ОДЛИЧНО ОРГАНИЗОВАНО... казала је задовољна Милица Годеч својим гостима (Фото: www.pancevo.rs)

Панчево

Ванинституционална заштита одраслих и старих лица у условима пандемије

ВАЖНО ЈЕ И ЗНАТИ ДА ИМА НЕКО КО БРИНЕ

• Услуге акције „Помоћ у кући“ тренутно користи 72 корисника, а све организује и финансира локална самоуправа Града Панчева
• За социјално угрожене бесплатно 400 оброка дневно, али  то није све…

Ванинституционална заштита одраслих и старих лица на територији Града Панчева се у протеклом времену развијала и унапређивала, уз примену одговарајућих стандарда квалитетне услуге, што је у складу са одговорном социјалном политиком локалне самоуправе, поготово у условима у којима се тренутно сви налазимо.

Једна од услуга је и она под називом „Помоћ у кући“, а како она функционише, демонстрирали су, на најбољи начин, Драгана Купрешанин,  заменица градоначелника Панчева, Миленко Чучковић, члан Градског већа, који су заједно са геронтодомаћицом Мирјаном Стојановић, обишли Милицу Годеч, једну од дугогодишњих корисница ове услуге,  за коју каже да је „неизмерна помоћ и подршка и да је одлично организована“.

– У оквиру Службе, спроводи се услуга „Помоћи у кући“ која омогућава старим лицима у примарној средини задовољавање основних животних потреба. Услуга је организована тако што геронтодомаћица свакодневно или другачије, на други дан или два пута недељно, пружа помоћ око одржавања хигијене и хигијене животног простора, врши набавку намирница и лекова, омогућава контакт са спољним светом (прикупља потребну документацију), пружа помоћ при кретању корисника и остало. Веома је битан и психолошки подстрек корисницима кроз мотивацију и разговор. Лечење корисника услуге „Помоћи у кући“ се обавља тако што су ангажована три геронтодоктора и медицинска сестра.

Медицински третман у оквиру куће има неизмерно много предности. Лекари обављају прегледе, прописују лекове, специјалистичке и лабараторијске прегледе. Комуникација са корисницима је свакодневна, а комплетно финансирање услуге је из буџета локалне самоуправе. У овом тренутку, услугу помоћи у кући користи 72 корисника. Због погоршане епидемиолошке ситуације код корисника се обавља набавка неопходних намирница, плаћање рачуна, набавка лекова, као и свакодневна емотивна подршка. При одласку код корисника користе се све епидемиолошке заштитне мере и ми смо данас овде у складу са свим превентивним мерама обишли једну од корисница и видели да служба функционише. Град Панчево и на овај начин, финансирајући услугу „Помоћ у кући“ показује да води одговорну социјалну политику и да се једнако брине о свим категоријама становништва и да посебно брине о нашим најстаријим суграђанима, поготово сада током пандемије обезбеђујући за њих, као најугроженије, континуирано неопходну помоћ и негу – напомиње Драгана Купрешанин.

Значај исхране за стару популацију је веома велик, а квалитет је увек био задовољавајући, истиче члан Градског већа Миленко Чучковић. У оквиру клубова за одрасла и стара лица, осим услуге „Помоћ у кући“, Град Панчево за социјално угрожене најстарије суграђане обезбеђује на дневном нивоу 400 оброка Народне кухиње. Јеловник се формира у Геронтолошком центру. Корисници свакодневно добијају оброк, остварујући право у Центру за социјални рад на основу пензионерског статуса или услова за коришћење права социјалног програма Народне кухиње.

За стара и одрасла лица која су социјални случајеви у оквиру насељених места издвајамо пакете основних прехрамбених намирница и за хигијену и на месечном нивоу се подели 726 пакета. Критеријум и учешће у плаћању оброка – пензионерски оброк, одређује Центар за социјални рад: цена оброка је 160 динара. Корисници плаћају 100%, 75% и 50%, остали имају право на бесплатан оброк, односно  Народну кухињу. Корисници имају могућност да ручају у Клубу, да преузму оброк, док се тешко покретним и непокретним лицима оброк дистрибуира на кућну адресу – каже Миленко Чучковић.

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево