јер сваком детету треба да буду доступни и Пинокио и Снежна краљица и Петар Пан и Новогодишња бајка, а ми смо ту  управо због тога – истиче директорка Цицовић.

Ово су најзначајније, а кад се све сабере, у организацији Центра за културу општине Алибунар за годину дана одржано је преко стотину манифестација различите врсте!

    Оливера Цицовић је Карловачанка, и на послу „прве даме“ алибунарске културне сцене показала је, осим ентузијазма, и да уме да разуме потребе грађана различитог узраста за адекватним културним садржајима, у разним приликама, било  са или без повода.

-У сређивање домова културе годинама, рекло би се и деценијама, није ништа улагано, тако да су то постале готово руине, запуштене и препуштену времену да о њима брине, тако да смо, захваљујући разумевању нашег општинског руководства , на челу са Предрагом Белићем, уложили не мала средства, да средимо фасаду и просторије домове културе у Банатском Карловцу и Алибунару, а ове године биће делимично сређен и Дом културе у Владимировцу – каже наша саговорница, додајући да, уз сређивање, иде и обнова тонске опреме и свега онога што захтева врхунски културни угођај посетилаца.

Директорка Цицовић подсећа и на чињеницу да су прошле године, после три и по деценије, у програм културних дешавања у овој општини враћене и биоскопске пројекције, посебно истичући чињеницу да љубитељи филмова имају ту привилегију да актуелна филмска остварења мога видети већ неколико дана, највише две недеље, после Београђана (Војну академију већ сутрадан), а „били смо и прва сеоска средина у Србији која је угостила глумачку екипу домаћег филма „Мали самурај“, што је изазвало велико одушевљење публике, посебно када се млађани глумац сликао са преко стотину раздрагане деце“, подсећа директорка Цицовић.

Иначе, бископске представе се одржавају минимум три пута месечно, у бископским салама у Алибунару, Банатском Карловцу и Владимировцу, а повремено и у Иланџи, што наилази на велику заинтересованост љубитеља филмске уметности овог, четвртог по величини насеља у алибунарској општини.

Што се тиче других културних садржаја, Центар за културу има свој оркестар, фолклорни ансамбл, а постоје  и фолклорне секције по домовима културе, као и одељења Балетске школе „Димитрије Парлић“, и то у Алибунару и Владимировцу. Оно што свему даје посебну тежину, то је да је у свему томе ангажован велики број деце свих националности са овог подручја, што има свој додатни ефекат на неговање културне традиције, али и на васпитавање од ране младости.

И ЈОШ НЕШТО

У општини Алибунар има и доста академских сликара, тако да Центар за културу кроз организовање изложби прати и афирмише и њихов рад, а помаже им и око организације учешћа на регионалним, покрајинским или републичким такмичењима, одакле се најчешће враћају са вредним признањима.

Сем тога, у просторијама Дома културе постоји и галерија, у којој се излажу радови, како сликара, тако и локалних удружења жена, које ту имају своју редовну поставку.

Директорка Цицовић посебно истиче добру сарадњу са Удружењем жена „Бракус“, које сваког првог у месецу у алибунарском Дому културе одржавају своју радионицу за децу „Научи технику декупажа“, коју води академска сликарка Драга Кокотовић, као и сарадњу са Центром за културу из Пландишта.

Поред свих тих активности, везане за послове културне установе на чијем је челу, Оливера Цицовић је и политички активна. Као члан Општинског одбора СНС Алибунар, она је испред Одбора задужена за рад месне организације напредњака у Николинцима.

И СТРАНАЧКИ АКТИВНА… Оливера на састанку МО СНС Николинци

-За протеклих годину дана, од нашег разговора, успели смо да нашој деци представимо дечје представе у свим домовима културе који су у саставу Центра за културу, у Алибунару, Владимировцу и Банатском Карловцу, али и, по први пут, представе су гледали и деца Николинаца, Добрице, Иланџе и Селеуша, што ценимо да је од изузетног значаја  – каже наша саговорница.

А успеси?

-Први амсамбл Дома културе Банатски Карловац, на републичкој смотри фолклора свих села Србије освојио је сребро у укупној конкуренцији (2014. године – злато), као и четири прве награде: награду за најбољег солисту (Славко Раић), награду за најбољи оркестар, за најбољу мушку певачку групу, као и награду за најбољу реконструкцију костима – истиче Цицовићева, додајући да је алибунарски Први ансамбл започео сарадњу са Малмеом и тамошњим спортским савезом КСФ „Малме“, који је прошле године гостовао у оквиру „Недеље културе“, када је, после 20 година, одржана једна позоришна представа на српском језику за одрасле гледаоце.

На 45. Позоришним данима Румуна у Војводини, алибунарско позориште је представом Матеје Вишњака „А шта ћемо са Виолончелом“ освојило треће место,  награђена је и Моника Микља, глумица из Селеуша.

-Осим позоришта на румунском језику, које постоји већ више деценија, у плану нам је оснивање позоришта на српском језику, што је још у плану и преговорима, али се надамо да ћемо већ  почетком школске године моћи да се похвалимо и конкретним корацима на том плану – напомиње директорка Цицовић, пропраћајући то са својим карактеристичним и необично лепим осмехом.

С. Батало