Изложба поводом 60 година од оснивања уметничке групе „Панчево 5“ СЕЋАЊА НА ВЕЛИКУ ПЕТОРКУ

Култура

Изложба поводом 60 година од оснивања уметничке групе „Панчево 5“

СЕЋАЊА НА ВЕЛИКУ ПЕТОРКУ

Пише: Никола Влајић

Од оснивања ликовне групе “Панчево 5“ дели нас  нешто мало више од 60 година. Наиме, у јесен, сада већ давне 1958. године, четворо сликара и један вајар заједнички су изложили своје радове у свечаној сали Музичке школе “Јован Бандур“. Група коју су сачињавали, данас већ донекле заборављени, академски сликари Стојан Трумић, Ксенија Илијевић, Јован Витомиров, Добривоје Војиновић и академски вајар Божидар Јововић формирана је буквално на двадесетак дана пред само отварање изложбе. Ово културолошко догађање поклопило се са прославом – Даном ослобођења града Панчева (1944-1958) у чију част је изложба у ствари и презентована. Иницијатор да се наведени уметници удруже у групу био је Стојан Трумић, осведочени ликовни стваралац, педагог и есејиста. Већ из самог изабраног назива  може се закључити да су чланови групе житељи Панчева и да је њихов број ограничен на петоро уметника, без могућности накнадног прикључења. Група није имала неки свој посебни програм или начела сем да повремено заједно излажу. Сви чланови групе радили су као ликовни педагози у панчевачким школама, тако да им је егзистенција била обезбеђена и стога су, верујемо, могли да  у већој или мањој мери следе своје стваралачке импулсе. Њихова посвећеност је евидентна кроз заједничке, али и самосталне изложбе које им не мањкају. Поред представљања нашој локалној средини и диљем  тадашње Југославије  група “Панчево 5“ излагала је и у иностранству (Решицe, 1971. итд.).

•••

Отварање изложбе је у петак, 18. 1. 2019 у 19,30 у сати  Народног музеја Панчево

Аутори изложбе су Никола Влајић, етнолог-саветник, Димитрије Јованов, кустос-ист. уметности и Дамир Прашникар, кустос ист. уметности.

Изложба је заједнички пројекат Народног музеја Панчево и Завода за заштиту споменика културе у Панчеву.

•••

Ликовна група “Панчево 5“  до изложбе у Народном музеју Панчево, која је трајала од 28. априла до 10. маја 1972. године, излагала је сваке године. Онда је неочекивано настала подужа пауза. Последњи пут група се огласила поводом 20 година од формирања, изложбом у Галерији културног центра Панчева, септембра 1978. године.  Током две деценије,  група  односно и сами њени чланови неприкосновено су владали локалном уметничком сценом. Свакако треба имати у виду да су у нашем граду у међувремену стасавале нове генерације уметника  који су чини нам се  били у сенци постојећих. Појава неафирмисаних младих стваралаца је поред обогаћивања локалне ликовне сцене истовремено и отварала неке нове погледе на уметност потврђујући давно познату чињеницу да свако време доноси нешто ново.  Да ли су они били разлог да група “Панчево 5“ престане са  деловањем или су разлози били знатно комплекснији, тешко је рећи и након толико година од њиховог гашења.

Овом изложбом желели смо да покажемо да они ипак живе у сећањима нас који смо их познавали и који ценимо њихово прегнуће, али и да истовремено кроз презентацију њихових донекле  раних  радова укажемо на  стваралаштво које далеко превазилази уске, локалне оквире.

Својим деловањем након Другог светског рата, у време свеопште немаштине,  заорали су препознатљиве бразде на ликовном пољу Војводине и оставили будућим генерацијама своја ликовна дела у аманет. Верујемо да ће њихови напори бити препознати и од Вас док ову изложбу будете разгледали.