ПРЕД НОВИМ ДОМОМ... срећне избегличке породице по добијању кључева својих станова

Панчево – Глогоњ

Уручено 48 кључева станова за 48 избегличких породица из БиХ и Хрватске

ПАРЕ ОД ЕУ, ОД ГРАДА ЗЕМЉИШТЕ И ИНФРАСТРУКТУРА

• Кључеве од новоизграђених станова у МЗ „Стрелиште“ у Панчеву добило је 40 породица, а осам породица свој дом нашло је у Глогоњу
• На „Стрелишту“ је у току изградња још 36 станова
• До сада је Град Панчево збринуо 630 избегличких породица – истакао је Александар Стевановић, градоначелник

Захваљујући средствима из донаторског фонда Регионалног стамбеног програма, чији је највећи донатор Европска унија, као и локалној самоуправи Града Панчева, која је обезбедила земљиште и инфраструктуру, 48 избегличких породица из БиХ и Хрватске коначно је добило свој кров над главом.

Свечаном уручењу кључева присуствовали су Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, Александар Стевановић, градоначелник Панчева, Виолета Самарџић, представница УНХЦР-а, Јован Лазаров, шеф кабинета директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд, као и представници јавних предузећа и установа.

Владимир Цуцић је овом приликом рекао да је Комесаријат за избеглице и миграције у Панчеву до сада, буџетским и донаторским средствима, трајно стамбено збринуо 634 породице, које су овде дошле током ратних сукоба деведесетих година прошлог века.

У четвртак имали смо велики регионални скуп са више од 500 људи и ми смо тада рекли да имамо 25.400 решења. Од тог четвртка до данас уселили смо једну зграду у Лозници са 30 и нешто станова, подељено је више од 20 пакета грађевинског материјала, усељено је још 5 станова и две ове зграде. И тако ћемо да радимо докле год будемо могли”, рекао је Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије.

Александар Стевановић, градоначелник Панчева, истакао је да је јако поносан што може да присуствује уручењу кључева од станова саграђених за избегла лица из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске које имају пребивалиште на територији Панчева.

Драги суграђани, радујем се што сам данас са вама, јер знам колико то значи за сваку породицу. Данас се усељава 48 породица, а у наредном временском периоду ти станови ће бити откупљени на опште задовољство свих. Знам да су многи од вас након сазнања да су станови у изградњи, обилазили зграду и са нестрпљењем чекали када ћете моћи да се уселите и ево тог дана, а ја вам сада од срца честитам. У непосредној близини зграде са ових 40 станова, у току је изградња још једне, којом ћемо збринути нових 36 породица”, рекао је градоначелник Стевановић, подсећајући да је Град Панчево до сада успео да „збрине 630 породица интерно расељених и избеглих лица.“

Виолета Самарџић је подсетила је да више од две деценије УНХЦР помаже Влади Србије да се кроз разне програме оствари интеграција избеглица, а у сарадњи са локалним самоуправама.

Ми смо заједно са ОЕБС-ом од самог почетка део процеса који резултира Регионалним стамбеним програмом”, рекла је Виолета Самарџић, представница УНХЦР-а.

Јован Лазаров истакао је да му је драго што су на овај начин трајно збринули још избегличких породица.

Немате више потребе да идете од куће до куће и плаћате кирију. Након 6 месеци најма овде имаћете прилику да по цени од 50 одсто од тржишне у Панчеву откупите своје станове и почнете коначно нормално да живите”, изјавио је Јован Лазаров из Јединице за управљање пројектима у јавном сектору.

(Фото: EPA)